ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντίδραση εναντίον Κύπρου και ΕΕ για θαλάσσιες περιοχές

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «παράνομες πρωτοβουλίες» χωρίς καμία ισχύ, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

ΚΥΠΕ

Το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων, ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που λέει ότι πρόκειται για «παράνομες πρωτοβουλίες» χωρίς καμία ισχύ οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, «οι περιοχές που καθορίζονται στον ‘Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’, ο οποίος βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Λέει ότι η Τουρκία έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020. Από την αρχή, συνεχίζει, έχει δηλωθεί ότι «μονομερείς πράξεις» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατίας - σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας «δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι «οι παράνομες και οι εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που είναι αποκομμένες από τις πραγματικότητες, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν πρέπει να αγνοούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

«Αναμένουμε όπως η ελληνοκυπριακή διοίκηση ενθαρρυνθεί την ανάπτυξη συνεργασίας με την τδβκ αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση