ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΟΗΕ: Κάλεσε τα μέρη να προβληματιστούν - Χωρίς διμερείς την Πέμπτη

Η Καθημερινή βρίσκεται στη Γενεύη με απεσταλμένο τον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούρη που μελεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Κρίσιμη με έντονες διεργασίες ήταν η Τετάρτη (28/4) για την άτυπη διάσκεψη. Στο τραπέζι βρέθηκαν διάφορα σενάρια για την εξέλιξη της διαδικασίας. Το δείπνο των 5 + 1 ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:30 ώρα Κύπρου ως το επιστέγασμα μιας σειράς διμερών συναντήσεων. Έπειτα από το δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστουν απόψε και να πάνε σε νέα ολομέλεια την Πέμπτη (29/4) στις 10.00 το πρωί για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις. Στο μεταξύ οι διμερείς επαφές έχουν ακυρωθεί.

Το πρόγραμμα:

Στις 11 συνεδρίασε η Ολομέλεια της Συνόδου

Συνάντηση Γκουτέρες-Τσαβούσογλου

Συνάντηση Γκουτέρες-Δένδια

Συνάντηση Γκουτέρες-Τατάρ

Συνάντηση Γκουτέρες-Ράαμπ

Συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ράαμπ

Έκτακτη Ολομέλεια της Συνόδου

ΓΓ ΟΗΕ: Κάλεσε τα μέρη να προβληματιστούν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρξαν οποιαισδήποτε εξελίξεις. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστουν απόψε και να πάνε σε νέα ολομέλεια την Πέμπτη (29/4) στις 10.00 το πρωί για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις ώστε να γνωρίζει/αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το θέμα. Στο μεταξύ οι διμερείς επαφές έχουν ακυρωθεί. 

Ολοκληρώθηκε το δείπνο-Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

Μετά το πέρας του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις.

Σε εξέλιξη το δείπνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γενεύη το δείπνο που παραθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη.

 

Προηγήθηκε η σύνοδος της ολομέλειας της διάσκεψης που είχε συγκαλέσει έκτακτα ο κ. Γκουτέρες.

Φωτογραφίες - ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας

Η πρώτη δήλωση Αναστασιάδη μετά την Ολομέλεια

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ.Σε δηλώσεις του απόψε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της ολομέλειας».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο που θα παρέθετε απόψε ο ΓΓ των ΗΕ στα μέρη, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.
Σε ερώτηση αν θα διοριστεί η κα Λουτ ως ειδική αντιπρόσωπος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα διοριστεί οποιοσδήποτε».
Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του, είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ.

Βεβαίως έχω πει στον ΓΓ ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον ΓΓ ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Ολομέλεια

Νέα Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης (29/4)

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Λουτ να αναλάβει ως μόνιμη απεσταλμένη

Συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες για το ενδεχόμενο η απεσταλμένη του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέην Χολ Λουτ να αναλάβει επίσημα καθήκοντα μόνιμης απεσταλμένης για το κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά δεν ευνοεί κάτι τέτοιο αλλά θέλει να ξεκαθαρίσει η βάση λύσης και μετά να διοριστεί μόνιμος απεσταλμένος. Η εν λόγω κίνηση, θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους αναβάθμιση, από άλλες πολιτικές πηγές της «Κ» διέξοδος μπροστά στο αδιέξοδο για να μην πεθάνει η διαδικασία.Εν τω μεταξύ για δύσκολες συζητήσεις στην ολομέλεια με στόχο να παραμείνει ζωντανή η διαδικασία κάνει λόγο τ/κ πηγή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Χριστοδουλίδη - Γάλλου ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian. Μέσα στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς το κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενευη για το Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την θέση της Γαλλίας, ως Μονιμο Μελος του Συμβουλιου Ασφαλείας των ΗΕ και Κράτος Μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των Ευρωτουρκικών Σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε εξέλιξη η έκτακτη Ολομέλεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος της ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό που συγκάλεσε έκτακτα απόψε στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας αποφασίστηκε από τον κ. Γκουτέρες, υπό το φως των εξελίξεων στις διμερείς επαφές που αυτός είχε σήμερα με τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξάλλου πριν τη σύνοδο χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Βρετανίας και Ελλάδας, Ντομινίκ Ράαμπ και Νίκο Δένδια, αντίστοιχα.

Έκτακτη συνάντηση Αναστασιάδη-Δένδια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε εκτάκτως με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνόδου της ολομέλειας.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ράαμπ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ν. Ράαμπ.

Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε τις θέσεις του για την Κύπρο

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, ερωτηθείς στη Νέα Υόρκη για το μήνυμα που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στην πρωινή ολομέλεια, είπε πως δεν έχει να μοιραστεί, συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες.

«Γνωρίζετε καλά τις θέσεις του ΓΓ για την Κύπρο, τις επαναβεβαίωσε», είπε ο Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ ενημέρωσε χθες στη Γενεύη τους δημοσιογράφους για τη διαδικασία και ξεκαθάρισε ότι ο ΓΓ προσέρχεται στη συνάντηση με μία πολλή ρεαλιστική συμπεριφορά και ενθάρρυνε τα μέρη να είναι δημιουργικά στις προσεγγίσεις τους. Πέραν τούτων δεν έχω οποιεσδήποτε ειδικές λεπτομέρειες να μοιραστώ, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Έκτακτη ολομέλεια 

Έκτακτη ολομέλεια συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 8.30 ώρα Κύπρου. Αρχικά η Ολομέλεια βρισκόταν στο πρόγραμμα πριν το δείπνο, αλλά λόγω του ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προτιμούσε τις διμερείς επαφές, το πλάνο είχε αλλάξει. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για έκτακτη ολομέλεια οφείλεται σε εξελίξεις κατά τις διμερείς επαφές, χωρίς να διευκρινήσει περαιτέρω.

Άμεση ανάλυση: Το σχέδιο του Τατάρ για την λύση

Ένα κείμενο, το οποίο εμπεριέχει την πρόταση της τ/κ πλευράς για την πορεία και την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην δημοσιότητα η τ/κ ιστοσελίδα «Kıbrıs Postası». Η τ/κ ιστοσελίδα κάνει λόγο για ένα κείμενο που εμπεριέχει πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στην Γενεύη.  [Διαβάστε περισσότερα]

Επικοινωνία Νίκου Χριστοδουλίδη με Λαβρόφ και Χέιλ

Ο Υπουργος Εξωτερικων κ. Νικος Χριστοδουλιδης είχε, νωρίς το απόγευμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες με, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. David Hale. Κατα την διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμές τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γενευη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Οι κ.κ. Lavrov και Hale επανέλαβαν την στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντος τους πλαισου που καθορίζεται απο τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Σημαντική στιγμή» η άτυπη πενταμερής λέει ο Ράαμπ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή» την έναρξη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter, οι 5+1 έχουν συγκεντρωθεί στην ελβετική πόλη «σε μια προσπάθεια να θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Αγεφύρωτο το χάσμα στην Γενεύη

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, το χάσμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες για την λύση του Κυπριακού, το οποίο αναδύθηκε από τα πρώτα κι’όλας λεπτά της άτυπης πενταμερούς στην Γενεύη, παρέμενε αγεφύρωτο. Η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ, με την υποστήριξη της Άγκυρας επιμένει στο γεγονός ότι ήρθε η ώρα για να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού Προβλήματος. [Διαβάστε περισσότερα]

Δένδιας σε ΓΓ ΟΗΕ: Προβληματισμός για τη στάση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων

Τον προβληματισμό του για τη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού. [Διαβάστε περισσότερα]

Η παρέμβαση του ΓΓ στην Ολομέλεια

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για διαδικαστικού χαρακτήρα αναφορές, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και να κάνει λόγο για σημαντική συνάντηση. Εκτιμάται πως η ουσιαστική τοποθέτηση θα γίνει το βράδυ στο δείπνο εργασίας, καθώς όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές και στο Κρανς Μοντανά οι συγκεκριμένες θέσεις ήλθαν όχι στην αρχή της συνόδου αλλά αφού είχαν τοποθετηθεί όλα τα μέρη.

Έθεσε θέμα και αποκεντρωμένης ο Πρόεδρος

Μία 13σέλιδη δήλωση ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ολομέλεια της Άτυπης Διάσκεψης για το κυπριακό η οποία επί του παρόντος δεν έχει κατατεθεί γραπτώς. Τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του Πρόεδρου ήταν πως το πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και στους λόγους απόρριψής του από την ε/κ πλευρά καθώς όπως είπε δεν διασκέδαζε τις ανησυχίες των ε/κ για τα επεμβατικά δικαιώματα και τα ξένα στρατεύματα. Συμπλήρωσε πως είχε ήδη δημιουργηθεί η αίσθηση δημιουργίας μίας δυσλειτουργικής πολιτείας, με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Είπε, πως όπως η τ/κ πλευρά επικεντρωνόταν στην πολιτική ισότητα και στην ανασφάλεια λόγω δημογραφικής σύνθεσης, η εκ πλευρά, είχε ανησυχίες για το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας.  [Διαβάστε περισσότερα]

Ολομέλεια: Τι κατέθεσε ο Τατάρ και τι δήλωσε ο Πρόεδρος

Γραπτώς κατέθεσε τις θέσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιμένοντας στις θέσεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστηκα και υπογραμμίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών καθώς η τ/κ κοινότητα όπως είπε, είναι ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Τατάρ, αν αυτό διασφαλιστεί μέσα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα πουν σε διαπραγματεύσεις κάτω από την αιγίδα του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για μία εταιρική σχέση που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών.

Όπως σημειώνεται, αυτές οι διαπραγματεύσεις «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» πρέπει να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και στις σχέσεις με την Ε.Ε αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Συνάντηση Νίκου Δένδια με Βρετανό ΥΠΕΞ

Εθνικό Συμβούλιο στις 23.45 ώρα Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει απόψε στις 23.45 (ώρα Κύπρου) το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Επιμένει στη θέση δύο κρατών ο Τατάρ

Συνεχίζουμε να εξηγούμε με επιχειρήματα τις θέσεις για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη, έγραψε στο Τουίτερ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ενώ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντηση 5 +1 είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο ΓΓ με όλες τις πλευρές σήμερα. Ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω από τις θέσεις του, όπως είπε.

«Αλλά, εάν το παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης έχει κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, έκανε εκτενή αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες,με τρόπο ώστε να συνεχιστεί (η διαδικασία) από εκεί που έμεινε. Κι εμείς εκφράσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δική μας θέση και ούτε θα υπάρξει. Στο χρόνο που μας δόθηκε εξηγήσαμε τη θέση μας με επιχειρήματα».

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Ράαμπ

Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Ντόμινικ Ράαμπ είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανάρτηση του:  Επιβεβαιώσαμε το νέο όραμα λύσης της Τ/κ πλευράς. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων

Παρέμβαση Δένδια στην ολομέλεια

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (14.45 ώρα Κύπρου), και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ (17.15 ώρα Κύπρου). Δεν έχουν προγραμματισθεί άλλες διμερείς συναντήσεις.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τ/κ πολιτικούς

O ΥΠΕΞ κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τους Τ/κ πολιτικούς Τουφαν Ερχιουμαν και Φικρι Τορος του Ρεπουπλικανικου Τουρκικού κόμματος και Τζέμαλ Οζγιγιτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Οι Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί είχαν νωρίτερα σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφυτου και τον ΓΓ του Ακελ Αντρο Κυπριανού. [Διαβάστε περισσότερα]

Δένδιας: Προσήλωση στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού

Για πλήρη συντονισμό με την κυπριακή πλευρά και προσήλωση στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτές ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές. [Διαβάστε περισσότερα]

Τσαβούσογλου: Η ομοσπονδία δεν είναι εφικτή

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Γενεύη δηλώσαμε την ισχυρή μας στήριξη στο όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και εξηγήσαμε γιατί δεν είναι εφικτή η ομοσπονδία στην Κύπρο».

Συνάντηση γ.γ ΑΚΕΛ με ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων CTP και TDP

Συζήτησαν τα σενάρια κατάληξης της άτυπης

Όλα τα σενάρια κατάληξης της άτυπης συζητήθηκαν στην συνάντηση ΓΓ του ΟΗΕ με τον ΠτΔ.

Τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου, αλλά και πώς προχωρούμε αν αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια. Σε περίπτωση αδιεξόδου, ο ΓΓ θα προχωρήσει με έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ και θα λάβει εντολές αναλόγως εκεί.

Συζητήθηκε όμως και τι γίνεται σε περίπτωση συνέχισης. Η ε/κ πλευρά πιστεύει πως είτε άτυπη είτε επίσημη, μια συνέχεια της προσπάθειας πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα και πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να αναμένει το ΕΣ του Ιουνίου. Όπως είπε, θέλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει τη δυνατότητα να έχει θετική στάση αν όλα πάνε καλά. Δηλώνει έτοιμος επίσης να δει και τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη εντός εβδομάδων, σημειώνοντας πως παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν ήταν βοηθητικές.

Χωρίς δευτερολογίες η ολομέλια - Σειρά διμερών συναντήσεων 

Στην πρώτη ολομέλεια (δύο πλευρές, εγγυήτριες και ΗΕ) η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 11.30 (12.30 Κύπρου) οι πλευρές αναμένονταν να επαναλάβουν τις θέσεις τους, ενώ δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες.

Αυτό που θα γίνει είναι σειρά διμερών συναντήσεων, οι οποίες θα γίνουν μάλλον πάνω από μια φορά και θα συνεχιστούν ως αργά.
Αναμένονται μεταξύ άλλων συναντήσεις και του Νίκου Δένδια με τον Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ δεν αποκλείεται κοινή των τριών. Δεν έχει πάντως προγραμματιστεί συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με νέες διμερείς συναντήσεις, και ενδεχομένως συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές και αξιωματούχους των τριών εγγυητριών.

Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε ο Γκουτέρες σε Τατάρ

Σύμφωνα με ενημέρωση μας για την χθεσινή συνάντηση του ΓΓ με τον Τ/κ ηγέτη, ο ΓΓ επεσήμανε στον Τατάρ τα ακόλουθα:

Α. Η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

Β. ΤΟ ΣΑ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

Γ. Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Στο τραπέζι μία δεύτερη άτυπη και σύντομα

Την εκτίμηση πως η τουρκική πλευρά ευνοεί την αναβολή της διάσκεψης και την πραγματοποίηση μίας δεύτερης άτυπης πενταμερούς μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζουν με ανησυχία κυβερνητικές πηγές. [Διαβάστε περισσότερα]

Βάρος στις διμερείς δίνει ο Γκουτέρες - Προσπάθεια για κοινή δήλωση

Μακρύτερη αναμένεται να είναι η τελευταία ημέρα της άτυπης συνόδου στη Γενεύη την Πέμπτη, με περισσότερες διμερείς αλλά και πολυμερείς συναντήσεις τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί πιο παραγωγικές από τελικά ή άλλα δείπνα και ολομέλειες, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που γίνονται αλλά και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν μεταξύ των ξενοδοχείων ηγεσιών, πολιτικών και δημοσιογράφων. [Διαβάστε περισσότερα]

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση