ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου: Να παραμερίσουμε τα πάθη για μια ελεύθερη Κύπρο

Σε ομιλία του ο κ. Φωτίου ανέφερε πως οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των αλησμόνητων μαχητών της Πίνδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την εκτίμηση ότι πρέπει να παραμερίσουμε τα πάθη και τις υστεροβουλίες, τις όποιες συμπεριφορές αποσύνδεσης από τον στόχο μας, για μια πατρίδα ελεύθερη και ευημερούσα, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, συνεχίζεται η κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του λαού μας από τα στρατεύματα του Αττίλα».

Δυστυχώς, συνέχισε «η τουρκική πλευρά επιμένει σε θέσεις που κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την επίτευξη μιας λύσης η οποία να είναι μεν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της χωρίς επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού. Μια λύση που να επανενώνει την πατρίδα μας και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «χρέος όλων είναι σήμερα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προβάλλοντας κατά πρώτο λόγο την ουσία του που είναι η εισβολή και η κατοχή, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, όπως και η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε μόνιμο προτεκτοράτο της και να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της».

Αφού είπε πως «οι ώρες που περνά η πατρίδα μας με τη συνεχιζόμενη επί 43 χρόνια τουρκική κατοχή, δεν πρέπει να μας επιτρέπουν να επαναπαυόμαστε, ούτε στον ελάχιστο βαθμό» σημείωσε πως «η βάρβαρη τουρκική εισβολή με τις γνωστές σε όλους τραγικές συνέπειες, άφησε στο ιερό σώμα της πολύπαθης πατρίδας μας, άπειρες πληγές».

Ανέφερε επίσης πως οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των αλησμόνητων μαχητών της Πίνδου «να ακολουθήσουμε τα χνάρια τους, παραμερίζοντας τα πάθη και τις υστεροβουλίες, τις όποιες συμπεριφορές αποσύνδεσης από τον στόχο μας, για μια πατρίδα ελεύθερη και ευημερούσα. Μόνο τότε» σημείωσε «θα καταφέρουμε να σταθούμε απέναντι από τον Πενταδάκτυλο και να πούμε ότι, τη λευτεριά, δεν θέλουμε να μας την χαρίσουν αν δεν την αξίζουμε. Την θέλουμε γιατί μάθαμε να την διαχειριζόμαστε σωστά και είμαστε έτοιμοι να την χαρίσουμε αλώβητη στα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των Κυπρίων στον ξεσηκωμό του 40, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως ο «ηρωισμός και η αυτοθυσία που επέδειξε και ο Κυπριακός λαός κατά του φασισμού και του ναζισμού, μας άφησαν παρακαταθήκες από τις οποίες αντλούμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, για την αποκατάσταση των δικαίων μας και για την επικράτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλη την Κύπρο».

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη δοξολογία ο Φώτης Φωτίου είπε πως «με δέος και περηφάνια τιμούμε σήμερα το έπος του ’40, το έπος της αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Ενωμένοι τότε οι Ελληνες έδωσαν τη μάχη και το μήνυμα σήμερα είναι ξεκάθαρο, μόνο ενωμένοι μπορούμε να πορευτούμε για τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής, της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Η πατρίδα, κατέληξε «πρέπει να είναι πάνω απ’ όλους και όλα και μας χρειάζεται όλους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση