ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:04
 

Έκλεισε η συμφωνία για πώληση ΦΑ από «Αφροδίτη»

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας με LNG Αιγύπτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συμφωνία για επέκταση της γαλλικής TOTAL σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ δεν είναι η μοναδική εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ» άλλη μια σημαντική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη». Πρόκειται για την πώληση ΦΑ στα δυο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο. Η κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (Noble Energy, Shell και Delek) φέρεται να συμφώνησε για πώληση ΦΑ στην Αίγυπτο. Εάν και εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα, το κυπριακό ΦΑ θα υγροποιείται στα τερματικά και στη συνέχεια θα καταλήγει στις διεθνείς αγορές.

Έμμεση επιβεβαίωση

«Αν υπάρχουν οι πόροι, αν η αγορά είναι εκεί, οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, όπως κάνουν ήδη για το κοίτασμα της «Αφροδίτης», για τις υποδομές του οποίου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επί του προκειμένου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ανέφερε με νόημα. «Μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει στα περισσότερα σημεία. Έχουν μείνει 2 νομικά σημεία που ελπίζω να διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει, ταυτόχρονα με το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, να συμφωνηθεί και το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής είναι, ουσιαστικά, το κείμενο που θα μας οδηγήσει, αν συμφωνηθεί από την πλευρά μας, σε μια άδεια εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευθεί το Φυσικό Αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές».

Η τιμή πώλησης

Οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει δεν δίνουν εικόνα για την τιμή πώλησης του ΦΑ που κατέληξαν οι δυο πλευρές. Ωστόσο ένα κομμάτι της συνέντευξης του Γιώργου Λακκοτρύπη στην έντυπη έκδοση της «Κ» της περασμένης Κυριακής, αφήνει να φανεί ότι η συμφωνία καλύπτει το κομμάτι της επένδυσης σε υποδομές μεταφοράς του ΦΑ από το «Αφροδίτη» στα τερματικά της Αιγύπτου.
«Αν υπάρχουν οι πόροι, αν η αγορά είναι εκεί, οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, όπως κάνουν ήδη για το κοίτασμα της ‘Αφροδίτης’, για τις υποδομές του οποίου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν τα νούμερα βγάζουν νόημα, οι επενδυτές δεν θα είναι ντροπαλοί». Ένα άλλο σημείο που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν επήλθε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» για αναθεώρηση των ποσοστών δικαιωμάτων της κάθε πλευράς επί τους κοιτάσματος.

Επιβεβαίωση «Κ»

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Κ» για συμφωνία επέκτασης της γαλλικής TOTAL σε πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης σε τηλεφωνική παρέμβασή του, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα ανάφερε πως εκτός από το τεμάχιο 7 συμφωνία έχει επέλθει και για τα τεμάχια 2,3,8 και 9. Όπως είχε γράψει η «Κ» οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από κάποια νομικά ζητήματα που υπάρχουν τα οποία όπως ανέφερε ο υπουργός θα ξεπεραστούν όπως ξεπεράστηκαν και σοβαρότερα σημεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X