ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ad hoc Επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει το ζήτημα της «λίστας Γιωρκάτζη»

Θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα το συντομότερο, με αναφορά στο τέλος Ιουλίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η δημιουργία μιας ad hoc Επιτροπής της Βουλής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της "λίστας Γιωρκάτζη", αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τη σύσκεψη συγκάλεσε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης με στόχο την επίσπευση της προσπάθειας για ουσιαστικό και γρήγορο αποτέλεσμα στο ζήτημα της "λίστας Γιωρκάτζη".

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και ο βουλευτής του Κόμματος Ονούφριος Κουλλά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις και εισηγήσεις και υπήρξε κοινή αντίληψη ως προς τη δημιουργία μιας ad hoc Επιτροπής. Οι όροι εντολής της Επιτροπής καθώς επίσης τα θέματα και η σύνθεση της Επιτροπής θα αποφασιστούν τάχιστα με στόχο η όλη προσπάθεια να περάσει την Παρασκευή από την Ολομέλεια.

Προτεραιότητα θα δοθεί, με πρόταση του Προέδρου της Βουλής, στο θέμα της "λίστας Γιωρκάτζη" και η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα το συντομότερο, με αναφορά στο τέλος Ιουλίου.

Με στόχο η όλη προσπάθεια να προωθηθεί άμεσα, με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής συμφωνήθηκε να γίνει νέα σύσκεψη αρχηγών μεθαύριο Παρασκευή , στις 09.00, στο Συνεδριακό, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων αποφάσισε «να οδηγήσει στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Παρασκευή, εισήγηση για συγκρότηση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με βάση το άρθρο 73 του Συντάγματος, η οποία θα εξετάσει το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων(ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη βάση όρων εντολής που θα καταρτίσει η σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων».

«Η δική μας η θέση είναι ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ad hoc υποεπιτροπή της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει τη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη και να τη δημοσιοποιήσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και να δώσει συστάσεις για τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων», που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος για ενδεχόμενο το θέμα να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες "και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση του λιγοστού πλέον κύρους που έμεινε για τους πολιτικούς και για τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Η καθυστέρηση, οι αλλεπάλληλες αναβολές και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν είναι προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου που είναι η διαφάνεια και μέσω της διαφάνειας η στήριξη του όποιου κύρους έμεινε για τους πολιτικούς και την πολιτική στη χώρα μας», είπε.

Ερωτηθείς ποιοι θα απαρτίζουν την επιτροπή, ο κ. Περδίκης είπε ότι το άρθρο 73 του Συντάγματος ορίζει ότι σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, προσθέτοντας ότι αν κάποια κόμματα επιμείνουν στην πλήρη και πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου τότε «πολλά κόμματα και κοινοβουλευτικές παρουσίες θα αποκλειστούν».

Είναι γι αυτό το λόγο, όπως είπε, που η θέση του Κινήματος ήταν όπως δημιουργηθεί ad hoc υποεπιτροπή της Επιτροπής Ελέγχου «γιατί εκεί θα συμμετείχαμε οι βουλευτές που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Ελέγχου».

«Ελπίζω τα μεγάλα κόμματα όταν θα συνέλθουν την Παρασκευή για να καθορίσουν τα μέλη της ειδικής αυτής Επιτροπής να σεβαστούν τη δράση και την παρουσία και άλλων κομμάτων και κινημάτων μέσα στη Βουλή και να μην εφαρμόσουν επί λέξει το άρθρο 73 του Συνταγματος», είπε.

«Υπάρχει όμως αυτός ο κίνδυνος, κρατώ μια επιφύλαξη, διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι είμαστε ενοχλητικοί και θα ήθελαν πάρα πολύ κάποιοι να μην είμαστε σε αυτή την Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι το Κίνημα δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνει άμεσα η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής, εκφράζοντας την ανάγκη «για πλήρη διερεύνηση του θέματος των ΜΕΔ πέραν και από τη λίστα Γιωρκάτζη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση