ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση: Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα;

Τα κατεχόμενα οδεύουν προς πρόωρες «βουλευτικές εκλογές». Η πτυχή του Κυπριακού στις νέες εξελίξεις.

Από σήμερα τα κατεχόμενα εισέρχονται για μια ακόμη φορά στην σύγχρονη ιστορία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε άξονα πολιτικής αστάθειας. Μετά την σημερινή παραίτηση του «Πρωθυπουργού» τα βλέμματα στρέφονται στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα αποφασίσει για το μεταβατικό «κυβερνητικό» σχήμα, το οποίο θα οδηγήσει τα κατεχόμενα σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Υπό την σκιά των νέων σαρωτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα, η «Κ» αναζητά απαντήσεις για τρια σημαντικά ερωτημάτα, τα οποία επιφυλάσσουν αντίκτυπο τόσο για το πολιτικό μέλλον των τ/κ όσο και για το ίδιο το Κυπριακό.

Πως φτάσαμε στην διάλυση της τρικομματικής «κυβέρνησης» μειοψηφίας;

Η τρικομματική «κυβέρνηση», ο «Πρωθυπουργός» της οποίας σήμερα ανακοίνωσε την παραίτηση του, σχηματίστηκε πριν από περίπου ένα έτος, τον Δεκέμβριο του 2020. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, μετά την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία των τ/κ, η Άγκυρα πρώτα ανέδειξε τον Ερσάν Σανέρ στην ηγεσία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς. Στην συνέχεια, παρασκηνιακά έφερε κοντά το ΚΕΕ με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ), το οποίο υποστηρίζουν οι έποικοι. Την νέα «κυβέρνηση» υποστήριξαν και δυο «βουλευτές» του Κόμματος του Λαού (ΚΛ).

Από την περίοδο της ίδρυσης της, η νέα «κυβέρνηση» παρέμεινε αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα. Η αβεβαιότητα στο εσωτερικό του ΚΕΕ, ο υπηρεσιακός χαρακτήρας της ηγεσίας του κ. Σανέρ επισκίασε το «κυβερνητικό» έργο. Το μεγάλο συνέδριο του κόμματος, το οποίο καθυστέρησε για ένα έτος, περίπλεξε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της τ/κ Δεξιάς. Παράλληλα, προέκυψαν προβλήματα στην συνεργασία των εποίκων με την «κυβέρνηση». Το ίδιο το ΚΑ διασπάστηκε την προηγούμενη περίοδο. Και η «κυβέρνηση» αδυνάτησε για αρκετό χρονικό διάστημα να εξασφαλίσει απαρτία στην «βουλή» για να δρομολογήσει τις αποφάσεις της.

Η τελική διάλυση της «κυβέρνησης» ήρθε εξαιτίας του ζητήματος της απαρτίας. Τις προηγούμενες ημέρες η «βουλή» δεν κατάφερε να συνεδριάσει επειδή την μποϊκόταραν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τα ίδια τα μέλη της υπό διάλυσης «κυβέρνησης».

Τι ακολουθεί στην συνέχεια;

Μετά την σημερινή παραίτηση του «Πρωθυπουργού» Σανέρ, τα βλέμματα στρέφονται στον κ. Τατάρ. Ο τ/κ ηγέτης θα συνομιλήσει με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή» και στην συνέχεια θα αποφασίσει για το μεταβατικό σχήμα που θα οδηγήσει τα κατεχόμενα σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την τ/κ Δεξιά, την παρούσα στιγμή, στο ΚΕΕ επικρατεί η άποψη ότι οι «εκλογές» πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 60 ημερών. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κινήματος, το αργότερο την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η τ/κ κοινότητα θα πρέπει να έχει αφήσει πίσω της την διαδικασία των «εκλογών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του ΚΕΕ, ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να αποφύγει τον σχηματισμό υπηρεσιακής «κυβέρνησης» διατηρώντας προσωρινά το σημερινό «κυβερνητικό» σχήμα.

Ποιο είναι ο αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό;

Όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις επιφυλάσσουν πολυδιάστατο αντίκτυπο για το πολιτικό μέλλον των τ/κ και το Κυπριακό. Εντός ολίγων εβδομάδων, οι τ/κ καλούνται να αποφασίσουν για την σύνθεση της νέας «βουλής», η οποία θα αναδείξει το νέο εκτελεστικό όργανο των κατεχομένων. Με βάση το «σύνταγμα», η «κυβέρνηση» διαδραματίζει καθοριστικής σημασίας σε σειρά σημαντικών πεδίων, με τον ρόλο του τ/κ ηγέτη να περιορίζεται κυρίως στο Κυπριακό.

Ως προς το Κυπριακό, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η νέα πολιτική κρίση στα κατεχόμενα έρχεται την στιγμή που η Άγκυρα και ο κ. Σενάρ επιχειρούν να ελέγξουν την ηγεσία του ΚΕΕ και να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στην νέα «βουλή». Το πρώτο εγχείρημα θα έρθει στο προσκήνιο του μεγάλου συνεδρίου του ΚΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες.

Σε περίπτωση που περίπου ένα έτος μετά την εκλογή του κ. Τατάρ στην ηγεσία των τ/κ, το δίδυμο Άγκυρας-τ/κ Δεξιάς καταφέρει να σημειώσει νέα επιτυχία στην «κάλπη», το σίγουρο είναι ότι το τ/κ μέτωπο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από Άγκυρα και τ/κ κοινότητα, στην τουρκική πρωτεύουσα δρομολογούνται προετοιμασίες για μετάβαση σε νέο «πολίτευμα», το οποίο θα είναι κομμένο και ραμμένο στην λύση των δυο κρατών. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται από την σύνθεση της νέας «βουλής» και κυρίως από το αν η τ/κ Δεξιά, το επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να προωθήσει τα νέα σχέδια της Άγκυρας για τους τ/κ και το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση