ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εφαρμογή της ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους ζητά ο Άντρος Κυπριανού

Αποστέλλει επιστολή σε γενικό εισαγγελέα και πρόεδρο της βουλής με αφορμή τα συμβάντα της Παρασκευής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέσω επιστολής σε γενικό εισαγγελέα και πρόεδρο της βουλής, ζητά ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε από την βουλή για ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους. Αφορμή τα όσα συνέβησαν στη βουλή την περασμένη Παρασκευή όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ έκανε λόγο από το βήμα της βουλής σε μειοδότες και το τι επακολούθησε. Ο Άντρος Κυπριανού χαιρετίζει την άμεση αντίδραση του γενικού εισαγγελέα και τον παρακαλεί να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ σε επιστολή του προς τον Δημήτρη Συλλούρη του επιστήνει πως έχει την ευθύνη να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας του σώματος αλλά και της εξάλειψης τέτοιων φαινομένων και συμπεριφορών εντός της βουλής.

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη

«Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω ποινικού δικαίου, προωθήθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβρη του 2011 νομοθεσία που ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτό δεν εμπόδισε πολιτικά πρόσωπα και άλλους από το να αναπτύξουν ρητορική μίσους στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και, δυστυχώς, μέσα στην ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τέτοιες αναφορές δυστυχώς πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, εντείνοντας κλίμα μίσους και φανατισμού στην κοινωνία. Αναφέρω ενδεικτικά διάλογο που είχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης με πολίτη, όπου ο δεύτερος διαπίστωνε ότι χρειάζεται «μια ΕΟΚΑ Β’ που τους έπαιζε όπως τους σκύλλους μέσα στους καφενέδες» με τον πρώτο να αποκαλεί τον πολίτη «γίγαντα», προφανώς για τις απόψεις του. Παρόμοιες αναφορές είναι πάμπολλες, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέτοιες αντιλήψεις συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία και έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιδράσουμε πριν αφεθούν να εξελιχθούν προκαλώντας νέα δεινά στον τόπο μας. Χαίρομαι γιατί αντιδράσατε και εσείς και η Αστυνομία άμεσα στα δημόσια υβριστικά σχόλια εναντίον μου. Όμως θα σας παρακαλούσα να δρομολογήσετε διαδικασίες για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν εμπράκτως τέτοια φαινόμενα.

Αλοίμονο αν ακόμα μια φορά ως κοινωνία επιχειρήσουμε να συμπεριφερθούμε με μεγαλοψυχία έναντι ενεργειών και φαινομένων που υποσκάπτουν τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους μας».

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη

«Επικοινωνώ μαζί σας μετά τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν στην Ολομέλεια της 7ης Απριλίου 2017.
Τα συμβάντα μάς έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό, γι’ αυτό και χρειάζεται να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθέτησε ποινικοποιώντας τη ρητορική μίσους σε μια προσπάθεια να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες στην κοινωνία. Δυστυχώς από το ίδιο το βήμα της Βουλής αναπτύχθηκε την Παρασκευή ρητορική μίσους η οποία προκάλεσε τα όσα ακολούθησαν.

Τα όσα διαδραματίστηκαν εντός της Βουλής είχαν συνέχεια και εκτός της Βουλής. Θέλω ωστόσο να επιστήσω την προσοχή σας σε δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά το διάλογο που είχε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συγκεκριμένα ο κ. Παπαγιάννης, με πολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο δεύτερος σχολίαζε ότι χρειάζεται «μια ΕΟΚΑ Β’ που τους έπαιζε όπως τους σκύλλους μέσα στους καφενέδες» με τον πρώτο να αποκαλεί τον πολίτη «γίγαντα», προφανώς για τις απόψεις του. Το δεύτερο αφορά την απειλή του βουλευτή του ΕΛΑΜ προς βουλευτή του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής με την φράση «θα σε κανονίσω έξω».

Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ ότι έχετε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως θεματοφύλακας της νομοθεσίας, της εύρυθμης λειτουργίας του Σώματος αλλά και της απομόνωσης και εξάλειψης τέτοιων φαινομένων και συμπεριφορών εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα.

Θεωρώ ότι τα γεγονότα θα πρέπει να απασχολήσουν την Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων.
Από τη δική μας πλευρά ξεκαθαρίζουμε ότι θα επιδιώξουμε να σας βοηθήσουμε στην προσπάθεια σας για δημοκρατική λειτουργία του Σώματος. Δηλώνουμε όμως ταυτόχρονα ότι αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχίσουν θα λάβουμε όλα τα δέοντα μέτρα για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του Σώματος και να υπερασπιστούμε το κύρος μας ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση