ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχιεπίσκοπος στην «Κ»: Να τελειώσουν τα «χρυσά» διαβατήρια

O προκαθήμενος της Εκκλησίας περιγράφει στην «Κ» πώς ήλθε σε επαφή με τον Μαλαισιανό επενδυτή και μιλά για το επενδυτικό πρόγραμμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τον θόρυβο γύρω από το Επενδυτικό Πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων να μην έχει κοπάσει, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ μίλησε για όλους και για όλα στην «Κ». Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, περιέγραψε κάτω από ποιες συνθήκες ήλθε σε επαφή με τον Μαλαισιανό επενδυτή Τζο Τάεκ Λόου, για την επίμαχη επιστολή που απέστειλε το 2015, στον τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο, η οποία όπως μας είπε δεν ήταν η μοναδική και που κατά την ίδιο δεν ήταν επιστολή παρέμβασης. Το Μαλαισιανό επενδυτή όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Μακαριότατος τον συνάντησε μια φορά μετά από μεσολάβηση του ντιβέλοπερ που αγορά την γη της Εκκλησίας πάνω στην οποία ανεγέρθηκε η έπαυλη που πωλήθηκε στον Μαλαισιανό.

Η γνωριμία

Η συνάντηση, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία του Μαλαισιανού για να τον ευχαριστήσει και από κοντά για την επιστολή που απέστειλε στον Σωκράτη Χάσικο «Του είπα, πες του να έλθετε το μεσημέρι να φάμε μαζί. Ήλθε ο άνθρωπος και του είπα «ευχαριστώ, η Αρχιεπισκοπή δεν θέλει εισφορά». Κάναμε τότε τη Θεολογική Σχολή, αν θέλει να εισφέρει κάτι στη Σχολή. Και για να είμαι ειλικρινής, περίμενα να προσφέρει 10 με 15 χιλιάδες που προσφέρουν πάρα πολλοί. Τα δύο πρώτα χρόνια η Αρχιεπισκοπή για τη Θεολογική δεν πλήρωσε, είχαμε εισφορές. Όταν είδα το ποσόν είχα πει στον διευθυντή της Σχολής «καν’ το γραμμάτιο στην τράπεζα και άστο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη». Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε ότι δεν είχε τότε πληροφορίες για όλα όσα έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Για την δε επιστολή όπως μας είπε «δεν είναι μόνο γι’ αυτόν που στείλαμε επιστολή, στείλαμε και για άλλους στον Υπουργό».

Οι 300 χιλιάδες

Μετά την έκπληξη για το ύψος της εισφοράς του Μαλαισιανού, το ποσό κατέληξε στην τράπεζα όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος . Στην ερώτηση αν γνώριζε ότι το πρόσωπο που έκανε την προσφορά δεν ήταν «καθαρό», ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορηματικά απάντησε αρνητικά. Ένα ζήτημα που προκύπτει από την εξέλιξη της όλης υπόθεσης είναι το τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος με τις 300 χιλιάδες ευρώ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αφαιρέσει το διαβατήριο από τον Μαλαισιανό. «Αν τα ζητήσει θα του τα δώσω, δεν τα θέλω. Και μάλιστα αν ακούσω ότι είναι κλεψιμιά και εκείνοι που τους τα έκλεψε τα θέλουν πίσω, θα τους τα δώσω. Δεν θα πάθει οτιδήποτε η Θεολογική Σχολή ή θα κλείσει».

Τα διαβατήρια

Ο Μακαριότατος θεωρεί πως το Επενδυτικό Πρόγραμμα με τις πολιτογραφήσεις πρέπει να τελειώσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Νομίζω πως πρέπει να τελειώσει εκτός για λόγους πολιτικούς, κάποιοι θέλουν να το συντηρήσουν. Αλλά αν το συντηρήσουν, νομίζω, κακό θα κάνουν, δεν θα προσφέρουν καλό». Η άποψη του Προκαθημένου είναι πως το Πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων καλό έκανε κακό δεν έκανε στην οικονομία του τόπου. «Το ότι ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης ανέβασαν την οικονομική ευχέρεια των κρατών τους με αυτό το σύστημα, γιατί η μικρή Κύπρος που ταλαιπωρήθηκε ως μη όφειλε από την Ευρώπη, γιατί να μη δεχθεί και αυτή να δίνει υπηκοότητα σε πλουσίους, που ήθελαν να αξιοποιήσουν τη θέση της Κύπρου στην Ευρώπη και να έχουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο να μπορούν να ταξιδεύουν; Δεν νομίζω ότι έγινε κακό. Καλό έγινε, κακό δεν έγινε».

Ατζαμήδες

Ο Μακαριότατος παραδέχθηκε πως το Πρόγραμμα είχε προβλήματα τα οποία τα απέδωσε στην απειρία και στην ατζαμοσύνη. Ωστόσο πρόσθεσε πάρθηκαν μέτρα. «Κάλιο αργά παρά ποτέ, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εντάξει κάναμε λάθη, δεν είναι το τέλος του κόσμου, φτάνει που μας απασχολεί το θέμα και έχουμε την ευχέρεια να διορθώσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε καλύτεροι». Επικαλούμενος το φιλανθρωπικό προφίλ της Εκκλησίας είπε πως εάν δεν υπήρχαν οι επενδύσεις η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να δίνει 3 με 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε βοήθειες. Διαβεβαίωσε πως είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τους επενδυτές που συνεργάζονται για να αποφύγουν παρόμοιες καταστάσεις

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση