ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τραπέζι μία δεύτερη άτυπη και σύντομα

Στο ενδεχόμενο μίας δεύτερης διάσκεψης, η Λευκωσία θέλει να διεξαχθεί πριν την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτως ώστε αυτή να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για το Κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την εκτίμηση πως η τουρκική πλευρά ευνοεί την αναβολή της διάσκεψης και την πραγματοποίηση μίας δεύτερης άτυπης πενταμερούς μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζουν με ανησυχία κυβερνητικές πηγές. Αυτό φαίνεται να συζητήθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας στη Γενεύη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει στους πολιτικούς αρχηγούς πως σε ένα τέτοιο σενάριο, η δεύτερη άτυπη πενταμερής, δεν θα πρέπει να γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά σε διάστημα δύο βδομάδων από την υφιστάμενη.

Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για το Κυπριακό τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός Ιουνίου για την στρατηγική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν η άτυπη πενταμερής διεξαχθεί μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, θα εκφράσουν την άποψη πως δεν θα πρέπει να εξαγριωθεί η Τουρκία ενόψει μίας δεύτερης πενταμερούς. Αν, από την άλλη, η δεύτερη διάσκεψη προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ανάλυση της Λευκωσίας είναι πως η Άγκυρα θα φανεί πιο διαλλακτική στο Κυπριακό, καθώς πολλά διακυβεύονται για την ίδια (εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, κατάργηση της βίζας κ.ο.κ.) και το τελευταίο που θα ήθελαν είναι η Κύπρος να δημιουργήσει ζήτημα, ακόμα και να βάλει βέτο, όπως άλλωστε άφησε να νοηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφάτως.

Το δύσκολο κοινό ανακοινωθέν

Όσα πάντως αναφέρει επισήμως η τουρκική πλευρά αλλά και για όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η Άγκυρα δεν θα κάνει βήμα πίσω από την δεδηλωμένη θέση της για λύση δύο κρατών. Το έχει ήδη αναφέρει, επισήμως, άλλωστε και το υπογράμμισε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στα τ/κ κόμματα, όταν επισκέφτηκε πρόσφατα τα Κατεχόμενα. Στο πλάνο βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός κοινού ανακοινωθέντος, όπως άλλωστε έγινε και στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2019. Ήδη αυτό που συζητείται στην ε/κ πλευρά είναι το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως σε μία κοινή ανακοίνωση θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη βάση λύσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το κατά πόσο θα υπάρξει σύγκλιση σε κάτι τέτοιο είναι βεβαίως δύσκολο, δεδομένων των θέσεων της τουρκικής πλευράς, ωστόσο δεν αποκλείονται ανατροπές μέχρι την υστάτη. Στο τραπέζι βρίσκεται ως διέξοδος και μία δήλωση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μπορεί να είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί και όχι, λόγω των μέχρι τώρα θέσεων που εκφράζουν οι δύο πλευρές.

Και στο βάθος αποκεντρωμένη;

Πάντως η ε/κ πλευρά μέσω των κυβερνητικών πηγών ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης άλλου πλαισίου λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως όλα δείχνουν, η ε/κ πλευρά θα επιμείνει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως αναφέρεται, δεν μπορεί ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να παρεκκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, δεν αποκλείεται κατά τη συζήτηση να προταχθούν και κάποιες από τις νέες ιδέες που κατά καιρούς χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως η αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X