ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημαρχία Αμμοχώστου – Υποψήφια με το Βολτ η Κλαίρη Χατζηκακού

Οι προτεραιότητές της για την Αμμόχωστο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την υποψηφιότητά της για τη Δημαρχία Αμμοχώστου ανακοίνωσε η Δρ. Κλαίρη Χατζηκακού με το Βολτ – Κύπρος. Στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς της αναφέρει μεταξύ άλλων τις προτεραιότητές της όπως για παράδειγμα την επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου στην επικαιρότητα, τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου, τη στενή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή δημαρχία και τουρκοκυπριακή κοινότητα σε όλους τους πολιτικοκοινωνικούς και πολιτισμικούς τομείς, τη γνωριμία της νέας γενιάς με την Αμμόχωστο και τη συντήρηση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της Αμμοχώστου.

Η ανακοίνωση 

Αγαπητέs και αγαπητοί συμπολίτες / τιδες, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Παρακολουθώντας τις δυσμενείς συνέπειες και τις αρνητικές επιπτώσεις της υφιστάμενης πολιτικής του τόπου μας, με τον κίνδυνο να χάσουμε τελειωτικά την αγαπημένη μας πόλη Αμμόχωστο, αποφάσισα να διεκδικήσω στις δημοτικές εκλογές 2024 τη θέση της Δημάρχου Αμμοχώστου.

Θεωρώ καθήκον προς τους προγόνους μας, αλλά και προς τη νέα γενιά, να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία, στην οποία μας οδήγησαν από τη στιγμή της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αδιεξόδου, όπου βλέπουμε κάθε ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού να χάνεται.

Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μία πολίτης και ανήκω στην τελευταία γενιά που έζησε την Αμμόχωστο.

Γεννήθηκα αρχές της και δεκαετίας του 1960 και έζησα μέχρι το 1974 μια ανέμελη και ευτυχισμένη παιδική ζωή στην Αμμόχωστο.

Η Αμμόχωστος αποτελεί το κίνητρό μου να εμπλακώ ενεργά στα δημαρχιακά μας δρώμενα, καθότι δεν αποδέχομαι τα τετελεσμένα. Είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε άμεσα, επειδή αύριο, σίγουρα θα είναι πολύ αργά. Ζούμε σε μια έντονη περίοδο ανασφάλειας και η διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος οδήγησε στην αναξιοπιστία της Κύπρου με αντίκτυπο τη σχέση της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορεί να είναι η αφετηρία μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Το όραμά μας διαπνέεται από τον πόθο για μια επανενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική πατρίδα, στην οποία όλοι θα ζούμε ειρηνικά με ασφάλεια, χωρίς οδοφράγματα και πράσινη γραμμή, δημιουργώντας ένα σύγχρονο κράτος.

Ο δικός μας δήμος διαφέρει από τους δήμους των άλλων Κυπριακών πόλεων.

Όταν οι άλλοι δήμοι ασχολούνται με την καθημερινότητα, την ακρίβεια, με το κυκλοφοριακό, με τον τουρισμό, με τη δημιουργία μιας σύγχρονης, έξυπνης και πράσινης πόλης, ο Δήμος Αμμοχώστου ταλανίζεται ακόμα με υπαρξιακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Οι περιουσίες μας αγοράζονται από αλλοδαπούς πολίτες, εξ ου και είναι επάναγκες να προβούμε σε διαδικασίες αποτροπής του ξεπουλήματος των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα με ποινικές ή αστικές έννομες συνέπειες.

Αν θέλουμε πραγματικά να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την επιμονή για επιτυχία.

Οι προτεραιότητές μου θα είναι οι ακόλουθες:

1. Επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου στην επικαιρότητα.

Η επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου στην επικαιρότητα συνιστά θέμα ύψιστης σημασίας και βρίσκεται στην κορυφή των μελλοντικών μας δράσεων.

Η de facto κατάσταση, όπως δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, κυρίως με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκετε σε θέση μετέωρης στασιμότας έως και αδιέξοδης οπισθοδρόμησης, όσον και στα οδυνηρά τεκταινόμενα στην περίκλειστη περιοχή της πόλης μας.

Το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να επανέλθει άμεσα στις διαβουλεύσεις επίλυσης του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

2. Προβλήματα του προσφυγικού κόσμου

Ο προσφυγικός κόσμος, κυρίως οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες, ταλανίζονται από πολλά προβλήματα.

Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με μια πενιχρή σύνταξη ή ένα ελάχιστο επίδομα, όμως δεν είναι δυνατόν υπό τέτοιες εισοδηματικές συνθήκες να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Υπάρχουν άτομα μεταξύ μας με κινητικές δυσκολίες, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν την δυνατότητα να αυτο-εξυπηρετούνται επαρκώς και μη έχοντας κάποιον να τους συμπαρασταθεί, να κινδυνεύουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Παραδείγματα πολλά τα οποία απαιτούν μία κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές και κοινωφελή έργα στήριξης, για να παρέχουμε μια αξιοπρεπή ζωή σε άτομα που έχουν άμεση ανάγκη και χρήζουν πολύ μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας αλλά και ηθικής συμπαράστασης.

Ο Δήμος Αμμοχώστου με προσγειωμένη προσέγγιση και όχι με ανεφάρμοστες θεωρητικολογίες και ηχηρά προεκλογικά συνθήματα οφείλει να συνδέεται με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, για να αφουγκράζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο/η κάθε δημότης.

Στόχος είναι όχι το ζην αλλά το ευ ζην όλων των πολιτών της Αμμοχώστου.

3. Στενή συνεργασία με την τουρκοκυπριακή δημαρχία και τουρκοκυπριακή κοινότητα σε όλους τους πολιτικοκοινωνικούς και πολιτισμικούς τομείς.

Η επιδίωξη της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή δημαρχεία είναι υψίστης σημασίας, για να μπορέσει η πόλη να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να καθιερωθεί μια έμπιστη και διαφανής συνεργασία με βάση τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων συμπολιτών μας, για βελτίωση της καθημερινότητας με δημιουργία υποδομών και έργων για μία σύγχρονη πόλη.

Στόχος είναι από κοινού και σε εποικοδομητική συνεργασία να αναπτυχθεί η πόλη μας και να γίνει πάλι στολίδι του νησιού και της Μεσογείου, όπως ήταν παλαιότερους καλούς καιρούς.

Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο με την επίτευξη άριστων συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η αλληλοεκτίμηση, η προσωπική ευθύνη, η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ανοιχτή κουλτούρα του διαλόγου, πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας.

Στο πολιτικοκοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι θα συμπεριλαμβάνεται η διά βίου παιδεία και η δημιουργική συνεργασία στους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας, οι αθλητικές δραστηριότητες, το κυκλοφοριακό, η στέγη με προσβάσιμους όρους για τις χαμηλόμισθες οικογένειες, τα νεαρά ζευγάρια και τους φοιτητές, την έμπρακτη στήριξη των απόρων και δυσπραγούντων, καθώς και των αδέσποτων ζώων, η καθαριότητα, η προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος γενικότερα από ρυπογόνους παράγοντες με συνεχείς δεντροφυτεύσεις και αναδασώσεις. Ένας από τους κυριότερους στόχους μας θα είναι η λειτουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων και την εν γένει ευημερία όλων των πολιτών.

Θα είναι η αφετηρία μιας μοντέρνας πόλης σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο και δημοκρατικό κράτος.

4. Γνωριμία της νέας γενιάς με την Αμμόχωστο

Η γενιά που αντιπροσώπευε το μεγαλείο και τον πολιτισμό της Αμμοχώστου μέχρι το 1974, φεύγει σιγά-σιγά για πάντα, με τον ανεκπλήρωτο πόθο της επιστροφής. Η τελευταία γενιά που έζησε την παιδική της ηλικία στην Αμμόχωστο, πλησιάζει και αυτή την ώριμη ηλικία.

Η καινούργια γενιά, οι νέοι μας, μεγάλωσαν μακριά από την Αμμοχώστο, σε άλλες πόλεις, σε άλλους τόπους, χωρίς να ζήσουν την ευμάρεια, την πολιτισμική άνθηση και τον κοσμοπολιτισμό της Αμμοχώστου.

Οι νέοι γνωρίζουν την Αμμόχωστο ακούγοντας μόνο την εξιστόρηση των γονιών, των συγγενών, των παππούδων και των γιαγιάδων, χωρίς όμως να νιώθουν αυτό το ιδιαίτερο προσωπικό αίσθημα που διατηρούν ζωντανό μέσα τους αυτοί που την έζησαν.

Αυτή λοιπόν η νέα γενιά που αναλαμβάνει τώρα τα ηνία της κοινωνίας, θα πρέπει να γνωρίσει και το υπόλοιπο της πατρίδας μας, για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της Κύπρου μας.

Ένα θέμα, το οποίο έχει μείνει και αυτό στα συρτάρια άλυτο, είναι το δικαίωμα ψήφου στον τόπο καταγωγής για εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Πέρασε μισός αιώνας χωρίς να υπάρξει επαρκής συζήτηση για τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013, και η μέχρι τώρα μη εφαρμογή της αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, των οποίων μόνον η μητέρα είναι πρόσφυγας.

Απαιτούμε, τη ρύθμιση νόμου και την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στην επαρχία καταγωγής των εκ μητρογονίας προσφύγων.

5. Συντήρηση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της Αμμοχώστου

Ο πολιτιστικός πλούτος της Αμμοχώστου, η εντός των τειχών πόλη, οι εκκλησίες, τα μνημεία, η Σαλαμίνα, η Έγκωμη, τα μοναστήρια και τόσα άλλα μνημεία της αρχαίας και βυζαντινής μας κληρονομιάς είναι επείγουσα ανάγκη να συντηρηθούν, για να διατηρηθεί ο πολιτισμικός μας πλούτος.

Ήδη γίνονται αξιόλογα έργα αναστήλωσης και συντήρησης από τη Δικοινοτική Επιτροπή Πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Τ/Κ Δήμο, ωστόσο περιμένουν ακόμη μεγάλες εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν παράλληλα και έγκαιρα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από κοινού, με τη συνεργασία των Τ/Κ και Ε/Κ πολιτών, των περιφερειών και των Δήμων.

Με αυτό το όραμα πρέπει να αναδείξουμε την Αμμόχωστο ως αφετηρία ειρηνικής συνύπαρξης, με αλληλοσεβασμό, εκτίμηση, προσωπική ευθύνη, διαφάνεια και με ανοιχτή κουλτούρα διαλόγου.

Αυτά θα πρέπει να είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της πόλης μας και θα το πετύχουμε με τη δική σας έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση. Την αξιοποίηση της ψήφου σας για άμεση και αποτελεσματική δράση, για ουσιαστικό αγώνα επιστροφής στη θαλασσοφίλητη πόλη μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση