ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντά τον Ερντογάν ο Τίλλερσον

Κυπριακό και Γκιουλέν στην ατζέντα

ΚΥΠΕ

Τα μεσάνυχτα έφτασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα όπου θα έχει σήμερα επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το Κυπριακό.

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις 14.00 αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου Τίλερσον-Τσαβούσογλου.

Βασικό θέμα συνάντησης αναμένεται να είναι το Συριακό, ιδιαίτερα έπειτα από τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη της Τουρκίας στη Συρία. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη επιχείρηση της Τουρκίας. Η Άγκυρα πάντως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις σχέσεις των Αμερικανών με το YPG (Κούρδους της Συρίας).

Με Γιλντιρίμ συναντήθηκε ο Τίλερσον

Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Ρεξ Τίλερσον ο οποίος έφτασε τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συζητήθηκε το θέμα του ISIS και της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα αναμένεται να θέσει και το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Χουριέτ, έκθεση της ΜΙΤ αναφέρει ότι ο Γκιουλέν ετοιμάζεται να το σκάσει για τον Καναδά και ξεκίνησε ήδη η εκκένωση του κτήματός του στην Πενσυλβανία. Οι ίδιες πηγές λένε ότι έδωσε εντολές για πώληση του κτήματος.

Βασικό θέμα για την Άγκυρα είναι και το τηλεφώνημα που έγινε από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προς τον Αντίλ Οκσούζ, τον βασικό πρωταγωνιστή του πραξικοπήματος, έξι μέρες μετά το πραξικόπημα. Παρόλο που χθες το αμερικανικό προξενείο ανακοίνωσε ότι το τηλεφώνημα έγινε για να τον ενημερώσουν ότι ακυρώθηκε η βίζα του για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες το βράδυ σε εκπομπή του NTV πως δεν τους ικανοποιεί αυτή η εξήγηση. “Αν το πιστεύεις αυτό! Ασφαλώς πρέπει να δούμε αν υπάρχουν και άλλα πράγματα. Αναμένουμε πιο ικανοποιητική απάντηση”, είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ