ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε. Γιολίτη: Ο στρατός δεν έρχεται για να εκφοβίσει

Δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής τόνισε η Υπουργός

ΚΥΠΕ

Επιδίωξη της Κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει ένα αστυνομικό κράτος, ούτε ένα στρατιωτικό καθεστώς, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμαχήσουν με την Πολιτεία, ώστε να τεθεί ένας φραγμός στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία δόθηκε περαιτέρω και λεπτομερής πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων στον τομέα των αρμοδιοτήτων της, η κ. Γιολίτη κάλεσε τον κόσμο όπως εφαρμόσει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ακολουθήσει τις οδηγίες, σημειώνοντας πως χρειάζεται συλλογικότητα, ώστε επιτευχθεί αυτό που όλοι επιθυμούν, την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είπε, η Υπουργός Δικαιοσύνης «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Πολιτεία από τη λήψη αυστηρότερων μέτρων», για να προσθέσει ότι «από την πρώτη στιγμή, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν για την Πολιτεία αδιαπραγμάτευτη».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «για να έχουν ουσιαστική αξία τα μέτρα και οι θυσίες που θα υποστούμε, χρειάζεται να διασφαλίσουμε την τήρησή τους στον μέγιστο βαθμό», προσθέτοντας πως «αυτή είναι αποστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομικής Δύναμης αλλά και μελών της Εθνικής Φρουράς, που θα συνδράμουν στο έργο».

«Δεν έχουμε επιλογή», είπε, «και δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιτηρήσουμε αυστηρά τα νέα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

«Οι Αστυνομικοί δεν είναι ούτε εχθροί, ούτε τιμωροί»

Ξεκαθάρισε ότι οι Αστυνομικοί, που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επιτήρηση των μέτρων, καθώς και τα μέλη της Εθνικής Φρουράς «δεν είναι ούτε εχθροί, ούτε τιμωροί», σημειώνοντας ότι «βρίσκονται στο καθήκον σε πρωτόγνωρες συνθήκες, για να διασφαλίσουν πως οι θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας δεν θα πάνε χαμένες».

Όπως είπε «βρίσκονται στο καθήκον για να προστατέψουν όλους εμάς από τον αόρατο εχθρό και την εξάπλωση του», για να προσθέσει πως «έχουν και αυτοί οικογένειες, παππούδες και γιαγιάδες και φίλους και σε αυτήν τη μάχη δεν νοείται να υπάρχουν στρατόπεδα και αντεγκλήσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μια γροθιά, είμαστε μαζί και όχι απέναντι, είμαστε όλοι εναντίον του ιού», συμπληρώνοντας ότι «είναι η ώρα της μέγιστης συστράτευσης, απέναντι στην πανδημία, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, που τόσο άδολα και χωρίς φειδώ επιδείξαμε στο πρόσφατο παρελθόν».

«Μακάρι να μη χρειαστεί να δοθεί κανένα εξώδικο»

Υπογράμμισε ότι «κανένας δεν επιθυμεί να ζει κάτω από συνθήκες περιορισμού», εκφράζοντας την ευχή «να μη χρειαστεί να δοθεί κανένα εξώδικο».

Αναφερόμενη στην Λεμεσό και Πάφο, είπε συγκεκριμένα ότι «δεν ήταν ποτέ σκοπός και δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να δημιουργήσουμε πόλεις και πολίτες δυο ταχυτήτων», για να προσθέσει πως «δεν είναι εύκολο το εγχείρημα των τοπικών lockdowns».

«Αυτό όμως δείχνει η επιδημιολογική εικόνα των πόλεων, αυτό εισηγήθηκαν οι ειδικοί για να ξανά-ορθοποδήσουμε το συντομότερα, αυτούς ακούσαμε και αυτό θα εφαρμόσουμε. Είμαι Λεμεσιανή και ξέρω πως οι συντοπίτες μου, όπως και οι Παφίτες θα δοκιμαστούμε ιδιαίτερα. Γνωρίζω, όμως, πως έχουμε τα ψυχικά αποθέματα και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει», είπε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει σχεδιασμός διακίνησης από Λεμεσό προς Πάφο και ποιος ο ρόλος που έχει ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά, η κ. Γιολίτη είπε πως η Αστυνομία μαζί με την ΕΦ ετοίμασαν ένα επιχειρησιακό πλάνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Εξήγησε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει και στις εισόδους και στις εξόδους των συγκεκριμένων πόλεων, αλλά και στην ύπαιθρο, για να εφαρμοστούν τα διατάγματα.

Όσον αφορά στην ΕΦ, είπε πως «είναι βέβαιο ότι η ιδιομορφία των μέτρων απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό δυναμικού, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία», σημειώνοντας «ότι ένας σημαντικός αριθμός από την αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό».

«Επομένως», ανέφερε, «η ενίσχυση μας ήταν επιβεβλημένη».

«Ο στρατός δεν έρχεται για να εκφοβίσει, αλλά έρχεται για να συνδράμει»

Τόνισε εξάλλου πως ο στρατός δεν έρχεται ούτε για να εκφοβίσει, ούτε για να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αλλά έρχεται για να συνδράμει και να βοηθήσει.

Σημείωσε ότι οι οδηγίες του Υπουργείου της προς την Αστυνομία «είναι να είναι ανθρώπινη, να κάνει συστάσεις και να κινείται στα πλαίσια της κοινής λογικής και της στήριξης».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία οι οποίες κάνουν λόγο για ελλιπέστατους ελέγχους, η αρμόδια Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, ενώ διαφώνησε ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ανεπαρκείς.

«Παίρνω την κατάσταση ελέγχων κάθε πρωί από όλες τις Επαρχίες και είναι αρκετοί οι έλεγχοι που γίνονται από την αστυνομία και έχουμε και αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα αστυνομικός για τον κάθε πολίτη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν έχει επέμβει η Αστυνομία, γιατί απλά η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Γι’ αυτό και ζητούμε να συνδράμει ο κόσμος με ατομική υπευθυνότητα στο έργο που όλοι τώρα καλούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μπλόκα στην είσοδο και έξοδο της Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε ότι «υπάρχει το επιχειρησιακό πλάνο, που θα δημιουργεί σημεία ελέγχου».

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μπλόκα γιατί επιδίωξη μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος, ούτε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Θα υπάρχουν σημεία ελέγχου στους αυτοκινητοδρόμους και σε σημεία άλλα της υπαίθρου. Άρα, να είστε βέβαιοι πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα τηρούνται και η Αστυνομία θα είναι εκεί ακριβώς για να τα ελέγχει» είπε.

Σε σχέση με τον δικηγορικό κόσμο, που δεν εμπίπτει στις ουσιώδεις υπηρεσίες και τι διαδικασίες που διενεργούνται ώστε να μπορούν να κάνουν εμφανίσεις στα δικαστήρια, η κ. Γιολίτη ότι με τη συνδρομή της Προέδρου και της Αρχιπρωτοκολλήτριας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκωσίας «είμαστε σε συνεννόηση, ούτως ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια συνταγματικά θέματα, ώστε να δίδεται κατ’ εξαίρεση άδεια».

Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, σημειώνοντας «πως πρόκειται μόνο για δύο εβδομάδες, όπου θα δίδεται άδεια σε κάποιους δικηγόρους να μπορούν να ταξιδεύσουν σε άλλες Επαρχίες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X