ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Καρογιάν – Αναφέρθηκε στη συνύπαρξη θρησκειών στην Κύπρο

Η παρέμβαση του Βουλευτή και Πρόεδρου της ΔΗΠΑ στις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Διαθρησκειακό Διάλογο

ΚΥΠΕ

Η αξία της θρησκείας και της πίστης, αποτέλεσε για αιώνες στην Κύπρο, βασικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής και της επικράτησης της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ της ελληνικής χριστιανικής και τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας, είπε ο βουλευτής Μάριος Καρογιάν, στις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, που συνδιοργανώνουν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Κοινοβούλιο του Μαρόκου.

Σε παρέμβασή του, σε συζήτηση με θέμα «Θρησκεία και Πίστη σε διαφορετικά κοσμικά συστήματα: Παραδείγματα από όλο τον κόσμο», ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο βαθμός της ενσωμάτωσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έχει αναγνωριστεί ως το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμού της χώρας σε διαφορετικές ιστορικές περιόδου, ενώ κατοχυρώνεται και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τρόπου προώθησης της αλληλοκατανόησης, των πολιτιστικών ανταλλαγών, της επανεκκίνησης του διαλόγου και της ενίσχυσης της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ πολιτισμών, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι η εκάστοτε κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την προστασία και τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, έχοντας τη σημαντική βοήθεια τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Καρογιάν επισήμανε επίσης ότι οι καθιερωμένες πλέον συναντήσεις Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με θρησκευτικούς ηγέτες, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τη συνεισφορά στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, συνιστά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για επικράτηση της πολυπόθητης ειρήνης, προς όφελος του συνόλου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Η ανταλλαγή βέλτιστων κοινοβουλευτικών πρακτικών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο κ. Καρογιάν έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλλιέργεια και εδραίωση κουλτούρας πλουραλισμού και ειρήνης.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, όπως υπογράμμισε τέλος ο Κύπριος βουλευτής, ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σφυρηλάτηση αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, προκειμένου διαφορετικές κοινότητες, θρησκευτικά δόγματα και πεποιθήσεις να συνυπάρχουν ειρηνικά, προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας όλων των κρατών και των λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση