ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Χριστοφίδης στην «Κ»: Μόνο εγώ δεν ανέβηκα κομματική σκάλα

«Στόχος μου το 2023 να προτάξω την αλήθεια απέναντι στον λαϊκισμό»

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

«Είμαι ο μόνος υποψήφιος που δεν ανέβηκε καμία κομματική σκάλα. Επιδιώκω την εκλογή μου όχι με όπλο την κολακεία και το λαϊκισμό, αλλά την αλήθεια, ακόμη κι αν αυτή είναι οδυνηρή. Άλλωστε δεν μπορούν να γίνουν ριζικές αλλαγές σε ένα κράτος με παλιά υλικά. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει η αναπαλαίωση. Παθιάζομαι με τη δημιουργία, λέει σε συνέντευξη του στην «Κ» ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κινήματος «Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προγράμματα διακυβέρνησης δεν είναι αλγόριθμοι, ούτε απλές συνταγές εκτέλεσης. Απαντά αν ο κόσμος της Κύπρου είναι έτοιμος να δεχτεί την αλλαγή και γιατί να επιλέξει τη δική του υποψηφιότητα.

–Γιατί εξαγγείλατε νωρίτερα από τις 29 Μαΐου οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς σας; 

Θεώρησα ότι πηγαίνοντας προς αυτό το Συνέδριο της 29ης Μαΐου, στο Παλλάς, θα ήταν σωστό να προδιαθέσουμε τον κόσμο για το τι πάμε να κάνουμε και τη βάση στην οποία θα συζητήσουμε το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. 

–Τι να αναμένουμε στην επίσημη πρώτη; 

Θα παρουσιαστεί το όραμα και η πρότασή μας για την «Άλλη Κύπρο», ενώ θα ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητά μου για τις Προεδρικές του 2023. Θα παρουσιάσουμε στους πολίτες τα κύρια σημεία των προτάσεών μας, περιλαμβανομένων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προτείνουμε. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης βασισμένο στην κοινή λογική και την επιστημονική τεκμηρίωση, για τη διαμόρφωση του οποίου εργάστηκαν οι καλύτεροι στον κάθε τομέα. 

–Είναι ωστόσο υλοποιήσιμο; 

Βεβαίως είναι. Όλα όσα προτείνουμε είναι εφικτά, πρόκειται να αλλάξουν τη χώρα, να φέρουν ανάπτυξη και να αυξήσουν το εθνικό εισόδημα. Έχουμε λάβει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ωστόσο δεν επαναλαμβάνονται παλιές πρακτικές. Καλούμε τον κάθε Κύπριο πολίτη να το μελετήσει προσεκτικά και είμαστε ανοιχτοί για σχόλια και εισηγήσεις.

–Ποιος είναι ο βασικός πυλώνας του προγράμματος; 

Να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ο τόπος μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Αλλά επειδή τα προγράμματα διακυβέρνησης δεν είναι αλγόριθμοι, ούτε απλές συνταγές εκτέλεσης, πρέπει να υλοποιούνται από αυτούς που τα συνέλαβαν και των οποίων το πνεύμα και τον χαρακτήρα εκφράζουν καλύτερα. Δεν γίνονται αλλαγές με παλιά υλικά. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει η αναπαλαίωση. Παθιάζομαι με τη δημιουργία.

–Αντιλαμβάνεστε ότι ένα από τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι η οικονομία.

Βεβαίως. Γι’ αυτό και δίνουμε βαρύτητα στην οικονομία. Θεωρώ ότι το πρόγραμμά μας θα δώσει ώθηση στη χώρα, ευκαιρίες να επιστρέψουν χιλιάδες άνθρωποι στον τόπο τους και να εργασθούν αξιοπρεπώς, όχι με μισθούς των 600 ευρώ. Ο καινούργιος κόσμος που γεννιέται βασίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, και την ανάπτυξη. Στο πρόγραμμά μας περιέχονται πολλές καινοτόμες προτάσεις για μια συνολική μεταρρύθμιση της οικονομίας του τόπου.  

–Και όσον αφορά την παιδεία; 

Το δημόσιο σχολείο που είναι η ατμομηχανή της εκπαίδευσης και πρέπει να αλλάξει συθέμελα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί αλλά η συντεχνιακή ιδιοτέλεια των συνδικαλιστών. Παράλληλα υπάρχει και η ατολμία, η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη φαντασίας του υπουργείου Παιδείας που το ενδιαφέρει μόνο να τα έχει καλά με όλους. Να συντηρεί το τέλμα και να μην κάνει πολιτικούς εχθρούς χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το δημόσιο σχολείο είναι ο θεσμός που προάγει την κοινωνική κινητικότητα. Μ’ ενδιαφέρει, γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά που έχουν την οικονομική ευχέρεια να φοιτήσουν όπου επιθυμούν. Ωστόσο, όλα τα παιδιά δικαιούνται ίσες ευκαιρίες.

–Ανοίγετε μέτωπο με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και είναι –ξέρετε– μια τεράστια δεξαμενή ψήφων... 

Σέβομαι απολύτως τον συνδικαλισμό. Αυτό που απεχθάνομαι είναι τη διαστροφή του και η υπεράσπιση με κάθε τρόπο συντεχνιακών κεκτημένων σε βάρος των δημόσιων αγαθών και του κοινού καλού. Ο κοινωφελής συνδικαλισμός πρέπει να χαρακτηρίζεται από απαιτητικό επαγγελματισμό, όχι από στενόμυαλο διεκδικητισμό. Θα πρέπει να προστατεύει τα μέλη του, συνεισφέροντας στο κοινό καλό και όχι να μάχεται στενόμυαλα για τις μάχες του χθες. Άλλωστε, δεν λέω κάτι καινούργιο. Πιστεύω ότι εκφράζω τα όσα λένε οι εκπαιδευτικοί που νοιάζονται για τη δουλειά τους, μοχθούν να μορφώσουν τα παιδιά μας και απογοητεύονται από την επικράτηση της μετριότητας. Τα ίδια ακριβώς λέω και για τα νοσοκομεία μας. Τα δημόσια αγαθά – υγεία και παιδεία – ανήκουν σε όλους, όχι στις συντεχνίες. Είμαι αποφασισμένος να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κάνω μικρολογιστική ψήφων. Επιδιώκω την εκλογή μου όχι με όπλο την κολακεία και το λαϊκισμό, αλλά την αλήθεια, ακόμη κι αν αυτή είναι οδυνηρή.

–Μήπως αφήσατε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους ακαδημαϊκούς έξω από την κριτική σας; 

Κάθε άλλο. Και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει μεγάλες τομές. Το νομοθετικό του πλαίσιο είναι ξεπερασμένο. Τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν περισσότερη ελευθερία και, φυσικά, τη δέουσα λογοδοσία. Να αναβαθμίζουν διαρκώς τις σπουδές τους, να αξιολογούν το έργο τους, να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους διεθνώς καλύτερους. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Αυτή η γενιά είναι καλύτερη από τη δική μας. Αγαπούν τον τόπο τους. Είναι όμως παιδιά που τα έχουμε βάλει σε κουτιά. Πρέπει να τους δώσουμε τα εφόδια να ανταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

–Η επίλυση του Κυπριακού είναι στις προτεραιότητές σας; 

Φυσικά. Σας θυμίζω ότι είμαι πρόσφυγας, θέλω να επιστρέψω στον τόπο μου. Στις προτάσεις μας εμπεριέχεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δημιουργεί προοπτικές πραγματικής επανένωσης, με περισσότερη εμπλοκή της Ευρώπης. Όταν αναρτήσαμε την ολοκληρωμένη μας πρόταση, έλαβα τηλεφωνήματα από πρέσβεις που ήθελαν να τη συζητήσουμε, καθότι δημιουργεί ελπίδες. Είμαι ο μόνος υποψήφιος που κατάγεται από την άλλη πλευρά του Πενταδακτύλου και είναι τιμή μου να γίνω η φωνή όλων όσοι βιώνουν την προσφυγιά.

–Διαφωνείτε με τις προσφυγές στην Επιτροπή Αποζημιώσεων; 

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει. Κακίζω όμως την προσπάθεια όλων αυτών των δικηγόρων να σπρώξουν κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά.

–Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Αχιλλέας Δημητριάδης;

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω.

–Γιατί Νέο Κύμα; 

Η δεκαετία του 1960 –τα περίφημα 60s– ήταν η δεκαετία με το μουσικό κίνημα «Νέο Κύμα» στην Ελλάδα, το κινηματογραφικό κίνημα στη Γαλλία, κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, κ.λπ. Εκείνη την εποχή οι παππούδες και οι γονείς μας πήραν ένα σύνταγμα δοτό και γεννήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατάφεραν αρκετά, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη, αξιοκρατική κι έντιμη κοινή κυπριακή Πολιτεία. Θέλουμε να πάρουμε ξανά το νήμα της ιστορίας από το 1960 και να φτιάξουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι γονείς μας. 

–Επιδιώξατε να συναντηθείτε με κόμματα; 

Όχι, είμαι ο μόνος υποψήφιος που δεν ανέβηκε καμία κομματική σκάλα. Η δική μου υποψηφιότητα φαίνεται και είναι ανεξάρτητη. Το να το παίζεις «ανεξάρτητος», αφότου τα κόμματα σου έκλεισαν τις πόρτες, είναι τζάμπα μαγκιά. Άλλωστε, για ριζοσπαστική αλήθεια που θέλω να μιλήσω, κανένα κόμμα δεν την ασπάζεται, έστω κι αν την παπαγαλίζουν. Τα κόμματα είναι μηχανισμοί εξουσίας και έχουν μάθει να συναλλάσσονται. Εγώ δεν θέλω να προσχωρήσω σε αυτή τη νοοτροπία.

–Αν δεν προκριθείτε στο δεύτερο γύρο ποιον υποψήφιο θα επιλέξετε; 

–Το 52% των πολιτών δεν εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλοι αυτοί στις εκλογές του 2023 μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορούν να γράψουν την ιστορία διαφορετικά. Θα εκπλαγείτε! 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν το πολιτικό ψυχοπαίδι του Νίκου Αναστασιάδη

–Για την υποψηφιότητά Νίκου Χριστοδουλίδη και τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις τι έχετε να πείτε; 

Μη συγχέετε τη μιντιακή αποδοχή του με την πολιτική συγκρότηση και ακτινοβολία. Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν το πολιτικό ψυχοπαίδι του Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου που επανειλημμένα εξευτέλισε τη χώρα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι αυτό που ο μεγάλος λογοτέχνης Ρόμπερτ Μούζιλ ονόμασε «Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες». Δεν συγκρούστηκε ποτέ με κανέναν και για τίποτα. Επί παρουσίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο πέρασαν χιλιάδες διαβατήρια, αρκετά από αυτά παράνομα, αλλά ουδέποτε αντέδρασε. Συμμετείχε σε κορυφαία θέση σε μια κυβέρνηση που εξέθρεψε τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία, και τη διαφθορά. Στην εξαγγελία του στήριξε πλήρως τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Δύσκολο να το παραβλέψουν αυτό οι πολίτες. 

–Πώς κρίνετε την απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει Μαυρογιάννη; 

Ήταν μία κομματική απόφαση της οποίας δεν μπορώ να γνωρίζω τα παρασκήνια. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο κ. Μαυρογιάννης ήταν μέλος της διαπραγματευτικής μας ομάδας, της οποίας τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτα. 

–Και η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου;

Αναμενόμενη. Μην περιμένετε εκπλήξεις από τα κόμματα του κατεστημένου. Επαναλαμβάνω, με παλιά υλικά, δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο.

–Γιατί να επιλέξει κάποιος τη δική σας υποψηφιότητα; 

Γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής, γιατί το πρόγραμμά μου είναι ριζοσπαστικό, γιατί εκφέρω ένα διαφορετικό όραμα για τον τόπο, γιατί έχω αποδείξει ότι μπορώ να κινητοποιήσω και να διοικήσω, γιατί δεν ζω από την πολιτική, γιατί δεν συναλλάσσομαι αλλά διακινδυνεύω.

–Ο κόσμος της Κύπρου είναι έτοιμος να δεχτεί την αλλαγή; 

Πανέτοιμος. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος και τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Αν δεν τολμήσουμε τώρα, τότε πότε. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να συγκρίνουν προγράμματα και χαρακτήρες. Να αποφασίσουν όχι με κομματικό κριτήριο, ούτε το προσωπικό συμφέρον, αλλά με κριτήριο το κοινό καλό. Τι θα τους έκανε περήφανους και σε τι είδους χώρα θα ήθελαν να ζουν τα παιδιά τους. Δεν υπόσχομαι μια εύκολη ζωή αλλά μια Πολιτεία που θα βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας. Θέλω να γίνω ο καταλύτης μιας τέτοιας αλλαγής. Ο καθένας μόνος του είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί είμαστε ένας ωκεανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση