ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλίμα αβεβαιότητας σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Ύστερα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, στα ελληνοτουρκικά παρατηρούνται νέα «κενά αέρος»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά. Ύστερα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, στα ελληνοτουρκικά παρατηρούνται νέα «κενά αέρος». Την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας παραμένει αβέβαιο.

Ο Τατάρ επιμένει στην λύση των δυο κρατών

Τα μηνύματα που έστειλε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας λίγο πριν την αναχώρηση του από το νησί με προορισμό την Νέα Υόρκη επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το μεγάλο χάσμα που υφίσταται στις δικοινοτικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Παρά τις νέες προσπάθειες της Λευκωσίας και της βρετανικής διπλωματίας για την προβολή της ιδέας της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στην σημασία της κατοχύρωσης της αρχής της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τατάρ λίγο πριν την αναχώρηση του από τα κατεχόμενα δήλωσε ότι η ηγεσία του επιμένει στην σημασία του κειμένου των έξι σημείων που κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. «Δεν πρόκειται ποτέ να εισέλθουμε σε μια διαδικασία, στο τέλος της οποίας θα αποκοπούν οι δεσμοί μας με την Τουρκία», πρόσθεσε ο τ/κ ηγέτης.

Η επιμονή του κ. Τατάρ στην λύση των δυο κρατών και το ταξίδι της τ/κ αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ έρχονται σε μια στιγμή που το ζήτημα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Νέα Υόρκη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Δεν «έκλεισε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αναχωρώντας από την χώρα του για την Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον Τούρκο Πρόεδρο δια μέσου του ελληνικού τύπου. «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν» ήταν η πρώτη τοποθέτηση των κύκλων της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Ανεβαίνουν οι τόνοι

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν σε ανταλλαγή «Navtex» σχετικά με τις εργασίες ενός ερευνητικού σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα διαμαρτύρεται για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι την Δευτέρα ο τουρκικός τύπος μετέδιδε την πληροφορία ότι κύκλοι του τουρκικού Υπουργού Εθνικής Άμυνας προειδοποιούν ότι η τουρκική πλευρά λαμβάνει μέτρα σχετικά με τις νέες εργασίες στα ανοιχτά της Κρήτης, για τις οποίες η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτιλιακής οδηγίας.

Την τελευταία περίοδο τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ανεβάζουν τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. Ορισμένα τουρκικά μέσα φτάνουν στο σημείο να αναρωτηθούν για το αν στα ελληνοτουρκικά υπάρχει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου κατά το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, πρώην στελέχη του τουρκικού στρατού που φιλοξενούνται στα μέσα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση Ερντογάν ζητούν από την Άγκυρα να τηρήσει πιο «αποφασιστική» στάση στα ελληνοτουρκικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση