ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η διπλωματική περιοδεία του Αναστασιάδη

Περιφερειακή συνεργασία, Τουρκία και Κυπριακό σε Aίγυπτο, Τελ Αβίβ και Παρίσι

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί την τελευταία του, ουσιαστικά, διπλωματική περιοδεία πριν το τέλος της θητείας του στην περιοχή αρχής γενομένης από τις πολυμερείς επαφές που είχε στην Αίγυπτο -που βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή στα πλαίσια της COP-27. Αύριο ο ΠτΔ μεταβαίνει στο Ισραήλ όπου θα συναντήσει τον πρόσφατα εκλεγμένο ΠΘ, Μπένιαμιν Νετανιάχου ενώ την Πέμπτη ξεχωριστή σημασία έχει η επίσκεψή του στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Επαφές με φόντο την ΑΟΖ

 

Στο περιθώριο της Συνόδου COP-27 (Conference of Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change) που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ-Σέϊχ της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να δει αρκετούς ξένους ηγέτες. Ξεχωριστή σημασία στην παρουσία του στην Αίγυπτο είχε η συνάντηση με αξιωματούχους από τον Λίβανο με φόντο τις εξελίξεις μετά την συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και το πως η Λευκωσία αναζητεί γρήγορη επικύρωση της εκκρεμότητας με τον Λίβανο από τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών το 2007. Επιπλέον στην Αίγυπτο ο ΠτΔ κινήθηκε και σε σχέση με σημαντικές επαφές αναφορικά με τον ρόλο της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο -σε μια συγκυρία που τόσο οι σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα βρίσκονται σε «ιδιαίτερο» κλίμα όσο και σε σχέση με κάποιες δυναμικές εντός του Συνδέσμου σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.

Με τον φίλο του «Μπίμπι»

Στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα παρασημοφορηθεί μόνο από τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτζογκ αλλά θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου -που επανέρχεται στη πρωθυπουργία της χώρας. Τους δύο άντρες συνδέει φιλία χρόνων ωστόσο τα βασικά ζητήματα που παραμένουν υπό εξέταση αφορούν και την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και το ανοικτό ζήτημα του «Αφροδίτη-Ισάι» -το οποίο εκκρεμεί. Με τον Νετανιάχου ο Αναστασιάδης θα επαναλάβει το καλό κλίμα των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών ενώ θα υπάρξει και συζήτηση για την περιφερειακή συνεργασία -πεδίο στο οποίο η Λευκωσία έχει ενδιαφέρον λόγω της πρόσφατης αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τελ Αβίβ-Άγκυρας, πτυχή η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει αλλά και στην οποία υπεισέρχεται ο παράγοντας «Μπίμπι» λόγω της προβληματικής του σχέσης με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν.

Παρίσι για Κυπριακό

Στο Παρίσι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει εκτεταμένες συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Πέραν των στρατηγικών διμερών σχέσεων Λευκωσίας-Παρισιού αυτό που φαίνεται στη παρούσα φάση να προωθεί ο Νίκος Αναστασιάδης είναι μια αναμόχλευση του Κυπριακού (σ.σ. επί τούτου εκτός του Μακρόν αναμένεται πριν το τέλος της θητείας του να δει και τον Γερμανό καγκελάριο, Σολτς) με την ανάληψη κάποιου είδους πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμπειροι παρατηρητές σχολιάζουν πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί μεν μέρος του σινιάλου της Λευκωσίας προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες για προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου μετά από πέντε χρόνια απουσίας διαλόγου στο Κυπριακό, ωστόσο εμπεριέχεται και μια διαχείριση του αδιεξόδου -εκ μέρους του ΠτΔ- λίγο πριν την έξοδό του από την εξουσία. Το εγχείρημα ωστόσο του να αναλάβει -άμεσα- η ΕΕ κάποιου είδους πρωτοβουλία κρίνεται στη παρούσα φάση εξαιρετικά δύσκολο λόγω και των εκλογών του Ιουνίου στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση