ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: «Σημαντική η παρέμβαση μας στις πυρκαγιές των κατεχομένων»

«Δεν αφήσαμε τους παραγωγούς μας στη μοίρα τους. Τους στηρίζουμε», ανάφερε ο υπουργός σχετικά με τα μέτρα στήριξης των γεωργών

Newsroom K

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής απάντησε σήμερα το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, για τις χθεσινές πυρκαγιές και τα μέτρα στήριξης των γεωργών.

Ερώτηση: Πολύ θα θέλαμε να μην υπήρχε η χθεσινή ιστορία με τις πυρκαγιές γιατί είχαμε προγραμματίσει να μας μιλήσετε για τα ζητήματα των αγροτών, αλλά δυστυχώς έχουμε άλλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και πρέπει να επικεντρωθούμε στο ζήτημα των πυρκαγιών.

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι χθες ήταν μια δύσκολη μέρα. Ήταν μια μέρα που έστειλε και μηνύματα για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι. Μιλώντας και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνεται ότι και τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, υπό την έννοια ότι θα έχουμε ψηλές θερμοκρασίες, μειωμένη υγρασία και ανέμους, οπότε αναμένεται να είναι εύκολη η εκδήλωση των πυρκαγιών και συνεπώς πρέπει όλοι να έχουμε το νου μας. Αφετέρου, όμως, πρέπει να πω ότι χθες, και στις δύο δασικές πυρκαγιές φάνηκε ότι αυτά που σχεδιάζονται επί χάρτου μπαίνουν σε εφαρμογή. Είδαμε τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους. Είδαμε συνεργασία του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, της Πολιτικής Άμυνας, των εθελοντών, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και μέσα από την εκπομπή σας για το ρόλο τους, διότι όπου χρειάστηκε, πολύ στοχευμένα και κάτω από την καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, είχαν και αυτοί τη δική τους παρέμβαση.

Ερώτηση: Πού, ποια περίπτωση έχετε υπόψη σας;

Απάντηση: Και στις δύο περιπτώσεις.

Ερώτηση: Και στον αυτοκινητόδρομο και στην Αγία Νάπα;

Απάντηση: Ακριβώς, εκεί είχαμε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Είχαμε, μάλιστα, και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έτρεξαν με τους δικούς τους γεωργικούς ελκυστήρες.

Ερώτηση: Στην Αγία Νάπα αμέσως κινητοποιήθηκε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απάντηση: Αυτό στέλλει ένα θετικό μήνυμα ως προς τον τρόπο που συνεργάστηκαν οι αρμόδιες αρχές. Αυτός ο συντονισμός θεωρώ ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω και μετά τη σύσκεψη που έχουμε σε λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλες οι υπηρεσίες θα δούμε πώς συντονιζόμαστε ακόμη περισσότερο, θα δούμε αν υπάρχουν προβλήματα και πώς τα διαχειριζόμαστε, ούτως ώστε να μπορούμε άμεσα να ανταποκρινόμαστε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Ερώτηση: Μπαίνουν στη μάχη και τα Καμόφ μας έλεγε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών νωρίτερα.

Απάντηση: Και τα Καμόφ και τα δύο ισπανικά αεροπλάνα τα οποία έχουν έρθει γι’ αυτόν το σκοπό, είναι τα Αir Τractor. Σήμερα παραλαμβάνονται τα Αir Τractor, αύριο παραλαμβάνονται τα Καμόφ και ρίχνονται και αυτά στην προσπάθεια.

Ερώτηση: Τα πληρώματα είναι σε καραντίνα;

Απάντηση: Έγιναν διευθετήσεις. Υπήρξε συνεννόηση δική μου με τον Υπουργό Υγείας, ούτως ώστε να παραμένουν σε καραντίνα τα πληρώματα και η βάρδια η οποία θα πρέπει να είναι στα αεροσκάφη να μεταφέρεται και να βρίσκεται απομονωμένη στο χώρο που είναι τα αεροσκάφη, χωρίς να έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο άτομο. Άρα λύθηκε και αυτό το θέμα και θα μπορούν από αύριο να είναι έτοιμα τα πληρώματα και τα αεροσκάφη να ριχθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Ερώτηση: Έχουμε εικόνα ή είναι πρωί ακόμη για την κατάσταση στον Κορμακίτη και αν θα χρειαστεί ξανά η συνδρομή μας;

Απάντηση: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μέχρι στιγμής δεν ζητήθηκε ξανά βοήθεια. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα θετικό στοιχείο, υπό την έννοια ότι φαίνεται να μην υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Ερώτηση: Να ελπίσουμε ότι ελέγχθηκε η κατάσταση.

Απάντηση: Πάντως ήταν άμεση η ανταπόκριση χθες. Υπήρξε επικοινωνία από τις αρχές του ψευδοκράτους με την Προεδρία.

Ερώτηση: Ο κ. Ακκιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο.

Απάντηση: Ακριβώς. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Δόθηκαν οδηγίες από τον Πρόεδρο να σταλούν δυνάμεις και πρέπει να σας πω ότι η εικόνα που έχουμε και από τα δικά μας τα πληρώματα είναι ότι η παρέμβασή τους ήταν πολύ σημαντική και εκτιμήθηκε και ιδιαίτερα από τους Τουρκοκύπριους, διότι τα αεροσκάφη μας παρενέβησαν σε κρίσιμα σημεία και είχαν πάρα πολύ θετική συμβολή στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ερώτηση: Αυτά τι ήταν αεροπλάνα;

Απάντηση: Ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

Ερώτηση: Ήταν και ελικόπτερο το οποίο δεν χρειάζεται να έρθει πίσω παίρνει νερό από τη θάλασσα. Τα ελικόπτερα είναι πιο ευέλικτα. Λοιπόν παραμένουμε και σήμερα σε κόκκινο συναγερμό.

Απάντηση: Προσοχή… Όσοι μας ακούν μέσω της εκπομπής σας, θερμή μας παράκληση είναι να προσέχουν την κάθε τους κίνηση διότι μια πολύ μικρή απροσεξία μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ……

Ερώτηση: Συχνά βλέπετε τον αγροτικό κόσμο και κάνετε επισκέψεις αλλά τι σας είπαν, τι σας λένε και παίρνω και ένα μήνυμα που τώρα μόλις ήρθε, αγροτική οικονομία χωρίς όραμα χωρίς στόχους, σοβαρά προβλήματα στις αποζημιώσεις όπου θα γίνει επανάσταση στην εμπορία, στην αιγοπροβατοτροφία.

Απάντηση: Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι στις λαϊκές αγορές βλέπουμε μια τεράστια ικανοποίηση από μέρους των αγροτών μας, οι οποίοι επανέρχονται στους χώρους που μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Την ίδια ικανοποίηση βλέπουμε και στους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές, έχουν πρόσβαση σε προϊόντα τα οποία έρχονται απευθείας από το χωράφι, σε προσιτές τιμές, και αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό και θετικό στοιχείο. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε τις λαϊκές αγορές. Εμείς έχουμε στείλει στη Νομική Υπηρεσία ένα Νομοσχέδιο που αναβαθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και ουσιαστικά επιτρέπει μόνο στους απλούς παραγωγούς να συμμετέχουν σε τέτοιους είδους αγορές και όχι στους εμπόρους.

Ερώτηση: Θα βγουν έξω δηλαδή οι έμποροι;

Απάντηση: Μπορούν να διαθέσουν αλλού τα προϊόντα τους.

Ερώτηση: Όχι, θα βγουν έξω δηλαδή από τις λαϊκές αγορές, γιατί τώρα το έχουμε αυτό το φαινόμενο.

Απάντηση: Ακριβώς.

Ερώτηση: Δηλαδή ξαφνικά μας προκύπτουν στις λαϊκές και εισαγόμενα προϊόντα.

Απάντηση: Ακριβώς. Ως προς τη στήριξη του ευρύτερου αγροτικού τομέα, πρέπει να σας πω ότι μπορώ να μιλήσω βλέποντας τι λέχθηκε σε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας προχθές. Αυτό που αναφέρθηκε από τους Υπουργούς ήταν τα μέτρα που έλαβε η κάθε χώρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και τι άλλο αναμένεται να γίνει. Η Κύπρος ήταν από τις πρώτες και από τις πολύ λίγες χώρες που ήδη, με εθνικά χρήματα, πήραν μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα. Αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από εκεί και πέρα, αναμένονται και κάποια επιπρόσθετα εργαλεία που θα έρθουν όντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πλείστες χώρες μόνο αυτά περίμεναν ενώ η Κύπρος αντέδρασε άμεσα.

Ερώτηση: Και με εθνικούς πόρους αντέδρασε.

Απάντηση: Και με εθνικούς πόρους και έδωσε στήριξη στον αγροτικό τομέα, μετά από αξιολόγηση που έγινε μάλιστα μετά από διαβούλευση και συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, που γνωρίζουν και από πρώτο χέρι ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα. Άρα, πέρα από αυτά που έχουμε αποφασίσει, τα δύο πακέτα που ανακοινώσαμε μέχρι σήμερα, έρχονται και κάποια επιπρόσθετα μέτρα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, τα οποία μόλις οριστικοποιηθούν από ευρωπαϊκής πλευράς θα τύχουν αξιοποίησης από την Κύπρο.

Ερώτηση: Μάλιστα. Τις λαϊκές μήπως δεν έπρεπε να τις κλείναμε ή δεν έπρεπε να είμαστε τόσο αυστηροί τελικά; Εντάξει μαθαίνουμε δηλαδή αλλά, εκ των υστέρων, μήπως θα έπρεπε με μέτρα να τις αφήναμε ανοικτές;

Απάντηση: Συμφωνώ μαζί σας κυρία Βρεττού. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, υιοθετήσαμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Αν θυμάστε τις πρώτες μέρες που έκλεισαν με τα περιοριστικά μέτρα, είδαμε λαϊκές αγορές με μαζεμένο πολύ κόσμο κλπ. Αυτός ο παράδοξος τρόπος λειτουργείας τους οδήγησε τους επιστήμονες στο να εισηγηθούν το προσωρινό τερματισμό της λειτουργίας τους.

Ερώτηση: Καλύτερα συνωστισμό στο ύπαιθρο παρά σε κλειστό χώρο όμως.

Απάντηση: Δεν διαφωνώ. Αυτό που προσπαθήσαμε και ως Υπουργείο ήταν να τεθεί στην επιστημονική ομάδα, και τέθηκε απ’ όσο γνωρίζω, να συμπεριληφθεί το άνοιγμα των λαϊκών αγορών μέσα στην πρώτη ομάδα των μέτρων χαλάρωσης. Αυτό επιτεύχθηκε και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Το βλέπουμε στα πρόσωπα και των παραγωγών και των πολιτών που επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές, άρα θεωρούμε ότι προχωρούμε σωστά. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι κατά το τελευταίο δίμηνο, που όντως οι παραγωγοί των λαϊκών μας πέρασαν δύσκολες στιγμές, διαμορφώσαμε ειδικό μέτρο στήριξης των παραγωγών αυτών, το οποίο περιλαμβάνεται μέσα στο πακέτο των 4,6 εκατομμυρίων που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν αφήσαμε τους παραγωγούς μας στη μοίρα τους, ούτε αυτούς, ούτε άλλους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τους στηρίζουμε. Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θα πάρουν και μια οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν αυτό το δίμηνο που ήταν κλειστές οι λαϊκές αγορές.

Ερώτηση: Απλώς τα επιδόματα και άλλες ενισχύσεις να φτάνουν εγκαίρως. Αυτή είναι μια παρατήρηση γιατί δεν ξέρω κάποια επιδόματα καθυστερούν, πατατοπαραγωγοί μας έστελναν μέχρι πρόσφατα μηνύματα για επιδόματα που περίμεναν έχουν προχωρήσει τα πράγματα;

Απάντηση: Έχουν προχωρήσει ναι. Εκεί είχαμε πει ότι δόθηκαν έγκαιρα οι αποζημιώσεις με την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου. Έτσι φάνηκαν και κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν διαχείρισης. Έγιναν διορθωτικές κινήσεις και θεωρώ ότι και με τους πατατοπαραγωγούς θα είμαστε εντάξει σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση