ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι θέσεις των «6» απέναντι στον Ερντογάν

Τι λένε για Αιγαίο, Κύπρο, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναφορές στην Κύπρο και την Ελλάδα περιλαμβάνει το «Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» της συμμαχίας των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, τα έξι τουρκικά κόμματα συμφωνούν ότι θα σέβονται αμοιβαία «την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας», όπως επίσης και ότι «δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Σε άλλο σημείο, που αναφέρεται στο ΝΑΤΟ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναλαμβάνουν ότι «θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης».

Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, αναφέρουν ότι θα επιλυθούν άλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών «με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στο Αιγαίο, το οποίο «θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας». «Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνεται επίσης.

Για την Κύπρο, οι «6» που επιχειρούν να νικήσουν τον Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αναφέρουν ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση. «Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ” και των “Τουρκοκυπρίων” και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων», επισημαίνεται.

Τέλος, γίνεται λόγος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για αναθεώρηση για τη συμφωνία για τους μετανάστες και για επιστροφή στη «θεσμική βάση» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Τα σημεία του σχεδίου της τουρκικής αντιπολίτευσης

 • Θα υιοθετήσουμε, για άλλη μια φορά, το σύνθημα «Ειρήνη στην πατρίδα, Ειρήνη στον κόσμο», που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, ως θεμελιώδης αρχή, της εξωτερικής πολιτικής μας
 • Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας.
 • Θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που βασίζονται σε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και ιδεολογικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική.
 • Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ένταξης, στο πλαίσιο του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
 • Θα δώσουμε προτεραιότητα και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τις χώρες της Ε.Ε.
 • Θα αναθεωρήσουμε τη Συμφωνία Επανεισδοχής του 2014 και τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου του 2016, κινήσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία και την Ε.Ε. να προσεγγίσουν το προσφυγικό πρόβλημα αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη και επιμερίζοντας τα βάρη.
 • Ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και βάσει της επιταγής του Συντάγματός μας, θα συμμορφωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα νομικά κείμενα του Συμβουλίου και θα εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
 • Το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την αποτροπή και τη συμβολή του στην εθνική μας ασφάλεια.
 • Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα.
 • Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο.
 • Θα ηγηθούμε πολυμερών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονική γεωγραφία της Τουρκίας.
 • Θα ενισχύσουμε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
 • Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής, δεν θα επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα «διευκολύνουμε λύσεις» αντί να «παίρνουμε πλευρά» στα μεταξύ τους προβλήματα.
 • Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.
 • Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ” και των “Τουρκοκυπρίων” και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.
 • Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος.
 • Θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
 • Θα θέσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων, και θα προωθήσουμε σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
 • Θα κάνουμε προσπάθειες να επιστρέψουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ