ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βάζουν το κουστούμι της Βάρνας, παρά τις απειλές Ερντογάν

Η διαδικασία ξεκινάει την Πέμπτη με το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών πριν τη Σύνοδο

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας για αποστολή γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και έναρξη εργασιών, μόλις λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βουλγαρία και ώρες μόνο πριν το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγή στα όσα προγραμματίζονται.

Η Σύνοδος στη Βάρνα θα λάβει χώρα, ήδη οι προετοιμασίες από Βούλγαρους αξιωματούχους είναι στο έπακρον και την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία τόνιζαν πως δεν θα υπάρχει όφελος αν αυτή δεν γίνει.

Άπαντες, θεωρούν πως είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν πολλά θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό, οπότε και η Λευκωσία ετοιμάζεται από την πλευρά της για να αποδώσει τις θέσεις της αναφορικά με όσα λέει και πράττει η Άγκυρα στην ΑΟΖ.

Ακόμη κι αυτή καθαυτή η ρητορική Ερντογάν για την κάθοδο γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, μόλις πριν τη Σύνοδο, αρμόδιες πηγές τη θέτουν στην άξονα των μηνυμάτων που ήθελε να περάσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας και προς την τ/κ πλευρά. Εξού και ανέφερε και τη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για τη διαχείριση του ΦΑ.

Δείπνο στα χαρτιά

Τα προαναφερόμενα συμβαίνουν σε μια στιγμή που η αναμονή και η καθυστέρηση εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί έπιασαν τόπο. Ημερολογιακά πια, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κοινωνικού χαρακτήρα εν πρώτοις, για την οποία και η ίδια η ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ωστόσο τόσο στο διπλωματικό όσο και στο πολιτικό παρασκήνιο στη Λευκωσία, το βασικό συμπέρασμα ήταν ένα. Ότι εφόσον στη Βάρνα θα συζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τα θέματα της ΑΟΖ και τα όσα κάνει η Άγκυρα, εν ολίγοις ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα είχε απαντήσεις προς συναφή ερωτήματα που θα του έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επέλεξε έτσι την καθυστέρηση, τόσο στην οριοθέτηση των συναντήσεών του με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και να πάρει θετική απόφαση για το δείπνο, ώστε να προηγηθεί η Σύνοδος στη Βάρνα και μετά να διαφανεί σε ποιο πλαίσιο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ότι «αξιωματούχοι» από τα κατεχόμενα, όπως ο Όζερσάι, είχαν συναντήσεις στην Άγκυρα και δη με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο παρά πέντε της Συνόδου, εμπίπτει στο ίδιο κάδρο με τα προαναφερόμενα.

Η οικονομία της Τουρκίας

Ένα πάντως από τα μεγάλα προβλήματα για το οποίο κρούουν τον κώδωνα αναλυτές εντός κι εκτός Τουρκίας, αλλά και στα κατεχόμενα, είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά η τουρκική λίρα έφτασε τις 5,45 στερλίνες και τα 4,86 ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν αρνητικές προβλέψεις για την τουρκική οικονομία και η πτώση στην αξιολόγηση της Τουρκίας, είχε αντίκτυπο και στα κατεχόμενα, ενώ ο Ερντογάν έβαλλε κατά της ΕΕ για τα ποσά που οφείλονται λόγω συμφωνίας στο προσφυγικό, κάτι που διαψεύστηκε έντονα από τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι το σύνολο των 3 δις ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία έχουν να κάνουν ασφαλώς με την στήριξη των Σύρων προσφύγων επί του εδάφους.

"Έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας", τόνισε και επεσήμανε ότι "η Τουρκία πρέπει να το ξέρει" καθώς τα αποτελέσματα είναι γνωστά στην διευθύνουσα επιτροπή για την εφαρμογή της Συμφωνίας στην οποία η Τουρκία συμμετέχει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση