ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελπίδα Υπουργού Δικαιοσύνης να γίνει αποδεκτή η αναπομπή για τις παρακολουθήσεις

Ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι για άλλη μια φορά προσπάθησε να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ελπίδα του ότι η Βουλή θα εγκρίνει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου και ότι θα προκύψει ένας νόμος που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι η προστασία του κράτους και η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, δίνοντας το όπλο αυτό στην Αστυνομία και στις αρχές ασφαλείας του κράτους για να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, η οποία συζήτησε το θέμα εκ νέου στην παρουσία του.

«Όπως ξέρετε σε λίγο θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής και θα τοποθετηθεί επί του θέματος της αναπομπής που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον νόμο αυτό», είπε ο κ. Σαββίδης.

Συζητήθηκαν διάφορες απόψεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά προσπάθησα να εξασφαλίσω την μέγιστη δυνατή συναίνεση».

«Ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές», είπε ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας ότι «επανέλαβα άλλη μια φορά την θέση μας ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο επαγγελματικό απόρρητο στις συνομιλίες μεταξύ δικηγόρου και πελάτη στην έκταση που αυτό προστατεύεται στον περί Δικηγόρων Νόμο και στους Κανονισμούς».

Οι Βουλευτές, συνέχισε, «αποσύρθηκαν στις ομάδες τους και αντιλαμβάνομαι ότι εκεί θα τοποθετηθούν για το πως θα ψηφίσουν επί της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για την πρώτη τροπολογία απάντησε ότι για την πρώτη «εκφράστηκαν κάποιες απόψεις, προσπάθησε να κάνει μια συμβιβαστική πρόταση ο κ. Λεωνίδου».

Σε κάποιο βαθμό, είπε, «θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάποια μικρή διαφοροποίηση, όπως την είχα εξηγήσει στην Επιτροπή, αλλά πάντα με την αίρεση ότι θα φύγει η υποχρέωση πέραν της “εύλογης υποψίας”, του σοβαρού λόγου και της αναγκαιότητας στην συγκεκριμένη παρακολούθηση».

Εξέφρασε την ελπίδα «ότι η Βουλή θα εγκρίνει την αναπομπή του Προέδρου και ως αποτέλεσμα αυτής της μακράς και επίπονης διαδικασίας θα προκύψει ένας νόμος που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι η προστασία του κράτους και η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, δίνοντας το όπλο αυτό στην Αστυνομία και στις αρχές ασφαλείας του κράτους για να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή που και το Σύνταγμα χρησιμοποιεί τη λέξη «αναγκαιότητα» και την είχε βάλει και ο κ. Ευσταθίου στο συγκεκριμένο άρθρο».

Είναι, διευκρίνισε ο Υπουργός, η «αναγκαιότητα» όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα. Εκεί, ανέφερε, ερμηνεύεται η αναγκαιότητα ως αναγκαιότητα για τον περιορισμό του προσωπικού δικαιώματος της ελευθερίας του ιδιωτικού της επικοινωνίας.

«Είναι άλλη εκείνη η αναγκαιότητα και άλλη η αναγκαιότητα όπως την έβαλε στην τροπολογία της η ΕΔΕΚ, η οποία είναι αναγκαιότητα ως προϋπόθεση να αποδειχθεί σε κάθε υπόθεση που ζητείται διάταγμα δικαστηρίου για παρακολούθηση, ότι η παρακολούθηση η συγκεκριμένη, κατά του συγκεκριμένου ατόμου είναι αναγκαία για τους σκοπούς του νόμου», σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα και αυτό προσπάθησα να εξηγήσω τόσο εγώ, όσο και η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα», είπε καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση