ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ. Χριστοφόρου: Κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ στο Λιβυκό

«Γι’ αυτό αναμένουμε ότι η ΕΕ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια εάν το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και καταδίκασε το έκδηλα προκλητικό παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και το γεγονός πως εκτός από την Τουρκία, εμπλέκεται και η Ρωσία στο Λιβυκό, καθιστά ακόμη πιο ανήσυχη την ΕΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος, όλες οι πολιτικές ομάδες απαίτησαν ουσιαστικό ρόλο της ΕΕ σε ζητήματα όπως το Συριακό, το Λιβυκό, γιατί η εξέλιξη και οι συνέπειες τους, επηρεάζουν άμεσα την ΕΕ. Επισημαίνω ότι σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης, κρίνεται η αξιοπιστία και η ισχύς της ίδιας της ΕΕ», αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.

Προσθέτει ότι η ανησυχία της ΕΕ για το προσφυγικό, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη, είναι τεράστια και εκδηλώθηκε και με την αναφορά του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

«Γι’ αυτό αναμένουμε ότι η ΕΕ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια εάν το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη, δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», αναφέρει.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτηρίζει απαράδεκτη την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη, καθώς οι εξελίξεις στη Λιβύη την επηρεάζουν.

«Ιδιαίτερα δε, την ίδια στιγμή το ότι προσκαλείται η Τουρκία στη Διάσκεψη, αποτελεί πρόκληση ολκής. Τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη;
Επειδή η Τουρκία, παράνομα υπέγραψε Μνημόνιο, που το καταδίκασαν οι πάντες και όλοι το θεωρούν άκυρο, ή επειδή με το πλέον διεθνώς απαράδεκτο και απροκάλυπτο τρόπο αποφάσισε να εισβάλει και στη Λιβύη, με την αποστολή στρατευμάτων, νομιμοποιούνταν να την προσκαλέσουν στη Διάσκεψη», διερωτάται ο Ευρωβουλευτής.

Προσθέτει ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν έχει καμία θέση στη Διάσκεψη η Τουρκία και δεν νομιμοποιούνταν να την προσκαλέσουν

«Η μόνη σχέση της Λιβύης με τη Τουρκία είναι οι έκδηλες παράνομες ενέργειες της, που δημιουργούν αστάθεια και συγκρούσεις. Η Ελλάδα που βρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα στη Λιβύη, που μαζί με την Ιταλία θα υποστεί τις συνέπειες νέων μεταναστευτικών ροών, που είναι μέλος της ΕΕ, δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου και συμμετέχει η Τουρκία, που δεν έχει ούτε και γεωγραφική εγγύτητα. O tempora O mores. Τούτη η ενέργεια αποτελεί μνημειώδες λάθος των υπευθύνων της Διάσκεψης, που όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν, πιθανώς να διασώσουν την αξιοπιστία της Διάσκεψης αλλά και την ίδια την αποτελεσματικότητά της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα διάφορα συμφέροντα χωρών της ΕΕ στην Λιβύη ο κ. Χριστοφόρου παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλά συμφέροντα, πολλών χωρών, μεταξύ αυτών και η Ιταλία, Γαλλία κ.α. Δεν πρέπει, τονίζει, να αφεθεί η τύχη και το μέλλον της Λιβύης στη Τουρκία γιατί αυτό είναι το καταστροφικότερο σενάριο.

«Πάντως στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, αποδείχθηκε ότι είναι κοινή προσέγγιση ότι δεν πρέπει να αφεθεί αυτό το ζήτημα, στα ‘χέρια’ της Ρωσίας και της Τουρκίας και ότι πρέπει να εμπλακούν αποφασιστικά τόσο χώρες μέλη της ΕΕ όσο και η ίδια η ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε και από τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Μπορέλ και από τη Πρόεδρο της ΕΕ και από το Πρωθυπουργό της Προεδρεύουσας της ΕΕ, Κροατίας, όπως η ΕΕ παρέμβει αποφασιστικά στο Λιβυκό γιατί τις συνέπειες πιθανών αρνητικών εξελίξεων, θα κληθεί να καταβάλει η ίδια η Ένωση», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση