ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος: Όλα καλά με τον Νιαζί

Αναφέρθηκε και για την συνάντηση του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και για τι αναμένει από το αποτέλεσμα της τριμερούς

ΚΥΠΕ

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για προβλήματα όσον αφορά την καταβολή από τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ του ποσού που θα έπρεπε να καταβάλλει στο κόμμα, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τον κ. Κιζίλγιουρεκ και συνεργασία τους είναι πάρα πολύ καλή.

Για την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που είχε ακυρωθεί και ερωτηθείς εάν υπάρχει εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι τότε η αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν «περίπου ότι μας έκαναν χατίρι γιατί μας κάλεσαν σε εκείνη την συνάντηση».

Δεν θεωρεί, είπε, ότι χρειάζεται να γίνει κάποια κίνηση γι’ αυτό το θέμα από το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι εάν στο πλαίσιο της ενότητας που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει όντως να κάνει κάποιες κινήσεις για να βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό, «ας κάνει την κίνηση και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ανταποκριθούμε». Ερωτηθείς εάν έθεσε το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να γνωρίζεις πότε χρειάζεται να κάνεις κάτι, γιατί αν το κάνεις και δεν έχει αποτέλεσμα «ποιος ο λόγος να χαλούμε την υγεία μας και την φαιά μας ουσία;»

Θα κρίνουμε τον Πρόεδρο από το αποτέλεσμα της τριμερούς

Θα κρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το αποτέλεσμα της τριμερούς και μετά «θα έχουμε πάρα πολλά να πούμε», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι δεν αναιρεί τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα «για το αλληθώρισμα του κ. Αναστασιάδη προς άλλες κατευθύνσεις. Τίποτα δεν αναιρούμαι».

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για το Ακάμα και κληθείς να επαναλάβει δηλώσεις που έκανε ραδιοφωνικά το πρωί ως προς τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την μορφή της λύσης, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι θα τον κρίνει εκ του αποτελέσματος της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο,

Κληθείς να σχολιάσει εάν από τις δικές του συναντήσεις με τουρκοκυπριακά κόμματα έχει την ίδια πληροφόρηση με κυβερνητική πηγή ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να συζητήσει τους όρους αναφοράς στο Βερολίνο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τα τ/κ πολιτικά κόμματα που έχουν συναντηθεί «μας δίδουν μια πολύ διαφορετική εικόνα και για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί και για τις προθέσεις της Τουρκίας. Θα φανεί στις 25 του Νιόμβρη».

Σε παρατήρηση ότι εάν αφήνει σκιές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τις 25 Νοεμβρίου είναι σοβαρό, και θα έπρεπε να το εξηγήσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν άφησε καμία σκιά. «Νομίζω ότι μιλώ πολύ καθαρά. Από κει και πέρα, εμείς θέλουμε τον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε χειρισμούς που ο ίδιος θεωρεί σωστούς και θα τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα που θα φέρει».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει άλλο πολιτικό κόμμα, μέλος του Εθνικό Συμβουλίου, που συμμερίζεται τις δικές του ανησυχίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ως προς τη λύση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν τα άλλα κόμματα. «Δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρους άλλων πολιτικών κομμάτων».

Να πάμε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, όπως είπε χθες και στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να πάμε στη συνάντηση στο Βερολίνο θεωρώντας ότι και ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία θα επιδιώξουν να παίξουν έναν αρνητικό ρόλο. Στο παρελθόν, είπε, πηγαίναμε με τέτοια προσέγγιση σε αρκετές συναντήσεις και συναντούσαμε μια έκπληξη, «με αποτέλεσμα να αυτοσχεδιάζουμε την τελευταία στιγμή. Πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο δεν μας ευνοεί, διαμορφώνει δεδομένα που καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας και δημιουργεί χώρο για την διαμόρφωση άλλων αντιλήψεων όσον αφορά την βάση λύσης. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δέχεται την επιχειρηματολογία που λέει ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό και αν ενδιαφέρεται για λύση, θέλει να προωθήσει δύο κράτη ή συνομοσπονδία και ενεργεί ώστε να μας φέρνει κοντά σε μια τέτοια λύση. Λέγαμε ότι δεν ήθελε τριμερή, δεν θέλει άτυπη πενταμερή, θέλει να μεταθέσει τις όποιες διαπραγματεύσεις σε βάθος χρόνου για να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα που θα της επιτρέψουν να θέσει πιο επιτακτικά την απαίτησή της για λύση δύο κρατών, πρόσθεσε.

Να δούμε όμως, είπε, πώς θα έπρεπε εμείς να συμπεριφερθούμε ιδιαίτερα την περίοδο των τελευταίων 2,5 χρόνων. Η δεδηλωμένη επιθυμία της ε/κ πλευράς, ανέφερε, είναι ότι θέλουμε λύση και από το 1974 συναποφασίσαμε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και αυτό μέχρι σήμερα κανένας δεν το αμφισβήτησε, λέγοντας «δεν ξέρω τι θα γίνει μελλοντικά». Οπόταν, συνέχισε, ο δικός μας στόχος θα έπρεπε να ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Για 2,5 χρόνια, είπε, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και υπενθύμισε την πρόταση τον Απρίλιο του 2018 από τον Τ/κ ηγέτη (να γίνει στρατηγική συμφωνία το πλαίσιο Γκουτέρες) και η απάντηση της ε/κ πλευράς, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ήταν αν έχει την έγκριση της Τουρκίας και ποιο πλαίσιο Γκουτέρες εννοεί, της 30ης Ιουνίου ή της 4ης Ιουλίου. Για 1,5 χρόνια, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συζητούσαμε για το πλαίσιο.

Λέγοντας πως η 25η Νοεμβρίου είναι μια ευκαιρία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εφόσον θέλουμε λύση και ξέρουμε ότι θα προέλθει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να παλέψουμε για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες θετικής έκβασης της τριμερούς, να πάμε σε άτυπη διάσκεψη και να έχουμε εκεί θετική έκβαση ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Το επιχείρημα με βάση την αδιάλλακτη, προκλητική, επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας τί αποτέλεσμα μπορούμε να περιμένουμε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να πιέσουμε τα πράγματα στο Βερολίνο ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια κατάληξη.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η αντίληψη που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα είναι ότι τουλάχιστον κι εμείς έχουμε ευθύνες για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα και το παρατεταμένο αδιέξοδο που ακολούθησε. «Είναι μοναδική ευκαιρία λοιπόν, να πάμε στη συνάντηση στο Βερολίνο και είτε να υποχρεώσουμε τον κ. Ακιντζί – αν θεωρούμε ότι δεν θα συνεργαστεί – να συνεργαστεί, είτε, αν δεν συνεργαστεί, να τον εκθέσουμε».

Δηλώσεις Τατάρ για Βαρώσι

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τατάρ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στο τέλος του 2020 και πως αμφισβητήθηκαν οι προθέσεις των Τούρκων αλλά τώρα το θέμα επανέρχεται και αυτό αναστατώνει τους Βαρωσιώτες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του δεν υποτίμησε ποτέ αυτή την απειλή από πλευράς Τουρκίας ή του κ. Τατάρ. Είναι κάτι που τίθεται και συζητείται εδώ και 10 περίπου χρόνια.

Δεν ξέρει, είπε, με ποιον τρόπο σκέφτονται να προχωρήσουν και θεωρεί πως το θέμα είναι αποτέλεσμα και του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό. «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτά τα ζητήματα είναι να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, που θα είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν σε μια κατάληξη το συντομότερο δυνατό», και όχι σε μια οποιαδήποτε λύση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι χθες βλέποντας τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο, υπάρχει καταγεγραμμένη η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην θέση που εξέφρασε ο κ. Κυπριανού σε εκείνη την συνεδρία ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί την όποια λύση, με τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι «κανείς δεν σας κατηγορεί γι’ αυτό το πράγμα». Αλλα όμως λένε δημόσια και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Γι αυτό, είπε, επιμένει σε διαπραγματεύσεις στη βάση της ΔΔΟ με στόχο το συντομότερο να καταλήξουμε σε συμφωνία.

«Μας ανησυχούν τα νέα τετελεσμένα που επιχειρούνται να καταγραφούν επί του εδάφους από την Τουρκία και δεν νομίζω ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια αφέλεια ότι πρόκειται για πυροτεχνήματα. Η Τουρκία έχει αποδείξει στην πράξη ότι όσα λέει σε κάποια στιγμή τα εφαρμόζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ