ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοντέλο δύο κυρίαρχων κρατών απαντά ο Τατάρ σε Αναστασιάδη - Μητσοτάκη

Οι προκλήσεις κατά της λύσης από το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας συνεχίζονται, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Η τ/κ πλευρά επιμένει σε «μοντέλο δύο κυρίαρχων κρατών», που να είναι συμβατό «με τις πραγματικότητες στην Κύπρο», δηλώνει ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενόψει της σύγκλησης άτυπης πενταμερούς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι ενώ οι προσπάθειες για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς συνεχίζονται, η στάση της τ/κ πλευράς για τη βάση λύσης συνεχίζεται με αποφασιστικότητα και ότι δεν θα υπαναχωρήσουν.

«Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες μας για υλοποίηση μοντέλου δύο ξεχωριστών κυρίαρχων που να συνάδουν με τις πραγματικότητες στην Κύπρο, οι προκλήσεις κατά της λύσης από το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας συνεχίζονται», υποστήριξε ο κ. Τατάρ.

Στη γραπτή δήλωση, που αποτελεί απάντηση στις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Λευκωσία, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τα περί αποφασιστικότητας για πολιτική ισότητα, κυριαρχία, την προστασία των τουρκικών εγγυήσεων, της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, τη μη μετατροπή του «τ/κ λαού» σε μειονότητα, αλλά και για εφαρμογή «της μόνης ρεαλιστικής λύσης η οποία είναι «το μοντέλο δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών» όπως ισχυρίστηκε.

O κ. Τατάρ υποστήριξε ακόμη ότι εν μέσω των προσπαθειών για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, οι μη ρεαλιστικές θέσεις και κατηγορίες προς την τ/κ πλευρά και την Τουρκία «δυναμιτίζουν το διάλογο και τις συναντήσεις», όπως ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είπε ότι στόχευσε για τερματισμό των εγγυήσεων και για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή αντανακλά τον αμετάβλητο στόχο της ε/κ πλευράς για τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων

«Ενόσω οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο συνεχίζονται, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους», ισχυρίστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ο «πραγματικός εισβολέας» στην Κύπρο. «Η Τουρκία επέφερε ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο και την ειρηνευτική επιχείρηση» και πρόσθεσε πως τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν και οι εμπειρίες από το Κραν Μοντανά απεκάλυψαν ότι «το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί».

«Ο τ/κ λαός, που αντιτίθεται στο να είναι μειονότητα των Ε/κ επιθυμούν την υλοποίησης λύσης στη βάση των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών», είπε.

«Αυτός είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση