ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προετοιμάζονται για άτυπη σε τοπίο ρευστό

Η πανδημία δυσκολεύει περαιτέρω τα διαδικαστικά, τις συναντήσεις και το ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε ένα εντελώς ρευστό τοπίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη, εξαιτίας και της πανδημίας που περιορίζει κατά πολύ τις οποίες διαβουλεύσεις και συνωστισμούς.

Η αποστολή

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν 25 περίπου άτομα. Μεταξύ τους, οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο επικεφαλής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος και το μέλος του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Παντελής Παντελίδης. Τον πρόεδρο θα συνοδεύουν τέσσερα άτομα στις συνομιλίες και συγκεκριμένα ο Ε/κ Διαπραγματευτικής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο συνεργάτης του, ο Κυριάκος Κούρος και ο Παντελής Παντελίδης.

Η κυπριακή και ελληνική αποστολή θα μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, ενώ η τουρκική αποστολή σε ξενοδοχείο λίγα μέτρα πιο κάτω, όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπεί όπως αναφέρεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ανοικτό είναι ακόμα το πώς θα συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή η Ε.Ε. Αν και υπήρξαν υψηλές προσδοκίες για τον ρόλο και την εμπλοκή της, επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει, λόγω της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς.

Το πρόγραμμα

Την πρώτη μέρα και συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί δεξίωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι άγνωστο ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην δεξίωση και που θα γίνει αυτή. Πιο πιθανό είναι πραγματοποιηθεί στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια, θα υπάρξουν συναντήσεις του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στις 18:00 το απόγευμα συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανοικτό είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και χωριστή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Θα υπάρξει και συνάντηση των τριών μερών και στη συνέχεια δείπνο. Στο δείπνο θα συμμετέχει ακόμα ένα πρόσωπο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πιθανότερο θα τον συνοδεύει ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Οι συζητήσεις θα συνεχίσουν και την Τετάρτη σύμφωνα με την πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών, για όσο απαιτηθεί. Η αποστολή της Κύπρου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 29ης Απριλίου.

Άρχισαν διεργασίες

Ο Πρόεδρος πάντως έχει ξεκινήσει προετοιμασία με τους στενούς του συνεργάτες τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας είχε πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας και νέα συνάντηση το πρωί της Τρίτης με τους στενούς του συνεργάτες.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει μία συνάντηση προετοιμασίας και ανταλλαγής απόψεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και Δένδια. Θα συμμετέχουν παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Κυριάκος Κούρος και ο Έλληνας Πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση