ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:45
 

Επιμένει στην αποτελεσματική συμμετοχή ο Ακιντζί

Υπονοούμενα σε νέο τ/κ ανακοινωθέν για το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με τοποθέτηση του εκπρόσωπου της, Μπαρίς Μπουρτζού, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δίνει την δική της απάντηση στις τελευταίες δηλώσεις της ε/κ πλευράς σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της πολιτικής ισότητας. Τα όσα επισημαίνονται στο τ/κ ανακοινωθέν ρίχνουν φως στο ρήγμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

«Ως απάντηση στις δηλώσεις του πρόεδρου μας, κ. Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το γεγονός ότι οι τ/κ δεν θα αποδεχθούν την μετατροπή σε μειοψηφία, ο εκπρόσωπος τύπου της ε/κ διοίκηση Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα και κάλεσε τους τ/κ να παραιτηθούν από το αίτημα ενός κράτους που δεν θα είναι λειτουργικό. Η πολιτική ισότητα φυσικά δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα σε κάθε ομόσπονδο όργανο, όπως επισημαίνει ο κ. Πρόεδρος Προδρόμου. Σε κάποια ομόσπονδα όργανα θα υπάρξει αριθμητική ισότητα και σε άλλα θα υπάρχει εκπροσώπηση 1 προς 2. Πρόκειται για ένα συμφωνημένο σημείο. Στα δε, ομόσπονδα όργανα, στα οποία δεν θα υπάρχει αριθμητική ισότητα, τίθεται το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των τ/κ στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων», υπογραμμίζει το τ/κ ανακοινωθέν.

Η αποτελεσματική συμμετοχή

«Θα θέλουμε για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε ότι οι ομοσπονδίες δεν είναι συστήματα, στα οποία οι πλειοψηφίες διοικούν τις μειοψηφείς»

Στην συνέχεια, τονίζονται τα εξής: «Δηλαδή, στην ομόσπονδη διοίκηση, για κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται, θα υπάρχει ανάγκη το λιγότερο για μια θετική ψήφο των τ/κ. Ο πρόεδρος μας επεσήμανε αυτό το σημείο. Διότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, η παρουσία των ατόμων που θα εκπροσωπούν το τ/κ ιδρυτικό κράτος στα ομόσπονδα όργανα θα είναι συμβολική».

Η τ/κ πλευρά έστειλε στην ε/κ ηγεσία και το εξής μήνυμα: «Με αυτήν την αφορμή θα θέλουμε για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε ότι οι ομοσπονδίες δεν είναι συστήματα, στα οποία οι πλειοψηφίες διοικούν τις μειοψηφείς. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται όπως στα ενιαία κράτη με απλή πλειοψηφία. Όπως συμπεριλαμβάνεται και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην λύση που θα βρεθεί στο πλαίσιο της ομοσπονδίας στην Κύπρο, το σύστημα θα βασιστεί στην πολιτική ισότητα των πλευρών. Στα όργανα όπου δεν υφίσταται αριθμητική ισότητα, η αντιστοιχία της πολιτικής ισότητας είναι η αποτελεσματική συμμετοχή».

Τα υπονοούμενα του Μπουρτζού

Τέλος, ο κ. Μπουρτζού αναφέρει τα εξής: «Η μη αποδοχή αυτής της θεμελιώδους πραγματικότητας ισοδυναμεί με την άρνηση της ομοσπονδιακής λύσης και της πολιτικής ισότητας. Ευχόμαστε ότι η ε/κ ηγεσία θα λάβει υπόψη της αυτές τις πραγματικότητες και θα τις μοιραστεί με την κοινότητα της με ειλικρίνεια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Επτά φόνους ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης»

«φέρει και η βουλή τις ευθύνες της και περισσότερο εκείνοι που τώρα φωνάζουν γιατί 2 φορές αρνήθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  21:20

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X