ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Αυξάνονται τα δημοσιεύματα για αγορές ακινήτων ως μέθοδος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα ακινήτων που δήλωσαν ότι πρέπει να διαχωρίζονται οι «πραγματικοί επενδυτές» από εκείνους που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα

ΚΥΠΕ

Αυξάνονται τα δημοσιεύματα για αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα ως μέθοδος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μετά το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Gurdian, που έγραψε ότι η κατεχόμενη Κύπρος μετατράπηκε σε παράδεισο μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα ακινήτων που δήλωσαν ότι πρέπει να διαχωρίζονται οι «πραγματικοί επενδυτές» από εκείνους που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα, αναφέροντας ότι η «κεντρική τράπεζα» είναι αυτή που πρέπει να ασκεί τον σχετικό έλεγχο και ότι «νομοσχέδιο» για το θέμα βρίσκεται στη «βουλή».

Ο πρόεδρος της ένωσης Τ/κ εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι η «κεντρική τράπεζα» πρέπει να κινητοποιηθεί μια ώρα αρχύτερα στο θέμα αυτό, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο λάθος, που θα μας ωθήσει εκτός των διεθνών μεταφορών χρημάτων», αφού «αυτό θα είναι πολύ κακό για τη χώρα».  

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα «νομοσχέδιο» στη «βουλή» για το θέμα αυτό και εξέφρασε την άποψη ότι δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή όλοι οι «νόμοι» στα κατεχόμενα. «Ο χρόνος μας τιμωρεί επειδή μείναμε πίσω από τον χρόνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα είναι «ελαστική η κυκλοφορία του χρήματος» σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. «Γινόμαστε ρεζίλι στον κόσμο επειδή δεν λήφθηκαν μέτρα εκ μέρους του κράτους», είπε.

Εξάλλου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Τ/κ κτηματομεσιτών, Χουσεϊν Σαντέγκχι είπε ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στον «πραγματικό επενδυτή» και εκείνον που ξεπλένει βρόμικο χρήμα και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που έρχονται στη «χώρα» ελέγχονται από την «κεντρική τράπεζα».

Αναφέροντας ότι κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα το ενδιαφέρον αλλοδαπών ειδικά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Σαντέκγχι υποστήριξε ότι θα προκαλέσουν ζημιά σε ένα τομέα που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, αν θεωρήσουν ότι όλοι οι ξένοι που πάνε στα κατεχόμενα ξεπλένουν βρόμικο χρήμα.

Η ανεξάρτητη «βουλευτής» και πρώην «υπουργός εσωτερικών», Αϊσιεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι προκαλούνται προβλήματα από το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι άνθρωποι που φθάνουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη συστήματος και έλλειψη καταγραφής σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στα ακίνητα.

«Πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, όχι μόνο οι πωλήσεις περιουσιών, αλλά και το χρήμα που μπαινοβγαίνει στη χώρα, η πηγή των επενδύσεων, που γίνονται», πρόσθεσε.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαλαχί Σιαχίνερ δήλωσε ότι το «νομοσχέδιο» που αφορά την «παρεμπόδιση ξεπλύματος εσόδων που προέρχονται από εγκλήματα» θα συζητηθεί στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του «προϋπολογισμού». 

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για το «νομοσχέδιο» βρίσκονται στο τέλος τους και αφορά την παρεμπόδιση του ξεπλύματος χρημάτων που αποκτήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο τ/κ Τύπος δημοσιεύει και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρακολουθούν την απόκτηση ακινήτων στα κατεχόμενα από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιρανοί πολίτες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Φιντάν ρωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στα κατεχόμενα αγοράστηκαν από μεσάζοντες που συνδέονται με το Ισραήλ και είπε ότι εξετάζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα θέμα που εξέταζαν κατά την προηγούμενη θητεία του [στη ΜΙΤ]. Ανέφερε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται επίσης υπό την παρακολούθηση της MΙΤ.

«Με συνολικά 200 περίπου αιτήσεις αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς πολίτες από το 2000, οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο την τελευταία πενταετία, οι αιτήσεις αγοράς ακινήτων στην τδβκ ανήλθαν σε 15 χιλιάδες, δηλαδή όχι από το Ισραήλ αλλά από άλλες χώρες. Από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη θέση και τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ιράν έχει μετακινηθεί στην πρώτη θέση. Στην τδβκ, μπορούν να γίνουν πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών ανάλογα με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε την τδβκ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θέτουμε αυτές τις ανησυχίες στις τουρκοκυπριακές αρχές».

Στο αρχικό δημοσίευμα της τουρκικής Μιλλιέτ σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί από αλλοδαπούς με εταίρους «πολίτες» του ψευδοκράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση