ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κούσιος προς Άντρο: Εάν επιθυμεί μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου

Τα όσα ανέφερε ο κ. Κυπριανού για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς δεν αγγίζουν την Κυβέρνηση, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα αποδεικνύει την πολιτική της βούληση, με πλήρη διαφάνεια, να αντιμετωπίσει τα όποια κενά παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του ΚΕΠ και να διερευνήσει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «πρέπει να παρατηρήσω ότι ο μηδενισμός που παρατηρείται από το ΑΚΕΛ και τον κ. Κυπριανού δυστυχώς δεν έχει όρια.

1. Τα όσα ανέφερε ο κ. Κυπριανού για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς δεν αγγίζουν την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα αποδεικνύει την πολιτική της βούληση, με πλήρη διαφάνεια, να αντιμετωπίσει τα όποια κενά παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του ΚΕΠ και να διερευνήσει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν. Η απόφαση για ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή έχει ήδη ληφθεί. Θα ήταν πολύ πιο φρόνιμο αν ο κ. Κυπριανού ανέμενε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα και να δει τα άτομα που θα διοριστούν και τους όρους εντολής τους και μετά να ασκεί κριτική. Ακόμα, ο κ. Κυπριανού φαίνεται δεν έλαβε υπόψη την εμπιστευτική επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις πολιτογραφήσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο 2008-2012. Εάν επιθυμεί ο κ. Κυπριανού μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τα συνημμένα σε αυτή έγγραφα. Η σιωπή από πλευράς Κυβέρνησης με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η Κυβέρνηση ενεργεί με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κράτους.
2. Για τους ισχυρισμούς του κ. Κυπριανού πως τάχα η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει την ουσία του θέματος, θέλω να πως ότι δεν αναφερόμαστε σε δήθεν διαρροές. Είναι πραγματικές διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων που φέρουν και τη σφραγίδα της Βουλής, και έγιναν σίγουρα για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και με αλλότρια κίνητρα που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινό συμφέρον και το συμφέρον της πατρίδας μας.
3. Θα πρέπει να αναλογιστεί ο κ. Κυπριανού ότι όπως τα έγγραφα τα ίδια μαρτυρούν, οι διαρροές δυστυχώς έγιναν από τη Βουλή.

Επισημαίνω πως η Βουλή είχε κάθε δικαίωμα να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση πολιτογράφησης η Βουλή ενημερωνόταν πριν την έγκριση της πολιτογράφησης. Εάν λοιπόν είχαν αυτή τη δυνατότητα να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ζητούν την όποια πληροφόρηση ήθελαν, θα έπρεπε να διαρρέονται διαβαθμισμένα έγγραφα σε εμφανώς εχθρικά ΜΜΕ;. Να υπενθυμίσω ότι το ίδιο το ΑΚΕΛ ενέγραψε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και αυτό μέσα στα θεσμικά πλαίσια. Θα έπρεπε να έχουμε διαρροές; Γιατί δεν ασκήθηκε κοινοβουλευτικός έλεγχος; Πού η Βουλή είχε αδυναμία να ελέγξει; Και ερωτώ τον κ. Κυπριανού μήπως συμφωνεί όπως αντικαθίσταται ο συνταγματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος με διαρροές εγγράφων σε διεθνή ΜΜΕ για να διαπομπεύουν και να πολεμούν τη χώρα μας; Τι επιτέλους είναι υπέρτερο για το ΑΚΕΛ; Τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ή τα συμφέροντα του συνόλου του τόπου μας; Αλλά θα ήθελα και να ρωτήσω: Α) γιατί ανησυχεί το ΑΚΕΛ μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που θα καλύψει, μεταξύ άλλων, και την περίοδο εφαρμογής του ΚΕΠ από το 2008 μέχρι το 2012 όταν το ΑΚΕΛ ήταν στην εξουσία ή μαζί με την εξουσία. Β) Από πότε θεωρείται απαράδεκτο ή πραξικοπηματικό να διεξάγεται έρευνα για όσους διαρρέουν διαβαθμισμένα έγγραφα του κράτους και μάλιστα όταν η διαρροή αυτή να είναι από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων;. Γ) Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού για την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ και τη θέση ότι ουσιαστικά είναι σε βάρος των σχέσεων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία του υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ και ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ θα λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν. Κανένα άλλο σχόλιο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε ένα μικρό κράτος που ασκεί πολιτική που προσαρμόζεται με την ειρήνη, την ασφάλεια και έχει ως επίκεντρο τα συμφέροντα του κράτους μας και με βάση αυτά τα συμφέροντα και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας και παίρνουμε τις αποφάσεις μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνεται να νοηθεί ότι την περίοδο 2008-2012 για την οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του αφορούσαν πράγματα που δεν θα μπορούσαν να περάσουν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και ερωτηθείς γιατί δεν αποκαλύπτει η Κυβέρνηση το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τη συγκρότηση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΚΕΠ μέχρι και την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου. Η επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις υποθέσεις, θα έχουμε το πόρισμα της και σε αυτό θα δούμε τι θα αναφέρει για όλες τις υποθέσεις».

Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή εστάλη σε όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τον Αύγουστο.

«Στόχος», είπε «είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο Πρόγραμμα Επενδύσεων, να πείσουμε ότι τα οποιαδήποτε κενά ή ελλείμματα έχουν παρατηρηθεί δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, τα αναγνωρίζουμε, προσπαθούμε και τα επιλύουμε για να καταστεί το πρόγραμμα αξιόπιστο και να μην τυγχάνουμε επιθέσεων από κανένα.

Αυτό το πρόγραμμα όση αξιοπιστία και αν είχε και είχε μετά τις συνεχείς τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, του πυροβολήσαμε εμείς οι ίδιοι. Όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναφέρονταν σε χρυσά διαβατήρια. Από μόνη της αυτή η έκφραση δείχνει την απαξίωση για το πρόγραμμα. Μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει θέματα και δώσαμε την ευκαιρία για συζητήσεις, επικρίσεις και δώσαμε την ευκαιρία σε εχθρικά ΜΜΕ να κάνουν ειδικά ρεπορτάζ για την Κύπρο και να μας εκθέτουν διεθνώς. Μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει πολλές φορές».

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Κούσιος είπε ότι είναι απόρρητο και σημείωσε ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν ανησυχεί, για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής. Να περιμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα».

Πρόσθεσε ότι «κατά τον χρόνο που χορηγούνταν οι διάφορες πολιτογραφήσεις έγιναν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εντοπίστηκαν από την Κυβέρνηση, και όχι από άλλον, κάποιες περιπτώσεις που χρειάζονταν περισσότερο έλεγχο, απεστάλησαν στην επιτροπή που είχε συσταθεί και έχουμε το πόρισμα της. Τώρα θα γίνει μια πιο ολοκληρωμένη σε βάθος διερεύνηση από τη νέα ερευνητική επιτροπή και θα έχουμε όλο τον χρόνο να συζητήσουμε τα πορίσματα και τα επιμέρους θέματα που θα εγερθούν».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα συμφέροντα και το συνολικό καλό αυτού του τόπου, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το καλό όνομα της Κύπρου και δεν προσπαθεί να έχει πολιτικά οφέλη».

Ερωτηθείς ποιος ο σκοπός της επιστολής, ο κ. Κούσιος είπε ότι εστάλη για ενημέρωση.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν ο κ. Κυπριανού επιθυμεί να τη δώσει στη δημοσιότητα είναι ελεύθερος. Τον αποδεσμεύσαμε από το απόρρητο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση