ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:33
 

Τι θα περιλαμβάνει η απάντηση Αναστασιάδη σε Ακιντζί

Στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έχει ήδη αρχίσει η προεργασία για την ετοιμασία της επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα αποστείλει στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και στους άλλους αποδέκτες της πρότασης του κ. Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Σημείωσε πως στόχος είναι με την απάντηση του Προέδρου να δοθεί το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες, που επαναβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη θα επεξηγηθούν ένας προς ένας οι λόγοι απόρριψης της πρότασης του κ. Ακιντζί, είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως σε αυτήν θα γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους ενεργειακούς πόρους, στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και στο γεγονός ότι η Λευκωσία κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της και έχει κατ’ επανάληψη καλέσει, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως ενδεχομένως η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη να μεταφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να του αποστείλουν γραπτώς τις τοποθετήσεις/αναλύσεις που οι ίδιοι έκαναν κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ τους έδωσε αντίγραφα των επιστολών που ο ίδιος έστειλε τον Ιούνιο στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών πως ο ίδιος διαβίβασε στην κ. Λουτ την επιθυμία της ε/κ πλευράς για μια επίσκεψή της στην Κύπρο, και είπε πως αναμένει νεότερα από αυτήν. Πιθανή επίσκεψη της κ. Λουτ στο νησί τοποθετείται πάντως στις αρχές Αυγούστου.

Εξάλλου ερωτηθείσα για τη στάση της Μόσχας κατά των μέτρων της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, λόγω των ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή εκφράστηκε με δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΕΞ Αλεξάντερ Γκρούσκο στην εφημερίδα Izvestia, άλλη κυβερνητική πηγή σημείωσε στο ΚΥΠΕ πως η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, νοουμένου ότι η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις και κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X