ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Να μην βιαστεί η Κυβέρνηση να ανοίξει τα οδοφράγματα

«Δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους να αφήσει το οποιοδήποτε παράθυρο να διαδοθεί ο ιός αυτός και στην κυπριακή κοινωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους για πρόληψη του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους να αφήσει το οποιοδήποτε παράθυρο να διαδοθεί ο ιός αυτός και στην κυπριακή κοινωνία.

Επεσήμανε πως η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες από τη διάδοση του κορωνοϊού στον τόπο μας και να προστατέψει και την κυπριακή οικονομία, γιατί αν η Κύπρος περάσει στις χώρες ψηλού ρίσκου θα υποστεί σοβαρό πλήγμα η τουριστική βιομηχανία.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για προστασία του πληθυσμού και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με βάση τα όσα ανέφεραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας στη συνεδρία του Εθνικού, η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων έγινε λόγω της έλλειψης ανθρώπινων πόρων για ενίσχυσή τους και «δεν υπήρχε καμία πολιτική διάσταση και κακώς δίνεται πολιτική διάσταση».

"Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα δίνοντας του ανύπαρκτες διαστάσεις δείχνει απλά κακοπιστία και η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους", είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδουν «και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση που θα προστατεύει την κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε τρία πολύ ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα.

Πρόσθεσε πως έστω και εάν υπήρξαν διαφωνίες θεωρεί ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από την όλη συζήτηση.

Για το ζήτημα της Αμμοχώστου είπε η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως η Τουρκία ενδεχόμενα να υλοποιήσει τις απειλές της, επιδιώκοντας να πετύχει συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτα να επιτύχει να επιφέρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους διότι εάν υπάρξουν Ελληνοκύπριοι που αποδεχτούν προτάσεις της τουρκικής πλευράς να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό, δεν θα δημιουργήσει απλά νέα τετελεσμένα αλλά θα αλλάξει ακόμα και τη φύση του Κυπριακού, σημείωσε.

Ανέφερε πως η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά και να επιδιώξει τη λήψη μιας απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που να προειδοποιεί την Τουρκία ότι στην περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών και απειλών της για την Αμμόχωστο τότε θα ληφθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Είναι μια απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να οδηγήσει τον Ερντογάν να κάνει δεύτερες σκέψεις, αλλιώς δεν βλέπω πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως «πρέπει να υποδεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους όποιους πρόσφυγες φεύγουν από περιοχές όπου κινδυνεύει η ζωή τους λόγω πολεμικών συρράξεων».

Για τους παράνομους μετανάστες ανέφερε πως «δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί ως ποσοστό κατ’ αναλογία του πληθυσμού η Κύπρος σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Είπε πως αν υπολογίσει κάποιος και τους παράνομους που βρίσκονται στην Κύπρο τότε το ποσοστό δεν είναι 3,8% όπως είναι τα επίσημα στοιχεία αλλά μπορεί να ξεπερνά το 7-8%.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων μεταναστών κάτι που θα οδηγήσει και σε κοινωνικά προβλήματα.

«Μακριά από ρατσιστικές φρασεολογίες και ξενοφοβία θα πρέπει το κράτος να καταστεί πιο αποτελεσματικό και στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου αλλά και στο ζήτημα των ελέγχων και της γραμμής αντιπαράταξης αλλά και των θαλασσών μας», ανέφερε.

Είπε πως θα πρέπει να απαιτηθεί πιο αποφασιστικά η βοήθεια και η στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις χώρες όπως η Γαλλία που εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για προστασία των συνόρων να παράσχει στήριξη τουλάχιστον στον θαλάσσιο τομέα για την επιτήρηση των ακτών της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία ενδεχόμενα να στραφεί «προς τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας που είναι η Κύπρος και σημείωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο μαζικές επελάσεις ή αφίξεις παράνομων μεταναστών ιδιαίτερα όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πιο αποφασιστικά μέτρα, είπε, και σημείωσε πως τα μέτρα για τα οποία τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος ότι εξετάζει η Κυβέρνηση η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά εκ πρώτης όψεως ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα του καταθέσουμε και τις δικές μας συμπληρωματικές προτάσεις βοηθώντας και συμβάλλοντας να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που πάει να καταστεί εθνικό πρόβλημα», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση