ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστολή Άντρου σε Συλλούρη για να παραιτηθεί

το θέμα δεν είναι νομικό και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα όπως γίνεται με έναν δημόσιο υπάλληλο, αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Με επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτησή του, ώστε να διασφαλίσει τον σεβασμό στους θεσμούς και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Δήλωσε πως το θέμα δεν είναι νομικό και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα όπως γίνεται με έναν δημόσιο υπάλληλο. Παράλληλα, δήλωσε πως το ΑΚΕΛ θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση και κληθείς αρχικά να σχολιάσει την απόφαση Βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών για απεργία, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο όρος απεργία είναι βαρύς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, σημειώνοντας ωστόσο πως με τη στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει ο Δημήτρης Συλλούρης όντως δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Ανέφερε πως ως κόμμα έχουν ήδη αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο θεσμικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, έχει απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του να υποβάλει την παραίτησή του και να διευκολύνει πρώτα και κύρια, όπως είπε, το σεβασμό στους θεσμούς του τόπου και ιδιαίτερα στον θεσμό του Προέδρου της Βουλής, καθώς επίσης και να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του σώματος.

«Θα δούμε ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε ως ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», είπε ο κ. Κυπριανού και απαντώντας στο κατά πόσο έχει λάβει απάντηση από τον κ. Συλλούρη, ανέφερε πως απευθύνθηκε γραπτώς σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Σε ερώτηση, ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το κόμμα του, ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή καθώς, όπως είπε, θα συζητήσει και με τα υπόλοιπα κόμματα και θα αποφασίσουν όταν τα πράγματα θα είναι ώριμα.

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο Δημήτρης Συλλούρης καλείται να διατελέσει προεδρεύων της Δημοκρατίας στην απουσία του Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε πως προκύπτουν σειρά προβλημάτων.

Σε συμπληρωματική ερώτηση αν τα προβλήματα αυτά είναι νομικά, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να απέχει από τα καθήκοντα του, όπως υποστηρίζουν κάποιοι δικηγόροι. Άρα, εξήγησε, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι όπως τίθενται σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι που να ολοκληρωθεί μια διερεύνηση, με τον ίδιο τρόπο έθεσε σε διαθεσιμότητα τον εαυτό του και ο Πρόεδρος της Βουλής. Διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού ποιος θα τον αντικαθιστά και ποιος θα παρευρίσκεται στις συναντήσεις και στις συνεδρίες.

«Είναι πολλά τα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν, δεν είναι νομικά κατά την άποψη μου, είναι ζητήματα πολιτικά και θεσμικά και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί και το ευρύτερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι δικαιολογημένη η αναστάτωση σε όλους και στους πολιτικούς όχι απλώς στους πολίτες, με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για αυτό, συνέχισε, χρειάζεται από όλους μια ξεκάθαρη προσέγγιση με πρώτη την επίδειξη ανοχής στην επιτέλεση του ρόλου των δημοσιογράφων. Σχολιάζοντας την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως είπε, είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να ρωτούν και να φέρνουν στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα. «Σε εμάς εναπόκειται να έχουμε τη δύναμη να απαντούμε με τρόπο πειστικό για την ορθότητα των ενεργειών και των πράξεων μας», είπε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να κατηγορούμε τους δημοσιογράφους.

«Λυπούμαι για την αναφορά την οποία έχει κάνει και λυπούμαι περισσότερο βέβαια γιατί τα ΜΜΕ δεν την παρουσίασαν καθόλου», είπε.

Ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε στη συνέχεια πως στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα διαπλοκής και διαφθοράς και δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που το 95% του κυπριακού λαού θεωρεί πως όντως έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα. «Είμαστε πρωταθλητές στην ΕΕ στα χρόνια 2014-18 στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς.

Τόνισε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα ζητήματα, ότι στέκονται απέναντι από τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ότι παλεύουν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να καθαρίσει, όπως είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο στάβλος του Αυγεία σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, οικονομικής δραστηριότητας και αθλητισμού.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η διαφθορά δεν έχει ιδεολογία, ο κ. Κυπριανού είπε σίγουρα δεν έχει. Απ΄ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, το κάθε πολιτικό κόμμα έχει μια ιστορία σε αυτά τα ζητήματα. «Δεν δέχομαι λοιπόν ότι είμαστε όλα τα πολιτικά κόμματα το ίδιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση