ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαράθεση στην Επ. Γεωργίας για τους ελέγχους στο χαλλούμι

Μετά τη σημερινή συζήτηση επί του θέματος, η Επιτροπή ζήτησε την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας την ερχόμενη Τρίτη

ΚΥΠΕ

Σε αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής εξελίχθηκε η διενέργεια ελέγχων από πλευράς κρατικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό γαλακτόσκονης στην παρασκευή χαλλουμιού. Μετά τη σημερινή συζήτηση επί του θέματος, η Επιτροπή ζήτησε την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας την ερχόμενη Τρίτη, με σκοπό την τακτική ενημέρωση για πώς και πότε διενεργούνται οι έλεγχοι, καθώς και για τα ευρήματα που προκύπτουν από αυτούς.

Το ζήτημα τέθηκε στη Επιτροπή για αυτεπάγγελτη εξέταση, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, Βαλεντίνου Φακοντή, Χρίστου Ορφανίδη, Χρίστου Σενέκη και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, έκανε λόγο για «όργιο παρανομίας και νόθευσης που συντελούνταν όλα αυτά τα χρόνια», πράγμα που, όπως είπε, το μαρτυρά και μόνο το γεγονός ότι «η παραγωγή χαλλουμιού υπερβαίνει κατά πολύ τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος». Ανέφερε ότι οι έλεγχοι που διενεργούνταν τα προηγούμενα χρόνια για την παράνομη χρήση γαλακτόσκονης στο χαλλούμι ήταν ελλιπείς, αφού, όπως είπε, «τα αρμόδια υπουργεία υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν ότι υπάρχει πρόβλημα πιστοποίησης της χημικής μεθόδου και ότι επί της ουσίας δεν διενεργούσαν κανένα έλεγχο για πάταξη της παρανομίας».

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνεδρίαση η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι τα προβλήματα με τη χημική μέθοδο που χρησιμοποιούσε το Κρατικό Χημείο, «ήταν για χρόνια εις γνώσιν της κυβέρνησης, αλλά δεν έπραξαν και το παραμικρό προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέα μεθόδου».

Δήλωσε ότι «συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν να παρανομούν «εις βάρος της χρήσης γάλακτος στο χαλούμι, αλλά και εις βάρος της εμπορεύσιμης ποιότητας του πιο εμπορεύσιμου προϊόντος της Κύπρου». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει αυστηρότατους ελέγχους για τις ποσοστώσεις των διαφόρων τύπων γάλακτος στο χαλλούμι, αλλά και να αναπτύξει νέα μέθοδο εντοπισμού της γαλακτόσκονης, η οποία σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι απολύτως εφικτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους μπορούν να ασκήσουν έλεγχο όσον αφορά αυτά τα προϊόντα, μόνο μέσω ελέγχου της σήμανσής τους στη λιανική αγορά». Εξήγησε ότι, λόγω του ελεύθερου εμπορίου και της ενιαίας αγοράς στις χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, «οι αρμόδιες αρχές του κράτους, ασκούν ελέγχους σε τρίτες χώρες μόνο».

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει εντατικοί έλεγχοι και αναμένονται τα αποτελέσματά τους, εντός των επόμενων ημερών. «Αν διαπιστωθεί χρήση της σε προϊόντα στα οποία δεν επιτρέπεται, ή αλλοίωση στην ποιότητα ή τα πρότυπα των γαλακτοκομικών προϊόντων μας, τότε ναι, θα επέμβουμε», είπε. Ανέφερε, ακόμα ότι θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι οι Υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας έδωσαν ήδη το πράσινο φως, για να προχωρήσει το Κρατικό Χημείο στη διερεύνηση νέων μεθόδων ανίχνευσης της γαλακτόσκονης.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακούσουμε τις απόψεις και τις καταγγελίες τους και ανάλογα να κρίνουμε αν είναι αναγκαίο να ζητήσουμε νέους ελέγχους όσον αφορά την εισαγωγή και τη χρήση της γαλακτόσκονης», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, έκανε λόγο για εμπαιγμό από πλευράς των κυβερνητικών τμημάτων, τόσο προς την Επιτροπή Γεωργίας, όσο και προς την κοινωνία.

«Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες του κράτους διαβεβαίωναν την Επιτροπή Γεωργίας ότι ο Έλεγχος της γαλακτόσκονης γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε όλους τους χώρους όπου παρασκευάζεται το χαλλούμι», είπε, όμως εξέφρασε την έκπληξή του για την ενημέρωση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή, ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να διενεργήσουν τον έλεγχο αυτό.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι έχει σταλεί επιστολή από το Υπ. Γεωργίας τον Ιανουάριο του 2019, η οποία αναφέρει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν ελέγχους σε καθορισμένους χώρους, χωρίς να εντοπιστεί χρήση γαλακτόσκονης στην παραγωγή του χαλλουμιού», είπε. Συγκεκριμένα, ο κ. Ορφανίδης παρέπεμψε στην επιστολή του Υπ. Γεωργίας, όπου αναφέρονται 210 διοικητικοί έλεγχοι σε 70 εγκαταστάσεις για περίοδο τριετίας.

Το Υπουργείο ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ότι το 2011 το Γενικό Χημείο προμηθεύτηκε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αναπτύξει τη μέθοδο στο εργαστήρι σύστασης ποιότητας και θρεπτικής αξίας των τροφίμων, η οποία εντοπίζει την παρουσία της σκόνης γάλακτος στο χαλλούμι, σε ποσοστό πέραν του 3%.

«Πώς είναι δυνατόν να μας αναφέρουν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί η χρήση γαλακτόσκονης, ενώ μας διαβεβαιώνουν και γραπτώς ότι γίνονται αυτοί οι έλεγχοι;», διερωτήθηκε ο κ. Ορφανίδης και κατέληξε ότι «πρέπει να αποφασίσουν τα κυβερνητικά τμήματα τι λένε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X