ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με δάκτυλο Αναστασιάδη η εκλογή Συλλούρη

Το παρασκήνιο της υπέρβασης του ΔΗΣΥ και οι διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρασκήνιο, συνομιλίες και διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη καθόρισαν την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ο βουλευτής της Κίνησης Αλληλεγγύης κατάφερε να εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία, με ανθυποψηφίους του τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρο Κυπριανού, Μαρίνο Σιζόπουλο και Γιώργο Περδίκη. Η εκλογή του έγινε μετά και από τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μία στήριξη που θεωρήθηκε ως υπέρβαση για το κόμμα, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής θεωρείτο για εντός του κόμματος κόκκινο πανί. Στη στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη από τον Συναγερμό, καίριο ρόλο έπαιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και επέμενε για την εκλογή του βουλευτή της Κίνησης Αλληλεγγύης.

Η υπέρβαση του ΔΗΣΥ

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις Πινδάρου και Δημήτρη Συλλούρη βρίσκονται στο ψύχος εδώ και καιρό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κομματικοί κύκλοι θεωρούσαν μέχρι και πρόσφατα αδύνατη τη στήριξη ΔΗΣΥ σε Δημήτρη Συλλούρη. Αλησμόνητοι οι διαξιφισμοί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, αλλά και η απόφαση του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου, η οποία ερμηνεύθηκε ως τιμωρητική από τον Δημήτρη Συλλούρη για την αρνητική στάση που κράτησε σε κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια, δυσκολεύοντας κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.

Η αλήθεια είναι πως το κύριο πρόβλημα του ΔΗΣΥ προς το πρόσωπο του Δημήτρη Συλλούρη ήταν ότι υπήρξε «εις διπλούν διασπαστής» για το κόμμα. Την πρώτη φορά, επί σχεδίου Ανάν όταν αποχώρησε και τη δεύτερη όταν αποφάσισε να συμπορευθεί με την Ελένη Θεοχάρους.
Είναι αυτός ο λόγος που η ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπαθούσε να βρει εναλλακτική επιλογή για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Πέραν της πρότασης για την εκ περιτροπής προεδρία με το ΑΚΕΛ προσπάθησε μέχρι και την υστάτη να καταθέσει ονόματα κοινής αποδοχής, όπως αυτό του Αδάμου Αδάμου του ΑΚΕΛ, του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων της Στέλλας Κυριακίδου του ΔΗΣΥ, ακόμα και του Άγγελου Βότση του ΔΗΚΟ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε ό,τι αφορά στον Αδάμο Αδάμου, το ΑΚΕΛ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έγινε τέτοια επίσημη πρόταση από τον ΔΗΣΥ.

Η εμπλοκή του Προεδρικού

Στην τελική απόφαση του ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Δημήτρη Συλλούρη, πιέσεις άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέμεινε από την αρχή για τη στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη. Αφενός γιατί προσέβλεπε σε συμμαχία για το 2018, αφετέρου γιατί δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την εκλογή Μαρίνου Σιζόπουλου και την ενδυνάμωση του μετώπου του Ενδιάμεσου.

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Πολιτικού Γραφείου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως μόνο με τη στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη μπορεί ο ΔΗΣΥ να προσβλέπει σε επαναδιεκδίκηση και εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη το 2018.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην τελική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ κατά τη μία, παρευρέθηκε το υπουργικό συμβούλιο με τους Γιαννάκη Κασουλίδη, Σωκράτη Χάσικο, Χάρη Γεωργιάδη, Ιωνά Νικολάου και Κωνσταντίνο Πετρίδη να επιμένουν στη στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη. Σθεναρή ήταν η αντίσταση των κομματικών που επέμεναν στη διεκδίκηση της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μπροστά στον «κίνδυνο» εκλογής του Μαρίνου Σιζόπουλου, ωστόσο, ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην ψήφιση της εκλογής του Δημήτρη Συλλούρη κατά τον τρίτο γύρο.

Η Αλληλεγγύη και ο Ενδιάμεσος

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Συλλούρης με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του επεσήμανε πως θα απομακρυνθεί από τα συλλογικά όργανα της Αλληλεγγύης και θα προσηλωθεί στο θεσμικό του έργο. Πολιτικοί κύκλοι εξέλαβαν την αναφορά αυτή ως τη συνδιαλλαγή για τη στήριξή του από τον ΔΗΣΥ.

Το ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πώς θα προχωρήσει η Κίνηση Αλληλεγγύης, καθώς παρά την προεκλογική ρητορική εναντίον ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και παρά το γεγονός ότι η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε πρόσφατα από τον ΔΗΣΥ γιατί διαφωνούσε σε πολλά, ο βουλευτής της φέρεται να υποστηρίζεται για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής από το κυβερνών κόμμα. Ζήτημα προκύπτει και για τον Ενδιάμεσο, καθώς η υποψηφιότητα του Δημήτρη Συλλούρη και η απουσία του από τη συνάντηση των πολιτικών κομμάτων του Ενδιάμεσου, δείχνει πως η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου του Ενδιάμεσου αργεί ακόμα να διαμορφωθεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση