ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας: Οι φετινοί προϋπολογισμοί κινούνται στην παραδοσιακή κουλτούρα διαχειριστικού

Διερωτήθηκε ποιο είναι το όραμα της κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο και σύνθετο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης

ΚΥΠΕ

Οι προϋπολογισμοί που καλούμαστε να εγκρίνουμε κινούνται, δυστυχώς, στην παραδοσιακή κουλτούρα διαχειριστικού χαρακτήρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είπε πως αναγνωρίζει μια προσπάθεια απάμβλυνσης κάποιων κοινωνικών προβλημάτων ή ανισοτήτων, με αύξηση κάποιων κονδυλίων, ωστόσο, αυτή η προσπάθεια έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Σε ομιλία του, κατά την συζήτηση στη Βουλή των Προϋπολογισμών 2020, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ούτε αυτός ο προϋπολογισμός διαχέεται από κάποιο όραμα, που θα μπορούσε να αλλάξει την Κύπρο, να την κάνει καλύτερη, να δώσει θετικές και ελπιδοφόρες απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία μας», για να προσθέσει ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο και ο τέως και ο νέος Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκαν, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επαναλαμβανόμενο αφήγημα, που δεν βλέπουμε να υλοποιείται, γιατί απλούστατα δεν συνοδεύεται από τον αναγκαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό».

Όπως είπε η Κύπρος βίωσε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση με μεγάλο κοινωνικό κι ανθρώπινο κόστος, ωστόσο, σημείωσε ότι φαίνεται πως «δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και τα επαναλαμβάνουμε με πολιτικές που κινούνται στη λογική της αρπακτής και που ευνοούν τους παρακοιμώμενους του κράτους και του συστήματος».

«Αναπόφευκτα», συμπλήρωσε, «η μια φούσκα θα διαδέχεται την άλλη και η μια κρίση θα υποκαθιστά την άλλη, με θύματα πάντα τους πολίτες που δεν μετέχουν στα κέρδη αλλά θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές. Το οικονομικό μας μοντέλο παραμένει το ίδιο και εδράζεται στους ίδιους πυλώνες, που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως είναι ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες. Η παραδοχή και η διαπίστωση δεν αρκούν. Δεν αποτελούν θεραπεία».

Διερωτήθηκε ποιο είναι το όραμα της κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο και σύνθετο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, για να προσθέσει πως «αναγνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και ότι το δημόσιο χρέος, που διογκώθηκε λόγω της κακής διαχείρισης και των λανθασμένων Κυβερνητικών αποφάσεων στο ζήτημα του Συνεργατισμού, σημειώνει μείωση έναντι του ΑΕΠ».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Συμμαχία διαπιστώνει με ικανοποίηση τη μείωση της ανεργίας και τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι όμως, όπως είπε, «δεν αντανακλώνται στην πραγματική οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων, όπως, επίσης ότι οι προϋπολογισμοί είναι πλεονασματικοί, γεγονός που μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε τη δανειοληπτική μας αξιοπιστία».

«Δεν μπορούμε, όμως, να μην καυστηριάσουμε το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά, η Κυβέρνηση δαπάνησε μόνο τα μισά κονδύλια αναπτυξιακού χαρακτήρα. Κι αυτό σε μια εποχή που, όπως είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «η έντονη οικονομική δραστηριότητα δεν αντικατοπτρίζεται σε όλους τους δείκτες της εγχώριας οικονομίας». Αποτέλεσμα, οι αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί να αποδεικνύουν μια αναποτελεσματική Κυβέρνηση επαναληπτικών διακηρύξεων», είπε ο κ. Ληλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ακόμα ότι «οι προϋπολογισμοί ως έχουν, αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση δεν έχει διαμορφωμένες και ολοκληρωμένες πολιτικές, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη που απειλείται με ερημοποίηση κι αντί να πρωτοστατούμε είμαστε ουραγοί ως προς την διαμόρφωση κι εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ως κοινωνία η πιο μεγάλη πρόκληση που βιώνουμε και στην οποία οι προϋπολογισμοί δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής.


«Οι μεγάλες κοινωνικές πληγές, που άνοιξαν η οικονομική κρίση και η κακή διαχείριση της, παραμένουν ανοικτές. Συμπολίτες μας περιθωριοποιούνται. Η ανεργία, αν και μειώθηκε, παραμένει σε ψηλά επίπεδα, γεγονός που τυγχάνει εκμετάλλευσης από μια μερίδα εργοδοτών. Οι μισθοί που προσφέρονται, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι εξευτελιστικοί. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική από τη μια πληγώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι ακρωτηριάζει τα όνειρα των νέων μας κι από την άλλη ζημιώνει την ίδια τη χώρα μας, αφού αναπόφευκτα οδηγεί το επιστημονικό μας δυναμικό στη μετανάστευση», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών για την νομοθετική ρύθμιση Εθνικού κατώτατου μισθού στα 1.100 Ευρώ, όσο είναι ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι θα τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας και θα ανατραπεί η πολιτική που καθιέρωσε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, όπως κάποιες συντεχνίες ανησυχούν, αλλά πρόσθεσε θέλουν οι συλλογικές συμβάσεις, εκεί και όπου υπάρχουν, να ορίζουν μισθό υψηλότερο από τον Εθνικό κατώτατο μισθό.

Εξάλλου, τόνισε εκ νέου την ανάγκη για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο όπως είπε «από μόνο του αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και την άδικη μεταχείριση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, στους οποίους χρωστούμε τη ζωή μας και πολλά άλλα».

Για την οικονομική κρίση, είπε ότι με την ανεργία και τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε χιλιάδες συμπατριώτες μας στην αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, σημειώνοντας ότι το Σχέδιο Εστία που εξήγγειλε η Κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις τράπεζες και για ένα μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών που θα τύχουν επιδότησης του δανείου τους με λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου.

«Τα πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης, όπως φαίνεται από τον πολύ μικρό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν. Ιδιαίτερα εκείνοι που είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων αδυνατούν να πληρώνουν την όποια δόση. Αυτή η πραγματικότητα θα οδηγήσει, σύντομα, σε ακόμα πιo μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Την πρακτική των Τραπεζών θα ακολουθήσουν σύντομα τα επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση