ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΔΕΚ – Οι εκλογές, οι συνεργασίες και οι αποχωρήσαντες

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο πολιτικός δρόμος της ΕΔΕΚ μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Ο πολιτικός δρόμος της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι τις ταυτόχρονες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, με το κόμμα να περνάει σε μία νέα εποχή μετά και των κυκεώνα εσωτερικών αναταράξεων.

Από τη διαγραφή του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη και τη δημιουργία μίας νέας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πλατφόρμας, στην ανεξαρτητοποίηση του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και το ενδιαφέρον καθόδου για τη Δημαρχία της Λευκωσίας, μέχρι και τους αποχωρήσαντες από το κόμμα, η ΕΔΕΚ καλείται να βρει τα πατήματα της και να παρουσιαστεί έτοιμη για τις διπλές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Εκεί όπου το κόμμα είναι αναγκασμένο να μετρήσει δυνάμεις, θα διαφανεί το κατά πόσο κατάφερε να επουλώσει τις πληγές του και να συσπειρωθεί ή εάν τελικά ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος έχει πλέον αυτοπεριοριστεί στον κομματικό του περίγυρο λόγω και της αποχώρησης σημαινόντων στελεχών της πρώτης γραμμής.

Το κεφάλαιο Παπαδάκης και η νέα πολιτική πλατφόρμα

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης προχωράει στη δημιουργία μίας νέας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πλατφόρμας η οποία τοποθετείται στα Κεντροαριστερά του πολιτικού χάρτη. Αυτό, δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο το στρατόπεδο της ΕΔΕΚ, καθώς και το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα πολιτική κίνηση, μετά και την επιθυμία του Ευρωβουλευτή για συμμετοχή στις διπλές εκλογές του 2024.

Σημαντικό στοιχείο στην εν λόγω προσπάθεια είναι και το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε και σε συνέντευξη του στην «Κ» ο Δημήτρης Παπαδάκης, η νέα αυτή πλατφόρμα η πολιτικό κίνημα θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Σοσιαλδημοκρατικά κινήματα, πολιτική πράξη που δείχνει τις βλέψεις της εν λόγω κίνησης για τις Ευρωεκλογές αλλά και το πόσο ψηλά έθεσε τον πολιτικό πήχη.

Η πολιτική προσωπικότητα Ευσταθίου και η Δημαρχία Λευκωσίας

Ένα άλλο πολιτικό κεφάλαιο που καλείται να διαχειριστεί η ΕΔΕΚ είναι η ανεξαρτητοποίηση του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και το κενό που αφήνει στην ΕΔΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής, μετά και την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Κολοκασίδη στις Προεδρικές Εκλογές, έλαβε επιστολή από το κόμμα για τη διαγραφή του.

Πέραν των πιο πάνω γεγονότων όμως και της μείον μίας έδρας για την ΕΔΕΚ στη Βουλή, ο ανεξάρτητος Βουλευτής, κουβαλώντας ένα βαρύ ιστορικό όνομα για την ΕΔΕΚ από πίσω του, δεν επιθυμεί όπως φαίνεται να παραμείνει αδρανής από την πολιτική ζωή του τόπου. Αν’ αυτού, όπως αποκάλυψε και σε συνέντευξη του στην «Κ», θα τον ενδιέφερε η υποβολή της υποψηφιότητας του για τη Δημαρχία Λευκωσίας.

Το γεγονός αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και τη συσπείρωση της ΕΔΕΚ στις τοπικές εκλογές, ενώ αποτελεί ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος στην εν λόγω περιφέρεια.

Από το 6,72% και τους τέσσερις Βουλευτές στην «ομπρέλα» Χριστοδουλίδη

Είναι γεγονός ότι το σοσιαλιστικό κόμμα κατέγραψε σεβαστά ποσοστά στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, όταν κονταροχτυπιόταν με το ΕΛΑΜ για την κατάληψη της τέταρτης θέσης. Εκλέγοντας τέσσερις Βουλευτές, παρά το πλήγμα από την αποχώρηση και διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, όπως και με το ζήτημα των διαφωνούντων προς την ηγεσία και δη τον Μαρίνο Σιζόπουλο, κατάφερε να «κρύψει» τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να διατηρήσει τα ποσοστά του.

Πέραν τούτου όμως, τα όσα προέκυψαν μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, αποτέλεσαν πλήγμα για το κόμμα, τόσο εσωτερικά, όσο δε και εξωτερικά ως προς την εικόνα του κόμματος. Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα με τους αποχωρήσαντες, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στην «Κ», παραδέχθηκε ότι το όλο θέμα έκανε ζημιά στο κόμμα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό έχει ξεπεραστεί, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ηγεσίας.

Με βάση τα όσα εξελίχθηκαν, μένει να διαφανεί αν έχουν επουλωθεί οι πληγές στο κόμμα, καθώς οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 και η στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν αποτελούν χάρτης καταγραφής και αποτύπωσης της δυναμικής και των ποσοστών του κόμματος, αλλά αντιθέτως αποτελεί πολιτικό «οξυγόνο» μέχρι την επόμενη εκλογική μάχη.

Οι διπλές εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών

Για την ΕΔΕΚ αναπόφευκτα θα προκύψουν συνεργασίες, τουλάχιστον σε επίπεδο εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες συνεργασίες δεν εδράζονται σε ιδεολογικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο θέσεων. Να σημειωθεί επίσης ότι ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες μία περιοδεία του Προέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου και της ηγεσίας στο σύνολο της βάσης της ΕΔΕΚ σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό).

Από την άλλη, μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ αποτελεί και η διατήρηση της έδρας στην Ευρωβουλή, μίας έδρας την οποία κρατεί ο Δημήτρης Παπαδάκης που στόχο έχει και αυτός να τη διατηρήσει μέσω της νέας του κίνησης.

Παράλληλα, αδιάφορο το κόμμα δεν πρέπει να αφήνει και η εκλογική άνοδος του Ε.ΛΑ.Μ, όπου σε μία πανευρωπαϊκή ατμόσφαιρα ανόδου της ακροδεξιάς, κυνηγάει και αυτό με αξιώσεις την εκπροσώπησή του στα σαλόνια του Στρασβούργου.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ), να προχωρήσουν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές, ούτως ώστε ως κυβερνώντα κόμματα να καταφέρουν να κρύψουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα και να κερδίσουν στην κούρσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το οτιδήποτε, ειδικότερα σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο που βρίσκονται πλέον τα κόμματα.

Ο «ενωτικός» Ανδρέας Αποστόλου και ο Σοσιαλισμός

Πράγματι, στη ζυγαριά μεταξύ των διαγραφέντων και του νέου αίματος που μπήκε στο κόμμα, αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Αποστόλου.

Ο εκλελεγμένος για πρώτη φορά Βουλευτής, καλείται πλέον ως Αντιπρόεδρος του κόμματος να διαχειριστεί το σοσιαλιστικό ΕΔΕΚίτικο ακροατήριο. Ζήτημα ωστόσο αποτελεί το κατά πόσο ο νεαρός πολιτικός μπορεί να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους οι Κωστής Ευσταθίου και Δημήτρης Παπαδάκης. Αυτό διότι, δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Ανδρέας Αποστόλου κατά τα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Αντιομοσπονδιακής – Ενωτικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Μίας φοιτητικής παράταξης με εντελώς διαφορετικές θέσεις και ιδεολογία από αυτήν του σοσιαλισμού που εκπροσωπεί η ΕΔΕΚ και η φοιτητική παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ».

Πέραν τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Αποστόλου είχε διατελέσει ιδρυτικό μέλος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, γεγονός που γεννά και ορισμένα ερωτήματα ως προς το ποιες θέσεις και απόψεις εκπροσωπεί ο Βουλευτής, καθώς και το κατά πόσο συνάδουν με τις αρχές και της αξίες ενός ιστορικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ενδιαφέρον το κατά πόσο μπορεί να ταυτιστεί το αναποφάσιστο ΕΔΕΚίτικο ακροατήριο με μία νέα πολιτική περσόνα στην ΕΔΕΚ ή εάν προτιμήσει τα πολιτικά πρόσωπα των Κωστή Ευσταθίου και Δημήτρη Παπαδάκη είτε ως μεμονωμένα άτομα, είτε μέσω ενός νέου πολιτικού κινήματος ή πλατφόρμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση