ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία

«Όσοι πραγματικά θέλουν την δίκαιη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συστρατευθούν σε νέες προσεγγίσεις»

ΚΥΠΕ

Όσοι πραγματικά θέλουν την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού και όχι διαιώνιση της διχοτόμησης θα πρέπει να συστρατευθούν σε νέες προσεγγίσεις με διεκδικητικό χαρακτήρα, ικανές να δημιουργήσουν πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στο Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, όπου η Συμμαχία Πολιτών πραγματοποίησε εκδήλωση για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Διανύουμε την τέταρτη δεκαετία όπου η μισή μας πατρίδα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Όλες αυτές τις δεκαετίες όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθησαν για λύση του Κυπριακού και όλοι άφησαν το στίγμα τους στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλά η Τουρκία ακολούθησε την τακτική της αδιαλλαξίας με αποτέλεσμα σταδιακά να διαβρωθεί η διαπραγματευτική θέση της δικής μας πλευράς, σε βαθμό που έχουν παραβιαστεί οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου που είναι απαραίτητες για να είναι λειτουργικό και βιώσιμο ένα κράτος», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, «αυτές τις δικές μας υποχωρήσεις, ουσιαστικά η Τουρκία και όχι μόνον τις θεωρούν πλέον ως κεκτημένο των συνομιλιών σε βαθμό που δεν αναγνωρίζονται ως συμβιβασμοί της δικής μας πλευράς αλλά ότι αποτελούν περίπου μια φυσιολογική εξέλιξη».

Ως αποτέλεσμα τούτου, συνέχισε, κάθε φορά που έχουμε μια νέα διαπραγματευτική προσπάθεια η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται με νέες αναβαθμισμένες απαιτήσεις.

«Σε αυτή τη φάση του Κυπριακού, μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει προσεκτικά να μελετήσει και να σταθμίσει προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Η τακτική της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρη. Θα ζητήσει οδικό χάρτη με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα και εκ των προτέρων συμφωνία ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτή ήταν και η λογική και του οδικού χάρτη που κατέθεσε παλαιότερα ο Έρογλου στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι μια τακτική από την οποία η Τουρκία θα είναι πάντα οπωσδήποτε κερδισμένη. Αφού είτε με συμφωνία λύσης ή χωρίς θα πάρει αυτά που θέλει», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν και στην προσέγγιση του Γ.Γ του ΟΗΕ με το γνωστό πλαίσιο, καθώς επίσης και με την ιδέα για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία.

«Μια ενδιάμεση συμφωνία, θα καταγράφει τις δικές μας υποχωρήσεις και προφανώς αόριστες δεσμεύσεις για την Τουρκία που θα διατυπώνονται με εποικοδομητική ασάφεια και που χωρίς να οδηγεί σε ολοκληρωμένη λύση και εφαρμογή, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποενοχοποιηθεί πλήρως και η Διεθνής Κοινότητα να θεωρήσει το Κυπριακό λυμένο», πρόσθεσε.

Για μια ακόμα φορά, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, επαναλαμβάνουν το αυτονόητο, «πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν άκαρπες και αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα που εξυπηρετούν μόνο τους τουρκικούς στόχους».

«Όσοι πραγματικά θέλουν την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού και όχι διαιώνιση της διχοτόμησης θα πρέπει να συστρατευθούν σε νέες προσεγγίσεις με διεκδικητικό χαρακτήρα , ικανές να δημιουργήσουν πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X