
Του Μανώλη Κωστίδη
Ως «δικαιολογημένο» και «ρεαλιστικό» παρουσιάζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας «το όραμα της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει ποτέ, όπως είχε κάνει και παλαιότερα, να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της ως εγγυήτρια δύναμη», ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ετοιμάζεται να μεταβεί στα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο προκειμένου να δώσει το «παρών» στην έκθεση τεχνολογίας TEKNOFEST που πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκεί στις 2-3 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας ανέφεραν: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θέλουμε να δούμε τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα, καθώς καταβάλλουμε προσπάθειες για μια ειρηνική λύση. Μάλιστα, παρατηρείται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί συνειδητά και σκόπιμα οι ενέργειες και οι ρητορικές μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, ότι τροφοδοτείται η εχθρότητα προς τους Τούρκους και ότι επιχειρείται η αναβίωση της τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ. Η προσέγγιση αυτή, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, στοχοποιεί τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Τέτοιου είδους καταστάσεις, που τις έχουμε ξαναζήσει, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το πόσο δικαιολογημένο και ρεαλιστικό είναι το όραμα της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της γαλήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα διστάσει ποτέ, όπως και πριν, να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει η εγγυοδοσία».
Συνάντηση της ομάδας άμυνας υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΗΠΑ
Στις ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντηση της ομάδας άμυνας υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΗΠΑ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας απάντησαν ως εξής: «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα στις 28 Απριλίου με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον υποστράτηγο Ιλκάι Αλτιντάγ, γενικό διευθυντή Αμυντικής Ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και την Κάθριν Τόμσον, εντεταλμένη βοηθό γραμματέα για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα μέρη συζήτησαν τις δυνατότητες εμβάθυνσης διαφόρων πτυχών της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με περιφερειακά και διεθνή θέματα ασφάλειας και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση, με την επιθυμία να προωθήσουν τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, όπως εκφράστηκε πρόσφατα στο ανώτατο αμοιβαίο επίπεδο».
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές επαφές, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε: «Στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ο νέος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως για όλο το 2025 και οι δραστηριότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο εφαρμογής για το 2026 και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να διεξαχθεί στην Τουρκία».
Ο υποναύαρχος Ακτούρκ δήλωσε ότι στις 6-7 Μαΐου προγραμματίζεται επίσκεψη του Τούρκου διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας Συνόρων στον διοικητή της Ελληνικής 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού ενώ στις 6-9 Μαΐου προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ελληνικής Σχολής Εθνικής Αμυνας στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας.