ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαχώρισε το Κυπριακό ο Φιντάν

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ με αναφορά, μεταξύ άλλων, και στην Κύπρο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολλά κι ενδιαφέροντα παρέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο “A Haber” το βράδυ της Κυριακής. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη της περιοχής -με την είδηση της πώλησης εκ μέρους της Τουρκίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αίγυπτο να ξεχωρίζει- αλλά και τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας με αφορμή το ζήτημα των F-16 και των F-35. Mεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επαναπροσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που η τουρκική διπλωματία έχει ενεργοποιήσει μετά το 2017: Τον διαχωρισμό του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αποσύνδεση της όποιας προόδου στις δεύτερες από το πρώτο.

«Ξεχωριστή ενότητα»

«Ένα από τα θέματα, όπου συμφωνούμε (σ.σ. με την Ελλάδα), είναι ότι το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο ζήτημα από μόνο του. Αλλά χωρίς να εγκύπτουμε και πολύ στο θέμα αυτό αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, διευρύνοντας τα σύνορα της διπλωματίας, σε θέματα όπως το Αιγαίο και αργότερα για την κατάσταση των ομογενών μας. Δηλαδή, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιντάν εντάσσοντας και το Κυπριακό, στην απάντησή του για την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Ουσιαστικά και σε ένα ενδιαφέρον timing λόγω της ενεργοποίησης της προσωπικής απεσταλμένου του γ.γ.του ΟΗΕ, Μαρία-Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ (και πριν από την επίσκεψή της σε Αθήνα και Άγκυρα) ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισημαίνει πως:

  • Διαχωρίζουν το Κυπριακό ως ξεχωριστή ενότητα και όχι ως πακέτο με τα ελληνοτουρκικά, σε επίπεδο διπλωματικής επίλυσης
  • Το ζήτημα παραμένει «μεγάλο» με Αθήνα και Άγκυρα να έχουν, σύμφωνα με τον κ. Φιντάν, κοινή αντίληψη για το τι αυτό σηματοδοτεί για τον καθένα και τέλος
  • Πως «δεν εγκύπτουν» πάνω του, προφανώς μια δήλωση που διπλωματικά αποκωδικοποιείται ως το Κυπριακό να μην αποτελεί βασική προτεραιότητα ως προς την επίλυσή του για την τουρκική εξωτερική πολιτική (έναντι π.χ. των αμερικανοτουρκικών σχέσεων)

Στην Αθήνα η Κουεγιάρ

Σε μια άλλη εξέλιξη η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία-Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ, ξεκινάει αύριο τη διπλωματική της περιοδεία στις άμεσα ενδιαφερόμενες για το Κυπριακό πρωτεύουσες. Πρώτη της στάση η Αθήνα όπου την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθως η διπλωματία του «πήγαινε έλα» της κας Κουεγιάρ περιλαμβάνει επισκέψεις σε Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες ενώ μετά από δύο εβδομάδες -στις αρχές Μαρτίου- αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση