ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδρούν τα κόμματα για το χαλούμι

Ασήκωτες ευθύνες στην κυβέρνηση βλέπει το ΑΚΕΛ ενώ το ΔΗΚΟ καταγγέλλει μνημειώδη προχειρότητα

Newsroom K

Η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για παραλήψεις και προχειρότητες. Το ΑΚΕΛ άφησε και αιχμές σκοπιμοτήτων ενώ το ΔΗΚΟ απαιτεί λογοδοσία. Η Συμμαχία Πολιτών ζήτησε έρευνα για ανάληψη ευθυνών.

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει

«Η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου να «δώσει» το εμπορικό σήμα σε ιδιωτική εταιρεία, στην Αγγλία, απορρίπτοντας την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμορφώνει επικίνδυνα δεδομένα και θέτει την προοπτική του χαλουμιού σε νέα δοκιμασία. Οι ανησυχίες μας εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κατοχυρώσει» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά.
«Η Κυβέρνηση» όπως είπε «φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα. Είτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα».

Κάλεσε την Κυβέρνηση «να πει τις αλήθειες, να δει τις πραγματικότητες και να πράξει αυτό που πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία. Τούτο επιβάλλουν τα συμφέροντα του κλάδου και του τόπου».

ΔΗΚΟ: Μνημειώδης προχειρότητα

«Η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του δημοσίου τομέα.

Η πρωτοφανής, ακόμα και για τα κυπριακά δεδομένα, αδιαφορία, απάθεια και κωλυσιεργία της κυπριακής γραφειοκρατίας, αποκαλύπτεται από τις δικαστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων η απόφαση και η έκθεση γεγονότων, εκθέτει ανεπανόρθωτα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Εμπορίου και ο αρμόδιος Υπουργός, φέρουν τεράστια ευθύνη.

Τη στιγμή, που ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει πραγματικά θαύματα τα τελευταία πέντε χρόνια, ανατρέποντας δεδομένα και αυξάνοντας σημαντικά τις εξαγωγές χαλλουμιού, το δημόσιο αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κατώτερο των περιστάσεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί τη λογοδοσία των υπευθύνων για αυτή τη μεγάλη αποτυχία, η οποία θα έχει επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Συμμαχία Πολιτών: Έρευνα για απόδοση ευθυνών

«Οι χειρισμοί του Υπουργείου Εμπορίου αναφορικά με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία, είναι επιεικώς εξοργιστικοί. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο σημαίνει πως κάποιοι εκ των λειτουργών του Υπουργείου είχαν εκτελέσει πλημμελώς τα καθήκοντα τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Όπως επισημαίνεται «η κωλυσιεργία που επέδειξαν ενώ είχαν μπροστά τους σωρεία προειδοποιήσεων, πέραν της οικονομικής ζημιάς, εκθέτουν και την Κυπριακή Δημοκρατία», με το κίνημα να ζητά έρευνα για απόδοση ευθυνών.

«Είναι για αυτό» όπως επισημαίνεται «που επιβάλλεται να προωθηθεί το νομοσχέδιο της Συμμαχίας Πολιτών για την «Προσωπική Αστική Ευθύνη Πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων». Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας ο οποίος ασκεί εξουσία και παίρνει αποφάσεις ή διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα από όποιο πόστο και εάν υπηρετεί να γνωρίζει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τις όποιες εγκληματικές αμέλειες του ή για τα όποια λάθη του τα οποία δεν οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα αλλά οφείλονται σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή διευκολύνσεων.

Αυτοί που έχουν την ευθύνη πρέπει και να τιμωρούνται αλλά και να πληρώνουν και τον λογαριασμό».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X