ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η άρση του Αμερικανικού εμπάργκο… υπό όρους και οι σχέσεις με Ρωσία

Τι ανέφερε μιλώντας στη Διασπορά Ειδήσεων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο καθώς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που αυτό αναμένεται να έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία επεξήγησε μιλώντας στην εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Αρχικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε άδικη εν τη γενέσει της την αρχική επιβολή του εμπάργκο προς τη χώρα μας τονίζοντας πως η Κύπρος είναι θύμα εισβολής ενώ αντίστοιχη απόφαση που ίσχυε και για την Τουρκία ήρθην πολύ πριν την αντίστοιχη για την ΚΔ. Εν συνεχεία ο κύριος Στεφάνου υπογράμμισε πως η άρση δεν πραγματοποιήθηκε άνευ όρων, αλλά με όρους που βρίσκονται στο γνωστό νόμο Ρούμπιο/Μενέντεζ ενώ η οπτική γωνία των Αμερικανών σε σχέση με το ζήτημα είναι το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. «Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι εξ’αυτών (των όρων) να πλήττουν και ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Άμυνα ως κυριαρχικό δικαίωμα λέγοντας πως σαφώς μία ημικατεχόμενη πατρίδα όπως η Κύπρος χρειάζεται να έχει άμυνα που λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει τη σημασία του λέγοντας: «Ελπίζω να μην αρχίσουν τώρα διάφοροι λόγω της άρσης να μιλούν καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις αναφορικά με τις στρατιωτικές επιλογές μας» ενώ ανέφερε πως πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος όπως προσπαθούμε εδώ και δεκαετίες στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εν συνεχεία υπενθύμισε πως τα δεδομένα και ο συσχετισμός δυνάμεων δε μπορούν ν’αλλάξουν με την Τουρκία ν’αποτελεί μια περιφερειακή δύναμη και την Κύπρο μια μικρή χώρα που έχει την προσέγγιση ότι η άμυνα λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας. «Δε μπορούμε να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ένα μικρό μοντέρνο στρατό που να λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας μέχρι τη δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα ή αν ω μη γένοιτο συμβεί οτιδήποτε».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η απόφαση αυτή αλλάζει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στις σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας ανέφερε πως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης το 2019 κατά τη συζήτηση και την απαίτηση των Αμερικανών να «καθαριστεί» η Κύπρος από τον Ρωσικό εξοπλισμό και να πάρει ΝΑΤΟικό είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα πλήξει τις σχέσεις μας με μία χώρα που διαχρονικά στάθηκε στο πλευρό μας και θέλει τη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αρχών. «Δεν πρέπει να φτιάχνουμε τις σχέσεις μας με μία χώρα και να τις χαλούμε με κάποια άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Στεφάνου για να καταλήξει λέγοντας πως κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη διαφοροποίηση των σχέσεων με τη Μόσχα που βρίσκεται σε μία κακή συγκυρία λόγω των κυρώσεων τονίζοντας πως πρέπει να προφυλάξουμε τα συμφέροντα μας χωρίς να γινόμαστε επιτήδειοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση