ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Απέρριψε τέσσερις αναπομπές του Προέδρου

Εναντίον των αναπομπών ψήφισαν 31 βουλευτές, ενώ υπέρ οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Η έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη, απέρριψε τέσσερις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε νόμους που ψήφισε πριν από το κλείσιμό της και τροποποιούν τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο.

Εναντίον των αναπομπών ψήφισαν 31 βουλευτές, ενώ υπέρ οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Ο πρώτος νόμος προνοεί όπως οι ισχύουσες ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σκοπούς σύνταξης ανικανότητας διαφοροποιηθούν προς όφελος δικαιούχων αιτητών των οποίων η αίτηση απορρίπτεται λόγω του ότι δεν πληρούν τις σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις, καθώς δεν εργάζονταν κατά τα τελευταία δύο έτη.

Ο δεύτερος νόμος προνοεί όπως άτομα τα οποία συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία λόγω ασθενείας, επιπλέον δε θεμελιώνουν δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη και επιλέγουν να μην αιτηθούν τη λήψη της, να έχουν δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας νοουμένου ότι πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις.

Ο τρίτος νόμος προνοεί ώστε πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, είναι προσωρινά άνεργα και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη της θεσμοθετημένης σύνταξης, να έχουν δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα νοουμένου ότι πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο τέταρτος νόμος προβλέπει ώστε στην έννοια του όρου «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, να περιλαμβάνεται και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς ή παροχής υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση, εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου τέτοιοι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

Η Βουλευτής της «Αλλαγής Γενιάς» Άννα Θεολόγου τάχθηκε εναντίον όλων των αναπομπών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπεμπτου, τάχθηκε επίσης εναντίον των αναπομπών, αναφέροντας ότι η Βουλή αυτό που προσπάθησε ήταν να δώσει λύση σε ορισμένες αδικίες που είναι πραγματικά φανερές.

Εναντίον όλων των αναπομπών τάχθηκε εκ μέρους του ΕΛΑΜ και ο Βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης.

Ο Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας τάχθηκε εναντίον των αναπομπών αναφέροντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στον τέταρτο νόμο που αφορά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ και είπε ότι η αναλγησία της Κυβέρνησης οδήγησε στην κατάργηση αυτών των δικαιωμάτων με την αλλαγή σε μια νύχτα του καθεστώτος εργοδότησης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε επίσης εναντίον των αναπομπών και είπε ότι αν δεν μπορεί να βρεθεί η λύση με τον τρόπο τον οποίο έχουν συσταθεί οι προτάσεις νόμου, θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο Εργασίας να δώσει τη λύση στο πνεύμα της δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου τάχθηκε εκ μέρους του κόμματος εναντίον των αναπομπών, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία από πλευράς του κράτους να αποκαταστήσει αδικίες για τις οποίες όφειλε το ίδιο να παρέμβει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι το κόμμα απορρίπτει τις αναπομπές του Προέδρου, αφού και οι τέσσερις προτάσεις κινούνται σε έναν άξονα στήριξης των εργαζομένων και των αδύνατων ομάδων του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι η επίκληση ότι παραβιάζουν το σύνταγμα και διάκριση εξουσιών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ό,τι είναι για τους εργαζόμενους επικαλείται διάκριση εξουσιών και το απορρίπτει, ενώ ό,τι έχει να κάνει με τράπεζες και εξυπηρέτηση κεφαλαίου με ταχύτητα φωτός το αποδέχεται.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το κόμμα θα κάνει αποδεχτές τις αναπομπές αφού παραβιάζονται δύο βασικές αρχές, που αφορούν η μια τη δυνατότητα της Βουλής να αυξάνει τις δαπάνες του κράτους και η δεύτερη την καταστρατήγηση της αρχής του κοινωνικού διαλόγου για θέματα που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναφέροντας ότι το κόμμα δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τους νόμους, έκανε έκκληση στους βουλευτές να σεβαστούν το σύνταγμα και τον κοινωνικό διάλογο και να πάνε με τη σωστή διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση