ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Κουγιάλης: Δεν δεχόμαστε λύσεις με τουρκικά στρατεύματα

Με συνέπεια και προσήλωση θα συμβάλλουμε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Λύσεις με τουρκικά στρατεύματα, τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα δεν γίνονται αποδεκτές σε καμιά περίπτωση από την πλευρά μας, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Πρόσθεσε πως η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και η αγωνιστική σύνεση αποτελούν τα βασικά εχέγγυα για να πραγματώσουμε τους πόθους και τα οράματα του λαού μας, για να μπορέσουμε να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας, να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες με την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι μαζί, αρμονικά, σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο, επανενωμένη και ελεύθερη.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των τριών ηρώων της κοινότητας Κάτω Πύργου και των τριών ηρώων της 31ης Μοίρας Καταδρομέων που έπεσαν στη μάχη της Τυλληρίας τον Αύγουστο του 1964, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως σήμερα, 43 χρόνια από τον τραγικό Ιούλη του 1974 αλλά σε αυτή τη κρίσιμη καμπή του εθνικού μας προβλήματος καλούμαστε να αντλήσουμε δύναμη και διδάγματα από το παράδειγμα των τιμώμενων σήμερα ηρώων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν μαχόμενοι για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νομιμότητας και προς αποτροπή των διαμελιστικών σχεδίων της Τουρκίας μετά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας του 1963.

Με επίγνωση των τραγικών συνεπειών του προδοτικού πραξικοπήματος, της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, δεν έχουμε, συνέχισε, άλλη επιλογή από του να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι, γιατί η ενότητα και η ομοψυχία είναι απαραίτητες, όσο ποτέ άλλοτε, για να αντεπεξέλθουμε των κινδύνων που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Οφείλουμε λοιπόν μέσα από την αστείρευτη αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωση του τόπου μας. Σήμερα, παρά τους αγώνες και τις θυσίες όλων των ηρώων μας, που έπεσαν είτε υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, είτε θυσιαζόμενοι στο βωμό του καθήκοντος, η πατρίδα μας βρίσκεται υπό ημικατοχή με το 37% των εδαφών μας να κατέχεται από τον τούρκικο Αττίλα, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε πως χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται ακόμη μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες στην πικρή προσφυγιά, μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ συνεχίζεται ανείπωτο το δράμα των αγνοουμένων μας και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

Χιλιάδες έποικοι, συνέχισε, έχουν μεταφερθεί στην κατεχόμενη γη μας σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα αποτελούν αντικείμενο διαρπαγής και λεηλασίας.

Οι τιμώμενοι σήμερα ήρωες καθώς και οι άλλοι ήρωες μας θυσιάστηκαν για ένα όραμα και ένα ιδανικό, το καλό της πατρίδας. Αυτή είναι και η δική μας κληρονομιά μα συνάμα και το χρέος μας απέναντι τους, σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας πως πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε άξιοι συνεχιστές και διαχειριστές της θυσίας τους, και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες πάλεψαν και θυσιάστηκαν.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως “ τιμώντας σήμερα τη μνήμη τους αναπολούμε τις ηρωικές μάχες της Τυλληρίας αλλά και τις άνανδρες και ανηλεείς επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας κατά νοσοκομείων και αμάχων με τη χρήση των καταστρεπτικών βομβών Ναπάλμ αλλά και την ηρωική αντίσταση του λαού μας 53 χρόνια πριν τον Αύγουστο του 1964, και αναβαπτιζόμαστε στις αξίες του γνήσιου πατριωτισμού, της ανιδιοτέλειας και της αγωνιστικότητας, αρετές που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη σήμερα”.

Είναι χρέος, είπε, απέναντι στους ήρωες μας να συνεχίσουμε την αντίσταση και τον αγώνα και να απαιτήσουμε την εφαρμογή και στην Κύπρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, διακηρύσσοντας την αντίθεσή μας στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

Με συνέπεια και προσήλωση σε κοινά αποδεκτές αρχές λύσης, Κυβέρνηση, κόμματα και λαός θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε παρεχόμενη ευκαιρία, στέλνοντας τα ορθά μηνύματα παντού, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα για την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε.

Τώρα, συνέχισε ο κ. Κουγιάλης, προφανώς είναι η ώρα όπου όλοι ενωμένοι, και παρά την έτι περισσότερο σκλήρυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας, θα πρέπει να συστρατευτούμε και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει, για να πετύχουμε μια λύση που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και που θα διασφαλίζει την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους τους ανεξαιρέτως τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού μας, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αδιαπραγμάτευτων αρχών της Ευρωπαϊκής ένωσης θα αποτελέσει, όπως είπε, την καλύτερη δικαίωση για τους τιμωμένους σήμερα ήρωες καθώς και τους λοιπούς ήρωες μας, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Όσο και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες και οι προοπτικές εκ των πραγμάτων ακόμη πιο δύσκολες, θα βρούμε τη δύναμη και θα σταθούμε όρθιοι.

Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε, τόσο με τους λόγους όσο και με τις πράξεις μας, με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ψυχή μας παίρνει δύναμη, παίρνει θάρρος, παίρνει ανδρεία από τους ήρωες μας και μπορεί να φωνάζει στον κάθε δυνατόν, στον κάθε επιβουλέα, στον κάθε εισβολέα ότι αυτή η γη είναι δική μας, αυτή την πατρίδα δεν την ξεπουλάμε σε κανέναν, κατέληξε ο κ. Κουγιάλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X