ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατά Ερντογάν και ο ΟΗΕ για την απόσυρση από τη σύμβαση της Κων/πολης

Η απόφαση Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού

Newsroom Κ, Αθήνα

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποσυρθεί από την διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και παράλληλα εκφράζει «ανησυχία» για την κράτηση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, με το επιχείρημα ότι η εγχώρια νομοθεσία και όχι εξωτερικές ρυθμίσεις θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών.

«Συνεχίζει να γίνεται επίκληση αόριστων κατηγοριών σχετικών με τρομοκρατία για να στοχοποιήσουν και να φιμώσουν πρόσωπα που θεωρούνται επικριτές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

«Επιστροφή στον Μεσαίωνα» σε μια χώρα όπου κάθε μέρα υπάρχει μια πράξη ενδοοικογενειακής βίας η οποία οδηγεί στον θάνατο»

Η απόφαση Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού. Με ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αιφνίδια και αδικαιολόγητη» την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του και προσέθεσε: «Είναι ένα απογοητευτικό βήμα οπισθοδρόμησης για το διεθνές κίνημα που αγωνίζεται για τον τερματισμό της βίας εναντίον γυναικών σε όλο τον κόσμο».

Εντονη ήταν η απογοήτευση στους κόλπους της Ε.Ε. δεδομένου ότι η απόφαση του Ερντογάν ανακοινώθηκε παραμονές της Συνόδου Κορυφής των «27», όπου θα συζητηθεί η προοπτική των σχέσεων ανάμεσα στην Ενωση και την Τουρκία.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η απαγόρευση του (φιλοκουρδικού κόμματος) HDP και ιδίως η απόσυρση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είναι απολύτως εσφαλμένα μηνύματα», σχολίασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πιο οξύς, ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ζαν Ασελμπορν έκανε λόγο για «επιστροφή στον Μεσαίωνα» σε μια χώρα «όπου κάθε μέρα υπάρχει μια πράξη ενδοοικογενειακής βίας η οποία οδηγεί στον θάνατο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση