ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:18
 

Επιστρέφει σε προεκλογική πρώτου γύρου ο Νικόλας

Η μείωση της ψαλίδας επαναφέρει στο προσκήνιο το αφήγημα του ΔΗΣΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η μείωση της ψαλίδας μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, κινητοποίησαν πλήρως το επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου για αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο στρατηγικής. Ενώ ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά να επικεντρώνεται στον β’ γύρο επιχειρώντας αλίευση ψήφων από την Αριστερά και μετέπειτα συνεργασία, πλέον επιστρέφει σε έναν προεκλογικό πρώτου γύρου. Επαναφέρει συνεπώς το αφήγημα του ΔΗΣΑΚΕΛ κτυπώντας κυρίως το ΑΚΕΛ και επικεντρώνεται στη συσπείρωση του ενδιάμεσου χώρου, επιχειρώντας κινητοποίηση και παραδοσιακών ΔΗΚΟϊκών στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί.

Η παγίδα του Τάσσου

Στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου οι στενοί του συνεργάτες λένε συχνά πως η προεκλογική Τάσσου Παπαδόπουλου αποτελεί μάθημα για το τι δεν πρέπει να κάνεις σε μία εκλογική αναμέτρηση. Είναι βέβαια μία μομφή προς τον τότε επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Γιώργο Λιλλήκα αλλά κύριος στόχος είναι να καταδείξουν πως η σιγουριά της νίκης από το τότε επιτελείο, οδήγησε σε στρατηγική δεύτερου γύρου, χάνοντας έτσι τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Αυτή ακριβώς την τακτική ήθελαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου κτυπώντας τόσο τον ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ. Όπως επεσήμαναν, κύριος αντίπαλος είναι το ΑΚΕΛ καθώς είτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος είτε ο Σταύρος Μαλάς θα λάβει το εισιτήριο για τον β΄γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο που έδειχναν τον Σταύρο Μαλά να μένει αρκετά πίσω από τον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο, ενίσχυσαν τις φωνές που έκαναν λόγο για άνοιγμα προς την Αριστερά. Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνέντευξή του στην «Κ» πως όλοι στον δεύτερο γύρο θα συστρατευθούν με την υποψηφιότητα που θα βρίσκεται απέναντι από αυτή του Νίκου Αναστασιάδη. Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρείτο διαφοροποίηση του κόσμου της Αριστεράς από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ενώ σύμφωνα με τα κομματικά πηγαδάκια, άρχισαν να υπάρχουν συζητήσεις του επιτελείου με κύκλους της Αριστεράς. Μάλιστα οι επιθέσεις είχαν επικεντρωθεί κυρίως απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη και λιγότερο στο ΑΚΕΛ.

ΔΔΟ και αντίπαλος το ΑΚΕΛ

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο να συγκρατεί μεν τα ποσοστά του αλλά να τον πλησιάζει αρκετά ο Σταύρος Μαλάς, κινητοποίησαν το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλο να επιστρέψει σε προεκλογική πρώτου γύρου επιδιώκοντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις του Κέντρου. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, παρά τις συνεχείς πιέσεις ακόμη και από ΔΗΚΟϊκά στελέχη, αλλά επέλεξε να στρέψει τα πυρά σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Στο κάδρο της επίθεσης, μπήκε πλέον και ο Σταύρος Μαλάς, από τον οποίο μέχρι τώρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας ή καταδείκνυε απλώς αδιαφορία. «Τόσο ο κ. Μαλάς όσο και ο κ. Αναστασιάδης, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιό είναι αυτό το πλαίσιο λύσης το οποίο επικαλούνται, αν αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τους έποικους που θα μείνουν όλοι, τους χρήστες που θα παραμείνουν στα σπίτια μας, τα βέτο, την αριθμητική ισότητα, τις μεταβατικές εγγυήσεις, την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων εσαεί μετά τη λύση του Κυπριακού» ανέφερε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Οφείλουν, συνέχισε, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και «να μην κρύβονται πίσω από ακαδημαϊκές συζητήσεις για τη μορφή του Πολιτεύματος και να μην λένε ποιό θα είναι το περιεχόμενο αυτής της λύσης».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και την Δευτέρα το ΔΗΚΟ όπου σε ανακοίνωση εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΑΚΕΛ, ταυτίζοντάς την πλήρως με την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη και χαρακτηρίζοντάς το εν πολλοίς συνήγορο της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Συσπείρωση των ενδιάμεσων

Έχοντας ως δεδομένη τη μείωση της ψαλίδας, στο εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ήδη επιχειρούν την πλήρη συσπείρωση του ενδιάμεσου χώρου. Όπως επισημαίνουν κομματικοί κύκλοι, η συσπείρωση των συνεργαζόμενων δυνάμεων, στέλνει σίγουρα τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον β’ γύρο και αυτό θα επιδιώξουν, ενώ βάσει δημοσκοπήσεων οι εισροές από το ΑΚΕΛικό ακροατήριο είναι μηδαμινές. Ήδη στο ΔΗΚΟ, ξεκίνησαν την κινητοποίηση παραδοσιακών ΔΗΚΟϊκών στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό, λόγω της διαφωνίας τους με την ηγεσία. 

Πιέσεις σε Βότση;

Στα κομματικά πηγαδάκια, ακούγεται εντόνως πως το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου έχει ήδη επιχειρήσει συνάντηση με τον Άγγελο Βότση αναγνωρίζοντας πως δεν αποτελεί μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά καθαρά ξεχωριστή μονάδα, η οποία μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο στον προεκλογική και την οποία δεν θέλεις απέναντί σου. Μία συνάντηση που επί του παρόντος διαψεύδεται και από τα δύο μέρη.

Το μεγάλο ζήτημα πέραν από το αν θα καταφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος να συσπειρώσει το κόμμα του, είναι αν θα καταφέρει να συσπειρώσει και τα άλλα συνεργαζόμενα μέρη, που επί του παρόντος –πλην της ΕΔΕΚ- δεν έχουν κατορθώσει να συσπειρωθούν υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν για τους S-400

«To μούτρο θα φάει τα μούτρα του! »
ΑΚΑ  |  08:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X