ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Κυπριακό: Επανέρχεται ως πρόταση το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης

«Η προσπάθεια συνεχίζεται, έχουμε ακόμη δρόμο», ανέφερε Α. Μαυρογιάννης

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Περισσότερες από δυο ώρες κράτησε η συνάντηση της Τζειν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο. Στοιχείο που από μόνο του λαμβάνεται υπόψη εφόσον συνήθως οι συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών είχαν μικρότερη διάρκεια. Στο δια ταύτα παρόντες ήταν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Στις δηλώσεις του ο Αντρέας Μαυρογιάννης έκανε λόγο για μια σημαντική συνάντηση με την κ. Λουτ. Σε αυτή όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε νέες ιδέες μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες, τις επεξήγησε τις ιδέες αυτές και έκανε αναφορά και στην αποκέντρωση εξουσιών. Σε ό, τι αφορά την αξίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι μια συνεχώς διευρυμένη αξίωση, αυτή της θετικής ψήφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως αποδέχεται την πολιτική ισότητα, και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής όπως και τη θετική ψήφο εκεί που η οποία απόφαση δεν θα επηρεάζει τα συμφέροντα της τ/Κ κοινότητας και όχι παντού.

Νέο κύκλο συζητήσεων θ' ανοίξει η πρόταση για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης

Για να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση συνέχισε ο κ. Μαυρογιάννης, θα πρέπει να υπάρχει και μηχανισμός διευθέτησης διαφόρων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη συνάντηση με την κ. Λουτ έκανε αναφορά σε όλα τα θέματα του κυπριακού. «Διευκρίνισε όλα τα ερωτήματα της κ. Λουτ, και επανέλαβε και την πρόσθεση του για κοινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί», τόνισε σχετικά. 

Για το πλαίσιο Γκουτέρες

Εντός των ημερών ο ΓΓ των ΗΕ πρέπει να υποβάλει έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες και ο διαπραγματευτής ρωτήθηκε και γι' αυτό. «Δεν νομίζω να μπορεί να ανακοινώσει ο ΓΓ συμφωνία στους όρους αναφοράς» είπε σχετικά και ως προς το αν παρουσίασε ιδέες η κ. Λουτ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως άκουσε η διπλωμάτης τις ιδέες του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε επίσης πως η συζήτηση και για το πλαίσιο συνεχίζεται, σε όλα τα σημεία του, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κ. Λουτ έχει έρθει τέσσερις φορές στην Κύπρο και όλα δείχνουν πως δεν έχουν φτάσει οι πλευρές στο επιθυμητό αποτέλεσμα, απάντησε πως υπάρχει ακόμη δρόμος. 

Τονίστηκε πάντως πως οι ιδέες που ανέπτυξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν να κάνουν κυρίως με την αποκέντρωση εξουσιών, ενώ επανέρχονται και ιδέες που είχαν πέσει στο παρελθόν όπως το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Κάτι που αναμένεται να μεταφέρει η κ. Λουτ στον Μουσταφά Ακιντζί και που σίγουρα θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X