ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Αδιανόητο να υπάρξει λύση με δηλώσεις τύπου Τουρκές (Upd)

Στην Κύπρο συνεχίζεται ο διάλογος και επί των έξι κεφαλαίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 13:55

Συνεχίζεται στην Κύπρο ο διάλογος για το Κυπριακό και επί των έξι κεφαλαίων με αποφασιστικότητα, ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές και να υπάρξει κατάληξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και οι εγγυήσεις. Η διάσκεψη στη Γενεύη, σημείωσε, δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της διαδικασίας.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση για τις συζητήσεις στο Μοντ Πελερέν από τους δύο διαπραγματευτές.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως όσο οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, επιτυγχάνουν τη δημιουργία αρνητικού κλίματος και είναι αδιανόητο να υπάρξει λύση ενόσω γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα γίνουν παραστάσεις στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ώστε να είναι πιο προεσκτικός στις τοποθετήσεις του.

Νέα συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί για την πρώτη Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου

Την 1η Φεβρουαρίου θα καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς είπε ότι κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον κ. Ακκιντζί «το πρώτο που έγινε ήταν η ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν.
Το δεύτερο είναι ότι αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ’ όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων, συνέχιση εφ’ όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και για τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πει ότι την 1η Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν μεταξύ των όσων θα συζητηθούν με τον κ. Ακκιντζί την 1η Φεβρουαρίου θα είναι και η πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό το θέμα «είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν βεβαίως. Η διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού κ. Τουγρούλ Τουρκές, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα ήθελα να είμαι συγκρατημένος στις δηλώσεις, αλλά δεν μπορώ παρά να σημειώσω, κάτι που έθιξα και κατά τη σημερινή συνάντηση, ότι όσο οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήρικτες δηλώσεις».

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε περί πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι (εδώ) ο κ. Άιντε να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει».

Προηγούμενη Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για την πρώτη τους μετά την Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και τη διαδικασία στο Μοντ Πελερέν.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου είχε επίκεντρο την προσπάθεια εξεύρεσης της φόρμουλας με την οποία θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ενώ εξετάστηκε η διαδικασία που αφορά τα πέντε κεφάλαια των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται ότι σύντομα ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις τα πολιτικά κόμματα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες πριν απο μια «νέα Γενεύη» θα προηγηθούν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, εφόσον υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Εν όψει της συνάντησης των δύο ηγετών η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είχε πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση