ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δράκου: Ψηλά στις προτεραιότητες η θέσπιση νομικού πλαισίου για καταπολέμηση διαφθοράς

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και το κράτος, ανέφερε η Υπ. Δικαιοσύνης

ΚΥΠΕ

Η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που αποσκοπεί στην επίτευξη της διαφάνειας και στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και είναι ψηλά στις προτεραιότητές μου, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Η κα. Δράκου σημειώνει πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και το κράτος καθώς και για τη βελτίωση του επαγγελματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος".

"Αφουγκραζόμαστε πλήρως τα μηνύματα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών και ως Υπουργείο έχουμε προχωρήσει στον καταρτισμό τριών νομοσχεδίων που στόχο έχουν την θέσπισης ενός ισχυρού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού", προσθέτει.

Σημειώνει πως τα τρία νομοσχέδια κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στις Επιτροπές Νομικών και Θεσμών της Βουλής και χαιρέτισε το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας που επικράτησε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών και αναμένω ότι τα τρία νομοσχέδια θα προχωρήσουν τάχιστα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρει η κα. Δράκου.

Όπως σημειώνει, το πλαίσιο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για Σύσταση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την κα. Δράκου, η Αρχή θα έχει την εξουσία να εξετάζει και να αξιολογεί πληροφορίες από πολίτες για πράξεις διαφθοράς, οι οποίοι ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες αφού προστατεύονται από το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την Προστασία Προσώπων και Μαρτύρων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξουσία να ζητά πληροφορίες και στοιχεία από οποιοδήποτε πρόσωπο ή υπηρεσία. Η άρνηση ή η ψευδής παροχή πληροφοριών προς την Αρχή θα είναι ποινικό αδίκημα και θα επισύρει ποινή φυλάκισης.

Όταν η Αρχή εντοπίσει ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού αδικήματος, τότε ενημερώνει την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή για πειθαρχική έρευνα. Όπου η Αρχή κρίνει ότι ενδεχόμενα διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα, τότε θα υποβάλλει έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας και δίωξης, σημειώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επί τούτου, σημειώνει, συστάθηκε Μονάδα για Καταπολέμηση της Διαφθοράς με επικεφαλής τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, στην οποία συμμετέχουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ. Συντονίζουν ομάδα ανακριτών η οποία θα ασχολείται κατά προτεραιότητα με τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Όπου αυτό απαιτείται, η ομάδα ανακριτών θα συνεπικουρείται από τα εξειδικευμένα δικανικά εργαστήρια και κλιμάκια της Αστυνομίας.

Παράλληλα, θα έχει προληπτικό ρόλο εφόσον θα εντοπίζει αδυναμίες σε νομοθεσίες και διαδικασίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ενδεχομένως να αποτελούν πηγές διαφθοράς, και θα υποβάλει εισηγήσεις στις αρμόδιες αρχές για πλήρωση των κενών ή αλλαγή των διαδικασιών, αναφέρει η κα. Δράκου.

Προσθέτει πως η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα διασφαλίζεται από το τρίτο νομοσχέδιο. Οι αξιωματούχοι και λειτουργοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να ενημερώνουν την Αρχή, για σκοπούς διαφάνειας, για όλες τις συναντήσεις που έχουν με πρόσωπα που επιθυμούν να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα οποία θα είναι εγγεγραμμένα σε μητρώο που θα τηρείται από την Αρχή, λέει η κα. Δράκου.

Επισημαίνει πως η παράλληλη ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής, την ενθάρρυνση των πολιτών να αναφέρουν πιθανές πράξεις διαφθοράς και την αποθάρρυνση λήψης δημοσίων αποφάσεων χωρίς διαφάνεια.

"Τα τρία νομοσχέδια ενισχύονται και συμπληρώνονται από την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης, τα οποία εξάγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, το σύνθημα για πάταξης της διαφθοράς γίνεται πράξη", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X