ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«ΕUΝΟΜΙΑ-4/2023» - Ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική άσκηση

Η DV – Day πραγματοποιήθηκε εν πλω, επί της Φρεγάτας CHEVALIER PAUL του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Γαλλίας, η οποία είχε και τον συντονισμό της φετινής άσκησης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η τετραμερής αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την ονομασία «EUNOMIA-4/2023», η οποία διεξάγεται ανελλιπώς από το 2020 στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνεργασίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD), με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης, η οποία αποτέλεσε παράλληλα την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day).

Η DV – Day πραγματοποιήθηκε εν πλω, επί της Φρεγάτας CHEVALIER PAUL του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Γαλλίας, η οποία είχε και τον συντονισμό της φετινής άσκησης, παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, η Πρέσβης της Γαλλίας κα Salina Grenet-Catalano και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Εκ μέρους των Αρχηγών ΕΔ Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας συμμετείχαν ο Επιχειρησιακός Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο Αρχηγός Στόλου Ελλάδας Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, και ο Αρχηγός Στόλου Ιταλίας Αντιναύαρχος Aurelio De Carolis.

Τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, εκτέλεση γυμνασίων προχωρητικών ελιγμών και επικοινωνιών, εκτέλεση πυρών επιφανείας, ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας των ασκούμενων ναυτικών Μονάδων και της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς με την εκτέλεση αποστολών προσβολής χερσαίων στόχων, αεροπορικών γυμνασίων και πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας, καθώς επίσης και Έρευνας - Διάσωσης (Ε-Δ) υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Στην άσκηση συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Παράκτια Περιπολικά, Μονάδες αεράμυνας και ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής Φρουράς, η Φ/Γ ΨΑΡΑ, υποβρύχια, Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και Α/Φ F-16 των Ελληνικών ΕΔ, η Φ/Γ CHEVALIER PAUL, το ΠΑΘ SEINE και Α/Φ RAFALE των Γαλλικών ΕΔ, το ΠΑΘ BORSINI, Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης C-AEW και UAV των Ιταλικών ΕΔ, καθώς επίσης και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών και Ειδικών Επιχειρήσεων των τεσσάρων χωρών.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέος φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Η διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί επιβεβαίωση της διακηρυχθείσας πρόθεσης, δέσμευσης και ικανότητας της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για συνεργασία, με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ