ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Λιλλήκας: Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μετατράπηκε σε κομματοκρατία

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του με τίτλο «Η Μετάβαση από τη Δημοκρατία στην Κομματοκρατία και τη Διαπλοκή. Το Πολιτικό και Κοινωνικό Χρέος»

ΚΥΠΕ

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει μετατραπεί σε κομματοκρατία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η Μετάβαση από τη Δημοκρατία στην Κομματοκρατία και τη Διαπλοκή. Το Πολιτικό και Κοινωνικό Χρέος», η οποία έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στο έναυσμα που τον παρακίνησε να συγγράψει το βιβλίο, ο Γιώργος Λιλλήκας σημειώνει ότι τον απασχολούσε από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία το ζήτημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας γιατί μετείχε σε μια ομάδα με καθηγητές του πανεπιστημίου, η οποία ασχολείτο με ζητήματα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εξέδιδε ένα περιοδικό που ονομαζόταν «La pensée» («Η σκέψη»).

Όπως σημειώνει, επίσης, η κατοπινή ενασχόλησή του με την πολιτική πέραν από τις ακαδημαϊκές γνώσεις τού επέτρεψε να αποκτήσει πολιτική εμπειρία και να διαπιστώσει κάποια ελλείμματα. Το βασικότερο έλλειμμα, τόνισε, «είναι ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δημιούργησε την ανάγκη να δημιουργηθούν διαμεσολαβητές, που είναι τα πολιτικά κόμματα, για να εκπροσωπούν τον λαό στη διακυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως λέει, στην πορεία διαπίστωσε ότι σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα τα κόμματα έχουν οικειοποιηθεί τη δημοκρατία και την πολιτική, στήνοντας ένα καθεστώς που είναι πάνω από την κοινωνία και τους νόμους. «Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει μετατραπεί σε κομματοκρατία», δηλώνει, προσθέτοντας ότι η εξουσία της κοινωνίας των πολιτών ασκείται μία φορά κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μερικά λεπτά, όσο η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου. Ο λαός, όπως λέει, «δεν έχει πλέον ουσιαστικό λόγο στη διακυβέρνηση ούτε τα κόμματα υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο από τους πολίτες». Ακόμη, τόνισε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί επειδή οδηγεί στην απαξίωση των κομμάτων από την κοινωνία.

«Πέραν αυτού, υπάρχει μια ελλειμματική αντίληψη περί δημοκρατίας», αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας. «Εστιάζουμε σε ορισμένους παράγοντες (όπως στην ύπαρξη του κράτους δικαίου, πολλών κομμάτων και πολλών ΜΜΕ) αλλά αφήνουμε πίσω την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής», όπως λέει, εκφράζοντας την άποψη ότι στην Κύπρο έχει στηθεί ένας εξαιρετικός μηχανισμός πελατειακού συστήματος από τα πολιτικά κόμματα, ο οποίος λειτουργεί εις βάρος της δημοκρατίας και του πολίτη.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του, ο κ. Λιλλήκας εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις το βιβλίο αποσκοπεί στο να ξαναδοθεί ρόλος και λόγος στην κοινωνία, η οποία ταυτόχρονα πρέπει να γίνει πιο δυναμική και απαιτητική. «Η επανάσταση του καναπέ και του πληκτρολογίου και η μεμψιμοιρία δεν οδηγούν σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό», τονίζει.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο Γιώργος Λιλλήκας λέει ότι αναλύει το πώς τα κόμματα έχουν καταφέρει να ελέγξουν όλους τους κρατικούς μηχανισμούς, μη επιτρέποντας καμία πρωτοβουλία που να είναι εκτός κομματικού ελέγχου. Ακόμη, κάνει λόγο για ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων, για το οποίο δεν είναι άμοιρη ευθυνών η κοινωνία, η οποία το ανέχεται και γίνεται συνένοχη.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ, είναι πιο θεωρητικό, αφού ασχολείται με το κοινωνικό χρέος, που αποτελεί μια προσπάθεια του συγγραφέα για τη δημιουργία κοινωνικής κουλτούρας, που να αναγνωρίζει ότι κληρονομούμε πλούτο από τις προηγούμενες γενιές, τον οποίο πρέπει να αποδώσουμε στις μελλοντικές γενιές, παραδίδοντάς τους μια καλύτερη κοινωνία. Αυτή η αντίληψη σκοπεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη σύμπραξη δυνάμεων, εξηγεί, σημειώνοντας ότι «αντί να προσπαθούμε να πλήξουμε τους ιδεολογικούς μας αντιπάλους, θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν για να πετύχουμε κάτι καλύτερο». Καταληκτικά, λέει ότι είχε αναφερθεί στο κοινωνικό χρέος σε πολλές ομιλίες του όταν ήταν υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον πρώην Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, τον Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και τον πανεπιστημιακό Πέτρο Παπαπολυβίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση