ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξαναείδε τους ηγέτες και πάει Αθήνα η Κουεγιάρ

Εβδομάδα κινητικότητας στο Κυπριακό με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ να είδε, να άκουσε και να κατέγραψε πραγματικότητες

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

H νέα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία-Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ ολοκληρώνει μια γεμάτη, διπλωματικά, εβδομάδα που με την άφιξή της στη Κύπρο αναμοχλεύει την στασιμότητα του Κυπριακού. Το δεκαήμερο της κ. Κουεγιάρ ολοκληρώθηκε με δύο συναντήσεις με τους ηγέτες, συνάντηση με τους διαπραγματευτές και επαφές με την κοινωνία των πολιτών.

Όπως πληροφορείται η «Κ» η κ. Κουεγιάρ είδε, άκουσε και κατέγραψε πραγματικότητες από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους δρώντες στη Κύπρο και θα προπαρασκευάσει, ακολούθως, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να υπάρξει πολιτικός ορίζοντας για επιστροφή στις συνομιλίες του Κυπριακού -αν αυτό καταστεί εφικτό. Μέρος της follow up συνάντησης που είχε χθες η κ. Κουεγιάρ με τους δύο ηγέτες ήταν διαδικαστικής φύσης εξάλλου προκειμένου να θέσει ενώπιον τους το πλάνο της καθώς και πως θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες -δεδομένου πως δεν θα είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Κύπρο.

Στην Αθήνα την Τρίτη

Αρχή της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα» ξεκινάει η Κουεγιάρ την προσεχή Τρίτη όπου μεταβαίνει στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ταξίδι της κ. Κουεγιάρ στην Ελλάδα συνδέεται με μια σειρά επαφών που θα έχει στο τρίγωνο «Αθήνας-Άγκυρας-Λονδίνου» ως των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών στο Κυπριακό με την ιδιότητα των εγγυητριών δυνάμεων. Η προσωπική απεσταλμένη των ΗΕ αναμένεται να μεταβεί, σε κάποιο σημείο, και στις Βρυξέλλες προκειμένου από το σύνολο των ταξιδιών της να κινητοποιήσει εκείνο το διπλωματικό κεφάλαιο που θα ωθήσει την δύσκολη διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών εγγύτερα στην προοπτική ενός πολιτικού ορίζοντα. Όπως αντιλαμβάνεται η «Κ» η μετάβαση της Κουεγιάρ στην Τουρκία κρίνεται, στη παρούσα φάση και για σειρά λόγων, ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της στάσης που κρατούν τόσο η Άγκυρα όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, τα τελευταία χρόνια, στο ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας και ως προς την απόρριψη της βάσης λύσης του Κυπριακού (Ομοσπονδία).

Τι να αναμένουμε

Προς το παρόν δεν αναμένεται κάποια συγκλονιστική αλλαγή στο Κυπριακό. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί η κινητικότητα σε τρεις άξονες:

  • Σε αυτόν της αλλαγής στάσης της Τουρκίας. Προς το παρόν οι εκλογές, στις 31 Μαρτίου, στη χώρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον όπως και η διαπραγμάτευση Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με φόντο τα F-35/F-16
  • Σε αυτόν που συνδέεται με τις δυναμικές εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας και δη το σενάριο πρόωρων «εκλογών» (σ.σ. κανονικά προγραμματισμένες για τα τέλη 2025) και
  • Στον άξονα της επιστροφής της Κουεγιάρ στη Κύπρο για την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης με τους δύο ηγέτες -σενάριο που προς το παρόν το απορρίπτει η πλευρά Τατάρ. 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα λύσει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ