ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Συναντίληψη κομμάτων - Kυβέρνησης για μείωση ηλικίας ψήφου

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει η Κύπρος να ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς το δικαίωμα των νέων να ψηφίζουν από τα 17

ΚΥΠΕ

Συναντίληψη μεταξύ πολιτικών κομμάτων και Kυβέρνησης ως προς την παροχή του δικαιώματος ψήφου σε πολίτες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους, αντί το δέκατο όγδοο που ισχύει σήμερα, διέκριναν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της αρχής σχετικής πρότασης νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την Πέμπτη.

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί στην ουσία της πολιτικό θέμα, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει η Κύπρος να ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς το δικαίωμα των νέων να ψηφίζουν από τα 17.

«Φαίνεται ότι και η Kυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση, τεχνοκρατικά είναι σωστές και μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε σχετικά.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου είπε ότι το κύριο πρόβλημα στην παρούσα φάση αφορούσε στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της κατάθεσης της πρότασης και των επόμενων εκλογών τον προσεχή Ιούνιο, με τον κ. Δαμιανού να απαντά πως εφόσον εγκριθεί το νέο ηλικιακό όριο θα ισχύσει από το Μάιο του 2026.

Σε ερώτηση για το πόσα άτομα θα αφορά, ο κ. Βασιλείου είπε ότι με το νέο όριο δίνεται δικαίωμα ψήφου σε επιπλέον 8.680 Ελληνοκύπριους και 78 Τουρκοκύπριους με δηλωμένη διεύθυνση στα ελεύθερα εδάφη για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και 746 Τ/κ για τις Ευρωκλογές.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι πράγματι παρατηρείται μια ευρύτερη τάση πανευρωπαϊκά για μείωση του ηλικιακού ορίου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, προσθέτοντας πως σήμερα διεξήχθη συζήτηση επί της αρχής και πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, καθώς για να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόνοια προϋποτίθεται η τροποποίηση του Συντάγματος.

Συμπλήρωσε ότι αν και εφόσον εγκριθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών η εν λόγω πρόταση θα αφορά για πρώτη φορά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2026.

«Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και θα δούμε ανάλογα πώς θα κινηθούν τα κόμματα και η εκτελεστική εξουσία, αν και διαφαίνεται μια ευρεία συναντίληψη προς την κατεύθυνση υπερψήφισης της πρότασης νόμου», σημείωσε σχετικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι με την αφορμή της συζήτησης τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα η θέση της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά και με άλλες εκσυγχρονιστικές πρόνοιες, όπως η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προσθέτοντας πως υπάρχει ήδη και άλλη πρόταση που αφορά την επιστολική ψήφο.

«Πρέπει να δούμε συνολικά αυτά τα ζητήματα διότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε εκλογικούς νόμους με το κομμάτι, ιδιαίτερα όταν αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την υποβοήθηση της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων» είπε.

Με τη σειρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε στις δηλώσεις του ότι συζητήθηκε επί της αρχής κάτι που συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα η πρόταση νόμου, με την οποία, όπως είπε, φαίνεται να συμφωνεί και η Κυβέρνηση, και ευχήθηκε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που παρατηρήθηκε κατά την περασμένη Ολομέλεια, όπου συζητείτο επί ώρες αν επρόκειτο για πρόταση νόμου της Βουλής ή της Κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Βουλή  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση